用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 家長9月陪去英國開學
樓主: kinder17
go

[英國] 家長9月陪去英國開學   [複製鏈接]

夢妮 發表於 21-6-22 16:55
回覆 TTEE1819 的帖子

謝謝你的回覆.

你女和我仔case 一樣。
我只book tb test,
机票都冇訂

minmin 發表於 21-6-23 09:14
你女和我仔case 一樣。
我只book tb test,
机票都冇訂
me 3, 都只係booked TB test only.   
準備想訂電話咭. .

bbqueen 發表於 21-6-22 23:57
請問 London 邊度有 $60?thx

Heathrow terminal 2 ibis

teabag 發表於 21-6-23 10:39
me 3, 都只係booked TB test only.   
準備想訂電話咭. .

因怕好full, 呀女都做咗TB test.  
現我有一個問題, 呀女選咗2間大學(firm and insurance) 及已考 IELTS.  因怕DSE 出來成績失手, agent 話可報定foundation.  但要考另一IELTS 試for foundation course.   我就唔
明, foundation 的要求低的,點解要再考IELTS ?  唔想係呢個時間用千幾二千蚊再考, 但又怕唔穩陣, 點算好?

夢妮 發表於 21-6-23 15:01
現我有一個問題, 呀女選咗2間大學(firm and insurance) 及已考 IELTS ...

吓! foundation ielts 要求係低啲㗎!
你 agent 搞咩 ? 去學校官網睇 ielts入學標準!! 如 dsc 英文成績好入大學 ielts 都唔使考添!!

陪開學既家長留意酒店點訂,小心真係轉A2

何栢良今早(23日)在電台節目稱,政府應調整對各地疫情的風險級別評估,建議將英國納入A2組、即「甚高風險地區」,要求從英國抵港人士的檢疫期維持21日,即使已接種疫苗,亦不可縮減檢疫期;萬一有個案流入社區,恐令本港連續15日本地「清零」的局面「一鋪清袋」。

cfs 發表於 21-6-23 15:49
陪開學既家長留意酒店點訂,小心真係轉A2

何栢良今早(23日)在電台節目稱,政府應調整對各地疫情的風險級別 ...

如果轉英國變A2,咁打疫苗都冇用!
即刻返嚟要變隔離21日,都唔知去邊度再搵到隔離酒店,希望千祈唔好改

etoile 發表於 21-6-20 17:14
客氣!大家交流下。

你之前早幾多訂香港隔離酒店?而家名單去到31/8,我想緊要唔要而家問定酒店9月後

kinder17 發表於 21-6-26 05:47
你之前早幾多訂香港隔離酒店?而家名單去到31/8,我想緊要唔要而家問定酒店9月後
...
有酒店已經收緊9月份,長期做果啲,網上已經訂到

我本來預陪亜女開學, 但現反反覆覆, 可能倍唔到

ctn2000 發表於 21-6-26 10:29
我本來預陪亜女開學, 但現反反覆覆, 可能倍唔到

我朋友原本都陪仔在9月去英國,但疫情變化太大,建議大家計劃好哂d野,見步行步,唔好急訂野,現在是6月尾,等多一等先。

kinder17 發表於 21-6-26 05:47
...

政府公佈第四輪防疫酒店前幾日book。cancellation 只收一晚錢,我覺得可以接受。

回覆樓主:

可能遲D過英國唔洗Q:
https://news.sky.com/story/amp/covid-19-double-jabbed-visitors-returning-from-amber-list-countries-wont-have-to-isolate-later-in-the-summer-government-plans-12340908#aoh=16246948641616&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=From%20%251%24s

九月份香港隔離酒店已經可以訂,我已經book定左21天

etoile 發表於 21-6-26 13:27
政府公佈第四輪防疫酒店前幾日book。cancellation 只收一晚錢,我覺得可以接受。
...

我剛打去留房21日了,謝謝

回覆樓主:

現今陪開學機會係咪好微?來已打算訂9月Q hotel

睇個勢開學陪唔到小朋友飛,13歲自己飛,打算安排UM service, 即刻找監護人安排十天隔離。😔

chilokbb 發表於 21-6-30 00:15
睇個勢開學陪唔到小朋友飛,13歲自己飛,打算安排UM service, 即刻找監護人安排十天隔離。😔 ...

唔返學校宿舍隔離?通常學校都會安排。 UM有限額架,早點安排機票喇

cfs 發表於 21-6-30 00:20
唔返學校宿舍隔離?通常學校都會安排。 UM有限額架,早點安排機票喇
我也想在宿舍隔離,可惜學校今年不設宿舍隔離。會儘快安排UM service, 謝謝提醒。

夢妮 發表於 21-6-23 15:01
現我有一個問題, 呀女選咗2間大學(firm and insurance) 及已考 IELTS ...

IElTS 有同種類,報非degree course 嗰個貴少少,考嘅內容相同,但多了錄考生。我估你當初考的是for degree course,所以報foundation 要再考過。其實,考之前agent應該提你。
‹ 上一主題|下一主題