用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一排位Ranking order/banding
樓主: lingchai
go

統一排位Ranking order/banding [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-5-10 09:04
如果某區原本B1足夠,而本年退學既人多咗,即係B1既學生少咗。喺B1學位無變既情況下,B1學生入到心儀學校既 ...

是的 但以另外一個角度睇 邊緣人會係band one嘅機會就少咗 因為人數少咗 當教育局 cut三分一, 每個banding嘅人數都會少咗 , b1 邊緣會變真band2

醒目開學勳章

lingchai 發表於 21-5-10 09:20
是的 但以另外一個角度睇 邊緣人會係band one嘅機會就少咗 因為人數少咗 當教育局 cut三分一, 每個banding ...

可能band 1生多咗人退學,即使每個banding少咗人,邊緣人一樣無影響,分分鐘多咗機會向上流添

lingchai 發表於 21-5-10 09:20
是的 但以另外一個角度睇 邊緣人會係band one嘅機會就少咗 因為人數少咗 當教育局 cut三分一, 每個banding ...
你講既「b1 邊緣會變真band2」係唔可能發生,退學既係B1既多,所以反而係B2可能可以升B1。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-5-10 11:11
你講既「b1 邊緣會變真band2」係唔可能發生,退學既係B1既多,所以反而係B2可能可以升B1。

...
王家爸爸,     

知唔知新界西雙非情況如何?

bobbob 發表於 21-5-10 09:37
可能band 1生多咗人退學,即使每個banding少咗人,邊緣人一樣無影響,分分鐘多咗機會向上流添 ...

假設退學嘅人多數係band1,最後呈分名次其實應該已經反映咗? 要升已經升左?學校以上年的派位數據來參考,如仍是邊緣位置, 上年這個呈分名次是band1,即使用相同的pre S1 data, 今年都可能是band2?因為移民退學潮總人數少左,分界位唔同左, 之前問老師都話有咁嘅可能 但係會影響嘅因素實在太多……
其實當時我唔太明白……

piglet0529 發表於 21-5-10 11:23
王家爸爸,     

知唔知新界西雙非情況如何?
新界西既雙非,其實唔少都返咗深圳讀(印象中之前深圳話有學校可以收佢哋),所以我估剩餘學位應該多咗。

lingchai 發表於 21-5-10 11:26
假設退學嘅人多數係band1,最後呈分名次其實應該已經反映咗? 要升已經升左?學校以上年的派位數據來參考 ...
假設呢個區得15個學生,原本既排名係111112222233333,而走咗112,得返12個學生,即係剩番原本既111222233333。假設走咗既係正式退學既,咁第一個2會變1,第一個3會變2,意思係邊緣人升BANDING。假設走咗既無退學,咁B1位多兩個(5個位,3個學生),幸運既B2學生有機會讀B1學校,而B2位多咗三個(5個位,2個學生),幸運既B3學生有機會讀B2學校,B3學校多咗3個位無人讀。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-5-10 11:41
新界西既雙非,其實唔少都返咗深圳讀(印象中之前深圳話有學校可以收佢哋),所以我估剩餘學位應該多咗。 ...
我元朗市小學少的雙非, 但天水圍果邊好多雙非, 升同一個中學區NT4. 如果少左的雙非可能差很遠. 早兩年真係派得好差, B1生唔中乙一, 有不少會跌去B2A.

王家爸爸 發表於 21-5-10 11:49
假設呢個區得15個學生,原本既排名係111112222233333,而走咗112,得返12個學生,即係剩番原本既1112222333 ...

咁我想請教下 如果真係有移民潮退學嘅影響, 上年學校的50名是最後的b1,  今年的51名 老師說是邊緣人,是否會有機會是正式band1?

醒目開學勳章

lingchai 發表於 21-5-10 11:26
假設退學嘅人多數係band1,最後呈分名次其實應該已經反映咗? 要升已經升左?學校以上年的派位數據來參考 ...
假切某區原有學生1000人,排335算邊緣,如果跨張啲有50個band 1生走咗,得返950人,咁雖然邊緣人個cut off上升咗(around 310-320),但個別名次亦上升,先前排第335嘅變咗285,咪變咗堅band 1囉

王家爸爸 發表於 21-5-10 11:49
假設呢個區得15個學生,原本既排名係111112222233333,而走咗112,得返12個學生,即係剩番原本既1112222333 ...

這個明白的, 但考慮到 在最後的三次呈分已出後, 有呈分名次嘅學生都已經會參加派位, 在教育局 的紀錄已經唔會改變 。仍在邊緣位置的 又會否因為總人數少咗 而cut off位不同呢?

醒目開學勳章

lingchai 發表於 21-5-10 11:55
咁我想請教下 如果真係有移民潮退學嘅影響, 上年學校的50名是最後的b1,  今年的51名 老師說是邊緣人,是 ...
不會吧! 應該是更大可能係B2. 因為整體人數少了.
走多左的B1, 只係令到原本考50的入升左上eg.46. 那即使整體人數少左4個分界線去左47, 你就會係B1.

如果前面已經少左人, 你只是由54升上50, 新界線下排50後於47的B1界線, 便仍是B2, 升唔到去B1

bobbob 發表於 21-5-10 12:00
假切某區原有學生1000人,排335算邊緣,如果跨張啲有50個band 1生走咗,得返950人,咁雖然邊緣人個cut off ...

乜唔係唔中意食鴨嘅家長走得多啲咩,係咪2/3仔會係主流?~~~

piglet0529 發表於 21-5-10 12:13
不會吧! 應該是更大可能係B2. 因為整體人數少了.
走多左的B1, 只係令到原本考50的入升左上eg.46. 那即使整 ...

所以說呈三後是邊緣的 因為總人數少咗分界線向前咗, 是band1 的機會更少 就應該要更保守

bobbob 發表於 21-5-10 12:00
假切某區原有學生1000人,排335算邊緣,如果跨張啲有50個band 1生走咗,得返950人,咁雖然邊緣人個cut off ...

除非出左呈三名次後現在仍有人退學就係, 但我諗教育局都未必再update, 最多到時 少咗人註冊多咗叩門位

lingchai 發表於 21-5-10 12:26
所以說呈三後是邊緣的 因為總人數少咗分界線向前咗, 是band1 的機會更少 就應該要更保守
...

明白你意思,有d學校過往考70老師都肯定係band 1,但今年講唔實

醒目開學勳章

lingchai 發表於 21-5-10 12:26
...
係呀, 已經有機會升但升唔到的話, 如呈3後係去年既分界線的話, 其實成績係跌左, 而分界線前左, 好大機會 去左B2.

傻太 發表於 21-5-10 12:38
明白你意思,有d學校過往考70老師都肯定係band 1,但今年講唔實

我哋學校就係咁 邊緣嘅名次比上年更前 佢話太多不確定因素 移民潮雙非跨境學童 總言之總人數就係少左 分界位會唔同咗

lingchai 發表於 21-5-10 11:55
咁我想請教下 如果真係有移民潮退學嘅影響, 上年學校的50名是最後的b1,  今年的51名 老師說是邊緣人,是 ...

請問上年同今年小六人數是否不同

lingchai 發表於 21-5-10 12:43
我哋學校就係咁 邊緣嘅名次比上年更前 佢話太多不確定因素 移民潮雙非跨境學童 總言之總人數就係少左 分界 ...

就算你自己學校唔係走左好多人,但唔知人地走咗幾多
我學校呢兩年走咗10%+
‹ 上一主題|下一主題