用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 身份證加名
go

[英國] 身份證加名  

我小朋友來年會去英國留學, 本身護照及身份證都冇英文名, 而家想加返, 我見坊間有下列3種formats,想問大家邊種較好? 謝謝!

1. Chan, Peter
2. Chan, Peter Siu Ming
3. Chan, Siu Ming Peter

大頭旻 發表於 21-5-6 14:16
我小朋友來年會去英國留學, 本身護照及身份證都冇英文名, 而家想加返, 我見坊間有下列3種formats,想問大家 ...
用緊1簡單,不過對你黎講可能咁樣叫改名,唔可以當加名既申請方法,想簡單應該係3.

一定係 1最好 ..次選 2 ......我兩個女用緊 format 3 (一般香港人用的)...結果中學大學時時都搞錯佢個名,要來來回回幾次先搞好
時時都係叫佢 Siu Chan

cfs 發表於 21-5-6 14:57
用緊1簡單,不過對你黎講可能咁樣叫改名,唔可以當加名既申請方法,想簡單應該係3. ...
我小朋友都係用緊1,中文同英文名唔同。

我女都係用3,結果和wloi一樣,學校將個名叫錯. 陳大文Peter就寫Tai Chan. 其實不是學校錯,英文名是這樣的.

王家爸爸 發表於 21-5-6 18:42
我小朋友都係用緊1,中文同英文名唔同。

我小朋友用 3,老套啲就老套啲,起碼同以前啲文件夾返晒,可以對到~~~

香港 Chan Siu Ming Peter
外國 Siu Ming Peter Chan

回覆樓主:

請問18歲轉用Peter Chan, (9月才18歲)但申請英國大學時是用Chan Tai man, 而dse 成績單都是Chan Tai man,會有什麼影響嗎?

minmin 發表於 21-5-6 21:33
請問18歲轉用Peter Chan, (9月才18歲)但申請英國大學時是用Chan Tai man, 而dse 成績單都是Chan Tai man,會 ...

咁應該幾煩,因為到時九月相信你已經拎左學生簽證,咁會影響到你張BRP⋯⋯改左名之後護照,身份証要改曬,改名契比番學校,但簽證要點搞真係唔知喇。
DSE成績單反而小事,因為宣誓後有改名契一份。

wloi 發表於 21-5-6 15:37
一定係 1最好 ..次選 2 ......我兩個女用緊 format 3 (一般香港人用的)...結果中學大學時時都搞錯佢個名, ...

我小朋友用3。

但我申請香港的國際學校會叫填”Preferred Name”,我便填”Peter”。

我仲以為外國學校都會咁問⋯

cfs 發表於 21-5-6 23:26
咁應該幾煩,因為到時九月相信你已經拎左學生簽證,咁會影響到你張BRP⋯⋯改左名之後護照,身份証要改曬, ...

如我只加Peter 在Chan Tai man.
就冇問題了嗎?

minmin 發表於 21-5-7 07:08
就冇問題了嗎?

咁就算加名,香港加名易過改名,不過一樣要換晒護照身分證,同樣影響簽證,加名點處理真的要問Home office。

我意思指之前果位既然未做學生簽證,當然申請前改好晒先申請會好啲啦。冇理由剛剛申請學簽便立即改名。

minmin 發表於 21-5-7 07:08
就冇問題了嗎?

如只加Peter在Chan Tai Man的後面, 是最簡單。申請香港身份證時,在表格上加Peter,出左新身份證後換埋passport,仲要記得如果有機票在手,call airlines(BA 和VS),佢地會教你出發前email document 比佢地update 個新名。

入到大學,通常佢地會攪錯個名,會寫Tai Chan, 到時你email學校admissions Team一次,佢會更改,以後就會ok,no problem,煩一次囉。

改名一事,去年我經歷過,問左好多本地人和在外國生活的人意見,最後決定加Peter在後面最簡單。當然,如果你唔怕煩又唔介意搵律師攪改名契,可以選擇1 或者2。

我孩子有GCSE cert和其他重要cert用緊舊名,所以用方法3比較方便我們。

mcl203 發表於 21-5-6 21:28

我小朋友用 3,老套啲就老套啲,起碼同以前啲文件夾返晒,可 ...
小朋友出世時,我都諗過呢個問題,我無俾小朋友用3既原因係2047之後,呢個組合唔再合理。如果小朋友係中國或者香港搵食,Siu Ming Peter Chan,用Siu Ming而唔係Xiaoming,會令大陸人混淆(買高鐵飛、機票既時間係用Chenxiaoming,唔係Chan Siu Ming Peter)。如果小朋友係外國地方搵食,Siu Ming Peter Chan 會令外國人混淆,唔知叫你Siu好,Peter好,定Mr.Chan。而且印卡片時會變咗Siu Ming P. Chan,所以用Peter Siu Ming Chan更合理,印卡片時用Peter S.M. Chan。
英文用Peter Chan,中文用陳小明就無呢個問題,外國叫Peter Chan,人哋自然會叫你Peter;去大陸叫陳小明,香港兩個都用。

王家爸爸 發表於 21-5-7 09:55
小朋友出世時,我都諗過呢個問題,我無俾小朋友用3既原因係2047之後,呢個組合唔再合理。如果小朋友係中國 ...

我傳統好多,小明係父母決定,英文名留返俾佢自己將來決定,始終英文名俾人叫成世,若果佢將來唔中意隻皮旦,咁就麻煩好多~~~

係外國生活,除非一早決定1,否則,Siu Chan係難以避免,你朋友知你係皮旦,其他35識7嘅人一樣叫你做呀Siu,都係要適應~~~

BHA 發表於 21-5-7 01:04
我小朋友用3。

但我申請香港的國際學校會叫填”Preferred Name”,我便填”Peter”。
理論上係咁,我兩個女讀每間學校都有填preferred name...不過次次都錯,錯左改再錯...報GCSE , A level,都錯....Siu Chan-> Ming Chan....來回兩三次先叫到 Siu Ming Peter Chan....唔同 system又會錯...大學宿舍紀錄改極都係叫 Siu Chan, 我女就算啦,只堅持學校academic的紀錄係同passport一樣......我兩個女讀d學校,大把香港人亞洲人讀...除非班家長好有先見之明,出世紙已經用1 或2

回覆樓主:

我小朋友寫CV用緊:
4. Peter S. M. CHAN

wloi 發表於 21-5-7 11:33
理論上係咁,我兩個女讀每間學校都有填preferred name...不過次次都錯,錯左改再錯...報GCSE , A level,都 ...

我小朋友報香港學校時寫 Siu Ming Peter Chan,preferred name “Peter”。

學校平時用Peter Chan,但全名紀錄反而搞錯咗做Peter Siu Ming Chan,好彩報名IGCSE前發現更正返做Siu Ming Peter Chan。

香港學校當然無問題。係班英國學校 admin

王家爸爸    發表於 21-5-7 14:26

20160901 發表於 21-5-7 11:54
我小朋友寫CV用緊:
4. Peter S. M. CHAN
Peter S. M. CHAN 都係辦法,將 S. M. 變 middle name。

wloi 發表於 21-5-7 14:19
香港學校當然無問題。係班英國學校 admin
同意,永遠喺當地人既角度諗,就會減少自己好多麻煩。