用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有無朋友係英國讀完職業治療碩士畢業回港? ...
go

[英國] 請問有無朋友係英國讀完職業治療碩士畢業回港? [複製鏈接]

請問有無朋友係英國讀完MOT Master of Occupational Therapy(pre-reg)返黎香港搵工容易嗎?前景如何呢?

我多數睇到啲post都係講讀OT undergrad ,好小講外國讀完MOT返香港前景.

請求好心人解答!

0    0    0    0

Dolphin2021 發表於 21-5-5 17:35
請問有無朋友係英國讀完MOT Master of Occupational Therapy(pre-reg)返黎香港搵工容易嗎?前景如何呢?

...
首先,如果想係香港做執業職業治療師係需要讀輔助醫療業管理局認證既課程。
第二,讀理大既職業治療學學士學位係最容易註冊既。
第三,海外課程如果係Recognised by World Federation of Occupational Therapists既(例如Brunel University London既職業治療MSc),再加1000小時既Clinical Training都可以。
‹ 上一主題|下一主題