用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優教育學會權威嗎
go

資優教育學會權威嗎 [複製鏈接]

之前未聽過呢個學會,最近同小朋友報佐佢哋環亞太杯數學比賽,發現佢哋有隱藏收費!佢哋聲稱報名考試費用包括120蚊模擬試卷及賽前培訓班費用,但今個星期日即將比賽卻未有任何模擬試卷或培訓班提供,搵佢哋查詢,就話我無俾運費所以無提供試卷,但網頁並無話唔提供平郵,連順豐都話如有需要再另外付50蚊,真係擺到明食人120蚊都當冇事發生,報名之初覺得有時間無須順豐,以為佢哋會包平郵,點知都唔講清楚唔包平郵,又冇講清楚要人去中心自取,咁做嘢好有誤導性
   2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

應該唔算係"權威"組織,我無幫仔報過佢地嘅比賽

呢d做法,唔係巧立名目....就係行政有問題
恐龍家

唔單止唔係權威,仲被真正權威組織割席澄清過
https://www.hkage.org.hk/b5/news-room/news/ClarificationAnnouncement

王家爸爸    發表於 21-4-29 09:07

數學類比賽,其實有認受性既考試就係嗰幾個,其他既都係豬肉獎。

王家爸爸 發表於 21-4-29 09:11
數學類比賽,其實有認受性既考試就係嗰幾個,其他既都係豬肉獎。

請問邊啲比賽有認受性?唔該晒

TONG0720 發表於 21-5-25 08:25
請問邊啲比賽有認受性?唔該晒
數學又好,其他科又好,大學辦既認受性一定係比較高既,當然亦需要睇係邊間大學(UNSW、科大等會好啲)。政府參與(民政事務總署、教育局)、大型NGO辦學團體(天主教會、保良局之類)、教協搞既,認受性應該亦唔會低,例如「香港小學數學精英選拔賽」。當然人有我有,又免費既豬肉獎比賽,亦都值得參加,當預賽又好,玩下又好,無害。

王家爸爸 發表於 21-5-25 11:10
數學又好,其他科又好,大學辦既認受性一定係比較高既,當然亦需要睇係邊間大學(UNSW、科大等會好啲)。政 ...

多謝回覆,類似華夏盃呢d 係咪就係當玩下?

TONG0720 發表於 21-5-25 11:19
多謝回覆,類似華夏盃呢d 係咪就係當玩下?
反正係免費既,玩下無妨
‹ 上一主題|下一主題