用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文有天份,再學咩可以發揮得更好?
go

英文有天份,再學咩可以發揮得更好?

小朋友天生對英文好敏感,語感好,發音靚。佢鍾意同外國人聊天,好鍾意講英文。

除了幼時讀過phonics外, 無讀過其他英語課程,所以毫無頭緒。

請問有咩方法/學乜野能令她的優勢更好發揮?
--------------------------
比如數學叻、數感強的男仔可學奧數、編程、stem果類。 但,英文呢?

另外, 創意寫作 creative writing 和一般的寫作有分別嗎?
謝謝。

語感好,發音準 ⋯⋯ 學乜好?我都想知

回覆樓主:

debate ?

bugmum 發表於 21-4-28 21:09
debate ?

睇過, 原來好貴。唉。
請問你知道 creative writing 同補習社嘅英文writing有咩唔同嗎?

Drama

貓頭雀 發表於 21-4-28 21:59

請問你知道 creative writing 同補習社嘅英文writing有咩唔同嗎?
...
之前問過ek網友,唔覺有乜分別,但可能只是個别center。現階段建議多看書和寫日記,無需太著重grammar,肯寫就得

醒目開學勳章 貢獻勳章

朗誦,司儀 嗰d
之外,就係佢係咪對語言有特別興趣,如果係,可以考慮學多一種語言,for fun
恐龍家

多啲閱讀,對日後英文學習非常有益,不過就要留意保護視力同偏科情況(唔鐘意中文⋯⋯)

W_cindy 發表於 21-5-1 14:26
多啲閱讀,對日後英文學習非常有益,不過就要留意保護視力同偏科情況(唔鐘意中文⋯⋯)
...

比起中文, 佢鍾意英文更多。
佢常看中文書, 但寫作力不從心,也達㶨到老師要求。

幾大?

入英文強既學校

參加英文辯論隊,既能發揮所長,又可為校增光

貓頭雀 發表於 21-4-28 10:03
小朋友天生對英文好敏感,語感好,發音靚。佢鍾意同外國人聊天,好鍾意講英文。

除了幼時讀過phonics外, ...
參加寫作比賽,香港、英國同澳洲都有唔少比賽可以參加。

可以試下辯論,例如:
https://www.hkssdebating.com/hks ... rimary-schools.html
到中一可以試下TPublic Speaking,留意下HSBC Future Skills Development Project之類。

MrBeast 發表於 21-4-29 11:05
之前問過ek網友,唔覺有乜分別,但可能只是個别center。現階段建議多看書和寫日記,無需太著重grammar,肯 ...

如果佢寫日記.... grammar唔改佢....  咁點? 由佢多寫就算?

bananaGi 發表於 21-5-5 15:53
如果佢寫日記.... grammar唔改佢....  咁點? 由佢多寫就算?

yes, 肯寫就得,最好是用英文諗真接落筆,而不是先用中文諗昴然後再亦做英。
grammar 就等學校教

如果係中高年級,或者可以試下hkage寫作辯論嗰啲短課程。

貓頭雀 發表於 21-4-28 10:03

除了幼時讀過phonics外, ...

讀國際學校啦,就會如魚得水!

九月將會小學一年級

在課外班已經完成 phonics
課外班現在有 reading, grammar, writing 幾個方向
大家覺得應該選擇 grammar 還是 writing 方向?
當然我的幼稚園小朋友對語法和寫作都毫無概念。。