用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一排位Ranking order/banding
樓主: lingchai
go

統一排位Ranking order/banding [複製鏈接]

回覆樓主:

即使每個banding嘅人平均咁樣走 總言之派位人數少咗 每個banding人數都少咗 分界位都前左

醒目開學勳章

傻太 發表於 21-5-10 14:37
第二句係因為我上面講:band 1個pool細左,拎返同一分數都有機會跌落band 2
...
如果個POOL細左, 你會按比例拎高左分. 而唔會因為POOL細左而跌BAND.

piglet0529 發表於 21-5-10 15:15
如果個POOL細左, 你會按比例拎高左分. 而唔會因為POOL細左而跌BAND.

人數少咗 係會令相對百分比後咗嘅分定前咗嘅分呢?
呢個我又是不太明白

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-5-10 12:25
乜唔係唔中意食鴨嘅家長走得多啲咩,係咪2/3仔會係主流?~~~
食定做呀
走嘅都係典型醒目hker,又點會係2/3仔呢?

lingchai 發表於 21-5-10 15:30
人數少咗 係會令相對百分比後咗嘅分定前咗嘅分呢?
呢個我又是不太明白
...

假如區內總數及各校人數減少%相同
各校B1/2/3%不變而B1/2/3人數跌

Poyau 發表於 21-5-10 16:57
假如區內總數及各校人數減少%相同
各校B1/2/3%不變而B1/2/3人數跌

都唔一定,假設少咗B1 50人,但仍要視乎各小學學生嘅排位,係呢50位中,強校可能佔10個8個,弱校可能得1個半個,甚或全無~~~

回覆樓主:

综合大家的回覆,我理解係
-统-派位會包括所有自行直資的正取生,只剔除左已退學的
-今年有退學潮,如果走的b1比較多,係多左向上推既機會,相反,b3走多,有機會向下移
-呈分最後名次,會跟返%來對應返pre s1 分來再排序,每banding的人數雖然少了,但不會對banding有太大影響?

似乎係得傻太一個真正瞭解升中派位分banding各項影響因素。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

傻太 發表於 21-5-10 13:38
本來過往同區平穩有1800人,即每個Band有600人,A學校過往排70的拎到配對分88就排511名係band 1
但今年同 ...
簡潔易明

piglet0529 發表於 21-5-10 15:15

諗返preS1對分係按百分比,即使上年今年同-個名次,分數會按人數比例而改變左,同校既所有人也是,每間學校也是對返自己師兄姐個分。雖然整體少左人,但其實banding劃分個位都係差不多喺個個分數度,係咪咁?

IYY 發表於 21-5-12 01:10
簡潔易明

其實人少左,配對分及前後人數都已經唔-樣,分數都已按比例計返

同一間小學,不同年份 BAND 1/2/3 的比例不是固定的,不能用上年的 BAND 1/2/3 比例來直接推算今年的 BAND 1/2/3 人數。

因為:(不理會師兄師姐 HKAT 的影響)
- 同區的 BAND 1/2/3 是按參加同區中學派位的學生,按 1:1:1 的方式分配成 BAND 1/2/3。

- 學校只知道自己學生在校內的名次,無法知悉自己學生在同區的名次,也無法知悉其他小學有多少學生移民,亦無法知道這些學生的校內成績屬那一個小平,這些因素都會影響自己學生的同區名次。

- 影響學生的 BANDING,最主要因素是學生在同一中學校網內的名次,及選同一校網中學的學生人數,這兩個數字都是無法掌握的,所以很難知道同校有 BAND 1 學生移民,會如何影響同校學生 BAND 1/2/3 的比例,及 cut-off 名次。

只能說,其他選同一中學校網的學生,有越多成績好的學生離開,越有機會提升同校邊沿人的BANDING。相反,越多成績弱的學生離開,便越有機會降低邊沿人的 BANDING。但這項資料也是無法獲得的。

憫父 發表於 21-5-12 08:36
同一間小學,不同年份 BAND 1/2/3 的比例不是固定的,不能用上年的 BAND 1/2/3 比例來直接推算今年的 BAND  ...

由於疫情,今年會用返上年-樣的preS1成績, 其他因素確實無法得知 今年比較特別 每一區都已經預計多人退學

王家爸爸 發表於 21-5-10 11:11
你講既「b1 邊緣會變真band2」係唔可能發生,退學既係B1既多,所以反而係B2可能可以升B1。

...
不過呢... 之後呢兩年既小五小六生出生人數係摸頂... 之後先回落....
雖然係走左d人... 不過本身係太多人.. 我覺得幫唔到太多... 除非走到10-20%人!

bananaGi 發表於 21-5-13 11:35
不過呢... 之後呢兩年既小五小六生出生人數係摸頂... 之後先回落....
雖然係走左d人... 不過本身係太多人. ...
重點唔係走幾多人,而係有幾多俾你小朋友勁既人會走。

憫父 發表於 21-5-12 08:36
同一間小學,不同年份 BAND 1/2/3 的比例不是固定的,不能用上年的 BAND 1/2/3 比例來直接推算今年的 BAND  ...
講得啱,理論上係咁。不過大多數家長資訊有限。喺資訊不對稱之下,家長只能夠用之前既派位情況去推測自己小朋友面對既處境。

回覆樓主:

而家已經交哂派位表, 如果仲有人退學, 唔知教育局會update到幾時呢?

想借位幫人問統一派位表學校收著,副本係未即時卑返傢長?

多B1學生走,部份B2同B3生可上移

多B2學生走,部份B1要下移,部份B3可上移

多B3學生走,部份B1同B2都要下移
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

licpd 發表於 21-5-14 16:25
想借位幫人問統一派位表學校收著,副本係未即時卑返傢長?

過左幾日派番副本比我,你未收到?
‹ 上一主題|下一主題