用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道 vs 王錦輝
go

播道 vs 王錦輝

兩間學校都有offer,幾鐘意王錦輝活動教學嘅方法,但播道又係一間好好嘅學校(呢間真係甚少人有劣評),大家可以比d意見我嗎?

DSE 好似王錦輝好少少,兩間都大部份直升,地點又考唔考慮?

地點唔係問,坐校車兩間時間參不多。王錦輝DSE好過播道?

我鍾意wkf英普語境

Wkf 校舍靚又大 英文語境 升中升大學出路同播道完全唔相似 你打算出國咪wkf , 傳統d咪播道

利申:
有wkf offer 但放左
播道無報

kc33 發表於 21-5-6 23:27
Wkf 校舍靚又大 英文語境 升中升大學出路同播道完全唔相似 你打算出國咪wkf , 傳統d咪播道

利申:

你最後揀咗邊間呀?

lokyee2008 發表於 21-5-7 00:30
你最後揀咗邊間呀?

應該港同

cxyu841216    發表於 21-5-7 10:16

kc33 發表於 21-5-7 08:02
應該港同

恭喜恭喜!咁真係應該放

回覆 kc33 的帖子
恭喜有兩間 offers!
WKF: 國際、開放些、語境不錯、本地和外國升學
播道:重中英和品格教育、重閱讀、DSE、成績好一線
(兩間地點很不同、辦學路線也不同、宗教氣氛不同)

回覆樓主:

播道有呈分 升中如外闖有次第/組別
王錦輝無呈分 無全港次第/組別

醒目開學勳章 王國長老

schrodinger 發表於 21-5-9 21:37
所似傾向行香港傳統學制既路線,播道應會好夾,如你所講有呈分,小六可以跟大隊玩報學校。

但呈分有利有弊 ...

Pre s1同其他「公開試」一樣,考嘅係底子
有操一操固然有幫助,但更重要係過去6年學術水平,學術唔夠嘅俾你狂操pre s1都唔會特別亮麗

Poyau 發表於 21-5-8 11:30
播道有呈分 升中如外闖有次第/組別
王錦輝無呈分 無全港次第/組別

播道好似會取消呈分了

uscayenne 發表於 21-5-10 17:45
播道好似會取消呈分了

播道2022年小一入學取消呈分?

https://www.hk01.com/親子/618697/播道書院小一只設一輪面試-盧偉成校長-玩同傾偈可了解親子關係

schrodinger 發表於 21-5-9 21:37
所似傾向行香港傳統學制既路線,播道應會好夾,如你所講有呈分,小六可以跟大隊玩報學校。

但呈分有利有弊 ...

我屋企D細路是讀一條龍學校,唔覺得要靠pre S1, 對他們來說pre S1 比較簡單,真正會操的家長會操自己中學的分班試。

呈分試外闖,與個人具競爭力相關。但的確有些直升,有些有外闖,都比較個人決定。因為本身強者去到邊都可以係佢哋嘅舞台。佢哋最重要是遇到好老師、同儕、歸屬感、信仰...等。強者是絕處逢生。所以,學校的吸引力在於留學生和吸納學生之間。

Macy 發表於 21-5-10 22:37
呈分試外闖,與個人具競爭力相關。但的確有些直升,有些有外闖,都比較個人決定。因為本身強者去到邊都可以 ...

請問播道老師是否好關愛?常聽到人話小學部好好,但中學部一般?請問可以分享多少少嗎?

回覆 icebbs 的帖子

龍校都會睇住中學諗。播小有校本課程設計,近日有中華文化活動,學生開心,有愛。小二尾中英文開始深。可能係英小,重中文。有些家長都會額外谷多少少。播中可能已有一定的班底,對敎學有一種溫度,重學養及學習方法,重心放文憑試,唔會封學生頂。高中有中文老師敎同學自製秘笈。4+4+4老師中三很細心留意同學選科,有些科中三已開始浸透文憑試課程。