用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 復臨學校, 對呢間學校有乜comments?
go

復臨學校, 對呢間學校有乜comments?

請問對復臨學校有乜comments?

thanks

回覆樓主:

HKAA屬私校(非IS) 高中考AP

https://www.hkaa.edu.hk/academic-levels

環境一流.

醒目開學勳章

環境優美,周邊同校園都同ssc好似

醒目開學勳章

回覆樓主:

如果不是該教教徒,建議多了解其教會

回覆樓主:

有冇子女在復臨學校讀緊?

回覆樓主:

AP 是什麼?

smith 發表於 21-5-14 21:25
AP 是什麼?

Advanced Placement

回覆樓主:

不是孝SAT Exam?

smith 發表於 21-5-14 23:43
不是孝SAT Exam?

Yes, high school grade 12 students 考SAT!
AP 係美國大學比high school grade 12 學生嘅 credits, 即係話你可以喺high school 讀定一啲大學嘅Credit! 美國間間中學都係咁!

你想問啲乜?我兩個小朋友都係嗰度讀!

manman0808 發表於 21-5-17 00:46

Yes, high school grade 12 students 考SAT!

早晨manman0808,

謝謝你的分享。

我仔現時在local secondary school讀緊 form 1. 屬band 3A school. 想轉去IS or 復臨。

請問復臨多功課嗎?

功課及考試跟美式?或mix of HK local and American curriculum ?

師生比例?

每班多少學生?

teaching style 活動教學?

如果local school band 3 轉過來,一定要搞好英文先! HKAA 嘅英文係全跟美國local 同grade 嘅英文,而且middle school (即grade 6-grade 8) 已經用好深嘅書,功課亦唔少!

我有小朋友一個在小學部一個在中學部,佢哋其實除咗math 之外,其他同美國學校學既嘢無分別! 每班大概 10-16 個人,佢哋唔會行大班,就算二十人佢哋都分兩班教。

上到中學,任何活動教學方法都要自己再讀書,因為中學部教嘅嘢一D都唔淺! 如果將來你plan 送去外國讀書的話,HKAA 絕對係好好嘅 foundation !

manman0808 發表於 21-5-17 09:06
如果local school band 3 轉過來,一定要搞好英文先! HKAA 嘅英文係全跟美國local 同grade 嘅英文,而且mi ...
請問中學部 Grade 6 開始,會唔會有 textbook?  每日功課量多嗎?

功課大部份係 project 形式, textbook of course 有,not local books, mostly US and Singapore.

如果local school band 3 轉過來,一定要搞好英文先! HKAA 嘅英文係全跟美國local 同grade 嘅英文,而且mi ...

感謝你的分享(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

U are welcome !  Maybe u bring your son/daughter to visit the school first, see if your kid likes it.  The teachers and staffs are very nice there, they will be able to answer all your questions.

學生係香港人多定外國人?
全部說英語?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

manman0808 發表於 21-5-18 00:40
U are welcome !  Maybe u bring your son/daughter to visit the school first, see if your kid likes it ...

讀完班12可以用Non-JAPUS 入返Local  U 嗎?

piglet0529 發表於 21-5-12 07:44
如果不是該教教徒,建議多了解其教會

基督教 ?

醒目開學勳章

bopui0607 發表於 21-5-26 12:42
基督教 ?

我其實不大了解,因我不是基督徒,只是基督教學校長大。聽聞復臨安息日會被認為是基督教的異端。有錯請指正。

因為中學於個人成長佔很重要的時段,所以建議考慮入學前先了解該教會。