用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學VS協恩
樓主: Noellam1212
go

九龍塘小學VS協恩   [複製鏈接]

creambun 發表於 21-5-2 20:14
每個家庭環境不同,你需要考慮嘅元素,其他人未必需要考慮。樓主的原意,他自己清楚就可以啦,何需其他人 ...

我又係咁諗喎,好少同你有相同想法~~~

mcl203 發表於 21-5-2 20:18
我又係咁諗喎,好少同你有相同想法~~~

不如咁啦,雖然你不是這兩間學校的用家,除咗學費呢個元素之外,你有冇其他有建設性嘅意見比到樓主?

兩間都谷,我會揀俾學費果間。價錢相差太遠了。可以付4X萬!
#4 協小去到今天,仍然係最多人可以入讀協中嘅小學~~~

mcl203 發表於 21-5-2 20:16
簡單啲,你関住嘅元素=/=樓上網友関住嘅元素嘛~~~

或者,試吓咁回應,會否得出相同回嚮?~~~:wahah ...
梗係唔相同!回應可能係咁———選校不能單睇「谷」去決定,即使一樣谷,要睇埋其他元素先好決定值唔值俾,唔係你是否付唔付的問題,再回歸樓主話先撇除學費問題

bettyay 發表於 21-5-2 20:36
梗係唔相同!回應可能係咁———選校不能單睇「谷」去決定,即使一樣谷,要睇埋其他元素先好決定值唔值俾, ...
#38 ~~~

b3410 發表於 21-5-2 20:04
的確讀邊間都係父母最大責任和功勞。不過,大部分情況之下,學校可以去到的高度,決定了小朋友的發展高度。 ...
所以大框架起到,都要配合,實施,所以最大功勞者是配合及實施之家長及小朋友,各位唔需要妄自菲薄。

creambun 發表於 21-5-2 20:17
我覺得父母最大的功勞是找到一間合適的學校給子女學習成長!
認同。但搵到適合是第一步,要到終點,仲有千千萬萬步,所以爸爸媽媽們功勞功不可沒。

mcl203 發表於 21-5-2 20:39
#38 ~~~
#43~~

bettyay 發表於 21-5-2 20:50
#43~~

對,#43 係我講嘅,似乎好正面,咁講法又回嚮好細咁喎~~~

PTL_L 發表於 21-5-2 20:46
認同。但搵到適合是第一步,要到終點,仲有千千萬萬步,所以爸爸媽媽們功勞功不可沒。 ...

課程安排好,老師用心教,學生明白教學內容,自已不用重新教小朋友一次,我已很感謝學校! 學校提供不同體藝活動比小朋友嘗試,發揮所長。又有大大小小不同的比賽可以參加和挑戰。如果你小朋友是千里馬,都要有伯樂比機會去發揮。所以父母同學校兩者互相配合才可以發揮小朋友的才能。

mcl203 發表於 21-5-2 20:32
兩間都谷,我會揀俾學費果間。價錢相差太遠了。可以付4X萬!
#4 協小去到今天,仍然係最多人可以入讀協中嘅 ...

樓主又無講將來目標是協中,如果是的話,根本不用出post 問意見啦!

mcl203 發表於 21-5-2 20:53
對,#43 係我講嘅,似乎好正面,咁講法又回嚮好細咁喎~~~

你話係就係啦,反正唔知點計大幾多細幾多唔通字數筆劃?

creambun 發表於 21-5-2 21:02
樓主又無講將來目標是協中,如果是的話,根本不用出post 問意見啦!
...

#38 ~~~
每個家庭環境不同,你需要考慮嘅元素,其他人未必需要考慮。樓主的原意,他自己清楚就可以啦,何需其他人去差?

creambun 發表於 21-5-2 20:57
課程安排好,老師用心教,學生明白教學內容,自已不用重新教小朋友一次,我已很感謝學校! 學校提 ...
咁一定係,只不過唔需要將自己作為父母既功勞收收埋埋,將所有野都講成學校的。學校立場,每年都大把學生畢業,大把學生入讀,其實唔會真係理到咁多,當然,千里馬待遇是唔同,但如果唔係千里馬呢?咪又係父母自己處理番,面對。

我都選協恩!

回覆 b3410 的帖子

KTS 係谷架....仲有音樂呢...要競爭上好中學, 家長都會谷小朋友.

bettyay 發表於 21-5-2 20:00
都係!相信校內七成家長都有不同程度的助攻!但學校教育理念,老師對同學成長有一定影響,所以揀學校時,也 ...
小小分享,話說昨日食lunch (落得清閑自己一個食)聽到隔離枱一家四口,大囡約2年級;細佬估計k3,聽到爸爸對阿囡話「快啲食完喇,我哋返去繼續溫⋯⋯你可唔可以背晒⋯⋯」阿囡繼續食,冇應。爸爸轉而同細佬講「趁媽媽同家姐溫書,我哋做下數學練習」本人聽到,愕然,心想,考測期,星期六日溫書都頗正常,但竟然父母齊助攻,那小朋友有幾多喘氣時間呢?可能,我out喇,因為我一直都以為教學責任大多父母一方為主力,另一方是舒緩壓力組或康樂組組長,但而家父母時合作愉快,同小朋友學習上同上同落,唔知大家又點睇?

PTL_L 發表於 21-5-3 12:04
小小分享,話說昨日食lunch (落得清閑自己一個食)聽到隔離枱一家四口,大囡約2年級;細佬估計k3,聽 ...

謝分享!真係唔知戰況已經發展至如此地步。慶幸我家仍然維持分工玩樂組及學業跟進組。記得以前家姐考試,我被困在家做陪溫員,心理上支持下。爸爸就帶還是幼稚園妹妹吃喝玩樂,總之咪係屋企蹦蹦跳刺激家姐

其實無論讀什麼類型的學校也好,孩子的壓力其實好多時來自父母最多!所以我哋要時常記得子女剛呱呱落地時的初心,係要佢哋身心健康、快樂成長!共勉之!大家加油

PTL_L    發表於 21-5-3 12:56

bettyay 發表於 21-5-2 20:00
都係!相信校內七成家長都有不同程度的助攻!但學校教育理念,老師對同學成長有一定影響,所以揀學校時,也 ...
我諗我係個3成, 助攻力非常薄弱, 用家歸功於學校和老師

kekeneko 發表於 21-5-3 11:35
回覆 b3410 的帖子

KTS 係谷架....仲有音樂呢...要競爭上好中學, 家長都會谷小朋友. ...
鋼琴都算樂器, 又唔係好理學生考咗幾多級, 每年彈一首歌返學校去考試就可以, 我覺得都唔算太強迫........體育方面, 去到P5體育老師話: 阿女你無校隊喎, 不如加入一個啦, 但最終因為練習時間唔合適無加入, 老師都無難為家長和學生, 只覺得惋惜, 真係幫到盡之餘, 又唔會好強迫, 唔係間間學校會咁做啦!
‹ 上一主題|下一主題