用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 st mary
樓主: rainbowcov
go

st mary   [複製鏈接]

b3410 發表於 21-5-10 12:29
一條龍,有呢個pre S1成績,真係好好。
反而MCS,點解數學差咗咁多?照例intake 已經包括幾十個全港b1a ,  ...

SMCC 龍津有此PS1成績厲害
2018年中/數B1B水平 英文更達B1A
MCS英文去到約頭5% 數學相對低

2018年
PS1 MCS | SMCC | 常模表 1A 1B 1C^
中文 68.76 | 66.0 | 67-68 62-63 58-59
英文 82.20 | 76.0 | 75-76 66-67 58-59
數學 75.38 | 75.4 | 82-83 73-74 64-65

^ 據常模表頭11.1%/22.2%/33.3%

2018年中一入學前香港學科測驗常模表
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/CM_on_Norm_Table_2018_TC_195_2018.pdf

b3410    發表於 21-5-10 17:56

英文距離有這樣大,又估唔到喎!

CMMM 發表於 21-5-10 19:54

佢地英文好一D都唔意外,反而數學就幾驚訝
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

CMMM 發表於 21-5-10 19:54

英小與中小

難道真的女仔數學一般較弱?

CMMM 發表於 21-5-11 11:00
難道真的女仔數學一般較弱?
我答你「係」

回覆 gracelam 的帖子

如果瑪利諾連英文都保持唔到就死得
睇埋另外四間 Band 1A 學校同一間一定唔會收 Band 2 但 DSE 表現冇 Band 1A 嘅 HKAT 表現:

聖保祿學校 2018-2019: 中 66.0 英 81.5 數 68.2
曾肇添 2018-2019: 中 69.2 英 71 數 75.4
BPS 2018-2019: 中~68  英~75 數 ~85
聖若瑟 2018-2019:中 62.61 英 78.98 數 77.3
聖言 2018-2019: 中 64.7 英 62.4 數 84.2

聖保祿雖然係直屬,但基本上都收曬小學部,同龍校差唔多,都係以英文為重點,自然英文一定係最高分,可惜數學做乜鬼連 7 字都冇???
若說數學係女仔死穴,BPS 又可以攞到 85 喎。

攞完 HKAT 表現,再對照下 DSE 表現,到底邊間學校增值率最高?

1998Ruby1998 發表於 21-5-11 12:43

SJ 啲囝囝又係好意外

TST 70%抽入升值能力又幾强吓
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

BPS 係咪負增值?
有無YWGS 數?

cafeva 發表於 21-5-11 13:16
BPS 係咪負增值?
有無YWGS 數?

YWGS 無公布PS1成績

cafeva 發表於 21-5-11 13:16
BPS 係咪負增值?
有無YWGS 數?
何爲負增值?以哪個標準來衡量?PS-1?
增值/負增值,都係睇個人,即自己的情況.,

(1)在出生在"有遠見"的家庭,有非一般能力的家長,提早部署,開turbo,小學已經順利霸住級頭,然後進入B1甚至B1A~~

(2)愉快學習的小朋友,不需外力已經在級頭.

(3)遲開竅的小朋友,小學懶懶散,剛好企穩B1位,而進入B1中學,才意識到學習係為自己的將來,從而認真~~

請問,以上三種情況,哪個有較大機會在中學階段增值?哪個有較大機會在中學階段負增值?

PS:小學野,相對簡單,容易操起.需要考慮的是,起跑綫及付出幾多從而達到某個程度.

1998Ruby1998 發表於 21-5-11 12:43

BPS intake 數學真係好強!最好可以對照一下其他幾間無feeder school的女校?例如英華女,上智

如果pre S1成績代表小學同學水平,咁st. mary 和SPCS 小學水平又真係接近,或者話英文差一點點,數學叻d。 一間津校可以做到這樣實屬不易。

SMCC一條龍之前,英文DSE 5+率係全港最top幾間之一,有些年份比一些英小直屬更高,所以真係不用太擔心佢英文,ok的。

964000 發表於 21-5-11 15:53
SMCC一條龍之前,英文DSE 5+率係全港最top幾間之一,有些年份比一些英小直屬更高,所以真係不用太擔心佢英 ...
有些年份比一些英小直屬更高 >>> 考試表現啫. 一開口就知好唔好架啦.

回覆 b3410 的帖子

唔出冇得比較
油真都有出,不過呢區有龍頭伊中壓住,但伊中唔公開。

回覆 964000 的帖子

從來冇擔心過 SMCC 英文差,有 Lit 讀嘅學校學生不會差

1998Ruby1998 發表於 21-5-11 23:57
回覆 964000 的帖子

從來冇擔心過 SMCC 英文差,有 Lit 讀嘅學校學生不會差  ...
但如果只有初中有Lit 讀, 高中無, 又點計呢?

1998Ruby1998 發表於 21-5-11 23:56
回覆 b3410 的帖子

唔出冇得比較
近兩年都冇考pre S1

如果有近期的成績比較下,就可以評估一下,自行提早通知,是否對官津校收生有幫助。

cafeva 發表於 21-5-11 17:59
有些年份比一些英小直屬更高 >>> 考試表現啫. 一開口就知好唔好架啦.
考試表現啫. 一開口就知好唔好架啦.

開口表現好啫. 一考試就知有無真材實料架啦(得把口).

PS:任何事,都可以有好多個角度去解讀
‹ 上一主題|下一主題