用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 st mary
樓主: rainbowcov
go

st mary   [複製鏈接]

medicine 發表於 21-5-12 09:06
考試表現啫. 一開口就知好唔好架啦.

PS. 個個角度唔同, 不過你就always 有獨特既觸角

回覆 rainbowcov 的帖子

有 Lit 讀嘅學校不會差,有初中 Lit 嘅學校不會太差

回覆 b3410 的帖子

有啲學校從來都不公佈,甚至係突然斷層開始唔公佈,SLS 甚至係只有 IMC 先可以睇。(我傾向如果一向有公開但突然冇,相信係同 DSE 一樣,考得好一定唱通街,考得唔好撐唔起自己個朵就唔會公佈)
頭先搵多幾間疑似 Band 1 卻又像 Band 2,甚至係已經肯定是 Band 2 頭:
梁式芝 2018:  中~52 英~52 數 ~51
九真 2018-19: 中 61.3 英 63.5 數 58.5
羅氏 2018: 中~56 英~63 數 ~61 (似乎記得好多人話佢數學好好)
可立 2018/19: 中~62 英~ 50 數 ~67
基元 2018/19: 中 61.52 英 56.26 數 64.66

似乎呢堆學校學生 Form 1 時候水平都好接近,到六年後 DSE 成績,到底邊個增值率最高?(唔識計,啲語言偽術太高超)

去返頭先聖保祿、聖若瑟、曾肇添、聖言、BPS、MCS、SMCC

Pre-S1 總成績:MCS》BPS》SJC》SMCC》SPCS》TST (只係輸前面 0.1)》SYS
DSE 表現 (2020,跟返呢度嘅排行榜,我相信呢度除左 SMCC 同 SYS 之外,其他都係輸啲啲,差別唔係話咁大):MCS》TST》SPCS》BPS》SJC》SMCC》SYS

MCS 雖然數學很弱,但佢整體成績做得最好,可惜似乎唔係科科獨立公佈,否則可以睇下 MCS 數學補底拔尖是否真係好強,定係繼續積弱只係其他科成績拉高。TST 似乎係增值率最高嘅學校,唔係傳統名校,相對少直私小學生入讀都係地區名校多。SMCC Pre-S1 做得已經係盡佢所能,很難再好,但始終唔係直屬汰弱留強,除左英文科,其他科做返 Band 1B 水平係正常發揮,回到從前就應該唔可能了。

依家搞到我好好奇,有冇學校 Pre S1 中文係考到 70。

1998Ruby1998 發表於 21-5-12 12:20

有啲學校從來都不公佈,甚至係突然斷層開始唔公佈,SLS 甚至係只有 IMC 先可以睇。(我 ...
分析的好好,要收藏!!原來不同banding學校考出來的pre S1的確可以差好遠。
咁除了SMCC,MCS也很不簡單,可以train到小學同學大部分都成績好好。數學其實也不算低,同SJC差唔多

TST學校老師同學應該都好勤力,配合操練出到好成績。

preS1 中文去到70,我估SPCC可能可以做到。不過唔知有冇地方搵到。感覺同學中文能力好強。

1998Ruby1998 發表於 21-5-12 12:20

有啲學校從來都不公佈,甚至係突然斷層開始唔公佈,SLS 甚至係只有 IMC 先可以睇。(我 ...

鄧顯2018年PS1中文70.59 過70分

2018年
PS1 鄧顯 | 常模表 1A 1B 1C^
中文 70.59 | 67-68 62-63 58-59
英文 66.37 | 75-76 66-67 58-59
數學 87.09 | 82-83 73-74 64-65

^ 據常模表頭11.1%/22.2%/33.3%

鄧顯 SBM Documents
https://www.tanghin.edu.hk/en/sbm-documents

School Report (2019-2020) (p.11)
https://www.tanghin.edu.hk/sites/default/files/sbm/1.%20School%20Reports/05.%20School%20Report%20(2019-2020).pdf

2018年中一入學前香港學科測驗常模表
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/CM_on_Norm_Table_2018_TC_195_2018.pdf

回覆 1998Ruby1998 的帖子

在SPCS School Report見到新一年成積
聖保祿學校 2019-2020: 中 67.0 英 81.4 數 76.2

b3410    發表於 21-5-12 16:34

請問一下,St mary 中學部,各主科會否按能力強弱分組上課呢? 會否分精英班呢?

謝謝(emoji)(emoji)

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 21-5-11 12:43
回覆 gracelam 的帖子

如果瑪利諾連英文都保持唔到就死得
諗到咁compare法都幾好嘢

最好搵返6年前嘅hkat成績比較6年後dse成績,咁就一目了然啦

Poyau 發表於 21-5-12 13:58

鄧顯2018年PS1中文70.59 過70分
鄧顯是否收內地精英多,所以中文 數學都超高分?

忘記咗直屬中學係要接收自己小學部嘅B2生,用嚟直接比近乎或100%接收全港/本區B1生,真係有非常直接嘅參考價值?~~~

Poyau 發表於 21-5-10 13:42
SMCC 龍津有此PS1成績厲害
2018年中/數B1B水平 英文更達B1A
MCS英文去到約頭5% 數學相對低

中文 6x 分!???

回覆 Poyau 的帖子

鄧顯勁吖!雖然英文明顯被比下去,但都有 Band 1B 水平,中文數學都超水準,果然係北區龍頭。

回覆 bananaGi 的帖子

齋睇分數似乎好低,但就算英文好掂嘅學校,最多都只係 85 分。同中學啲分數一樣,唔好望幾多分,要望佢乜排位

bananaGi 發表於 21-5-12 17:05
中文 6x 分!???

據2018年中文科常模表
MCS 68.76 SMCC 66.0
分別屬約頭10%(B1A) 15%(B1B)

睇圖百周年2018-19的中文應該超過70分,有D年份接近80分。

想問啲學生會唔會知道自己考pre S1的成績架?   配對返個常模表, 咪可知自己全港計在咩水平位囉

回覆 BBCOW2009 的帖子

好多學校會用 Pre-S1 分班,但學生唔會知自己考成點,學校亦唔會主動講,考得差最多後果咪入差班,或者嗰一科考得最差嗰批要入學校啲學科輔導組。

BBCOW2009 發表於 21-5-13 09:20
想問啲學生會唔會知道自己考pre S1的成績架?   配對返個常模表, 咪可知自己全港計在咩水平位囉 ...

TSA咪做緊對學校嘅評核囉~~~

Gogoaba 發表於 21-5-12 23:38

睇圖百周年2018-19的中文應該超過70分,有D年份接近80分。 ...
wow!!!! 好勁!!!!!
咁排法... 全港津校計,..  會唔會入top 10?

Poyau 發表於 21-5-12 20:41
據2018年中文科常模表
MCS 68.76 SMCC 66.0
分別屬約頭10%(B1A) 15%(B1B)
60係合格?
咁數用英定中考?

‹ 上一主題|下一主題