用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Adelaide St. Peter College好不好
go

[澳紐] Adelaide St. Peter College好不好 [複製鏈接]

收到明年Y9 offer,1516中,因為呢間排名一般,有無家長可以分享下
   0    0    0    0

SIOB 發表於 21-5-4 15:42
收到明年Y9 offer,1516中,因為呢間排名一般,有無家長可以分享下

貴族學校一間、有奧運標準既運動場同泳池,同 Harry Potter 食飯個個大飯堂,十分英式讀佢既多是律師醫生政要等家族既人。以前唔多海外生的,但近幾年都無法啦、要維皮嘛、咁都要開源收海外生。

宿舍一房4 人,佢地既 Admission Manager Amanda Bruce (仍是佢嗎?)都好 proud of 佢地既設施的,佢地既學生也是。

佢既學費以私校計是全南澳最貴、成績佢地一向不是年年公開的,純睇 better education 佢的確及不上平佢超過一半學費既公校Glenunga, 所以我感覺要入去讀不為成績,為關係多(佢地好多家長都認識的)

PS 你是講 St Peter’s Boys 不是 Girls 對嗎?但點都好、兩間都是貴、但成績女校比男校好

若我係咪都要比 6 萬幾一年,咁我寧考Perth 間 Christ Church Grammar school ,起碼成績高一線

彥彥媽咪 發表於 21-5-4 18:23

貴族學校一間、有奧運標準既運動場同泳池,同 Harry Potter ...
多謝彥彥媽咪分享,非澳洲藉,同埋要住boarding house,公校應該唔得,對嗎?Adelaide仲有無其他學校可分享?

SIOB 發表於 21-5-6 23:00
多謝彥彥媽咪分享,非澳洲藉,同埋要住boarding house,公校應該唔得,對嗎?Adelaide仲有無其他學校可分享 ...

公校無 boarding 的、一定係 homestay。

我都想請教一下,上網找這一間學校資料,見成績在南澳算是不錯,排名也很高,為何樓主認為只是一般呢?我自己也考慮緊這間學校,打算2023年送囝囝去,所以真心請教。
‹ 上一主題|下一主題