用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 多年以後, 有沒有什麼覺得註定是白費氣力的事? ...
樓主: retriever
go

多年以後, 有沒有什麼覺得註定是白費氣力的事?   [複製鏈接]

jli008 發表於 21-5-18 11:01
香港本身是好有優勢,衹係比人攪到亂七八糟,一味剩係識得反反反,錯唔肯認更是一大敗筆,到2047年香港的確會比 ...
香港能夠成為國際金融中心的其中一個主因, 係容許大量資金自由流動和不干預市場政策, 但呢D成功因素亦同一時間成為香港失敗的因素。
過份自由的資金造成大量短線的炒賣, 不求生產, 而不干預市場政策令創新科技缺乏支持, 無人願作長線投資。結果就造成香港產業單一化同過份依賴地產金融等行業, 亦係社會問題其中一個根源。

既然社會出現問題, 發生動亂就係必然的結果, 只不過借唔同的籍口爆發出黎。呢D政府其實早就應該預計到, 可惜沒有早10年去處理, 如果有或許可以避免今日的局面。

qpalzm 發表於 21-5-18 23:43
香港能夠成為國際金融中心的其中一個主因, 係容許大量資金自由流動和不干預市場政策, 但呢D成功因素亦同一 ...
唔好講呢d la, 講下講下好易又封貼ga

Jane1983 發表於 21-5-18 16:39
回覆 ar_mak 的帖子

睇你點教啦。
how abt 鬥,心是過程,好勝是結果

ar_mak 發表於 21-5-18 22:27
我成日都希望可以搵到一個教練,真係可以一齊坐低,講下人生意義,講下理想,講下目標,同埋真係賞識我既天 ...
去康樂的訓練班,周不時都遇到d中意教人的波友

b3410 發表於 21-5-18 18:57
國內的壓力更大,特別是北上廣深圳。二三線城市的孩子如果安於現狀,其實還是比較舒服,不過,如果想加入一 ...
聽說一線城市重點學校已caught up w 甚至超越香港神校

ar_mak 發表於 21-5-18 22:02
10分鐘要過百蚊成本,係咪馬球呀?好奇一問,隻馬係教練包埋,定係要自己帶過去? ...
mak 哥你真的有d唔知米貴

ar_mak 發表於 21-5-18 21:09
我最欣賞係免費既野。
早前我想做個社會實驗:可否在康民班平玩eca ?  不過被疫情中斷左,中期結論是:不是冇可能,睇下有無,心和遇到邊個教練,但小朋友serious 玩的話,差不多一定要C人教練和join 球會

ar_mak 發表於 21-5-18 22:27
我成日都希望可以搵到一個教練,真係可以一齊坐低,講下人生意義,講下理想,講下目標,同埋真係賞識我既天 ...

好多好多年前,我有女親友遇過咁樣的教練。講講吓原來想約佢,嘩!仲貴

MrBeast 發表於 21-5-19 06:17
how abt 鬥,心是過程,好勝是結果

都係,其實搞咁多都係想贏。

不過注重過程,先可以達致最大提升。注重結果too much,可能cheat to win,亦可能輸咗就好唔開心好失望,無動力再拼搏。

ar_mak 發表於 21-5-19 08:56
係就係。。。但佢地成日借D意走埋黎挨身挨勢,摸手摸腳呢~

真人真事,有次康民班新男教練,你知我中意吹水,就問已上堂的男同學(已識打,比我好)教成點,佢話好好,會捉著你手教

我上完後好開心同之前位同學講話教練冇捉我手,即是話我打得ok

ps 呢位同學好中意教人,連比佢打得好的都照教

MrBeast 發表於 21-5-19 06:24
聽說一線城市重點學校已caught up w 甚至超越香港神校
北京上海頂級學校,例如人大附中,上外附中之類,特別是國際班/實驗班,應該很厲害,畢竟萬里挑一。不過清華附中,北大附中等重點學校,應該和香港神校差不多

互有長短。

國際學校方面,還是香港更加成熟。

b3410 發表於 21-5-19 10:34
北京上海頂級學校,例如人大附中,上外附中之類,特別是國際班/實驗班,應該很厲害,畢竟萬里挑一。不過清 ...
10幾億人裡面的精英, 點可能輸比700萬人裡面的精英呢?
香港尖子去到北大清華考包尾一D都唔出奇。

ar_mak 發表於 21-5-19 10:37
有時我會係度門果隻窗仔,偷睇下入面D人做緊咩,真係好似成班友呢埋係入面攪基~

PS:老實講, ...
應該教練唔係基,只不過當個個學生都係小朋友咁教

Jane1983 發表於 21-5-19 09:12
都係,其實搞咁多都係想贏。

不過注重過程,先可以達致最大提升。注重結果too much,可能cheat to win, ...
當年f1 schumacker 初出道,beneton 架車又唔快過人,靠策略(和少少運)勝,係一個giood example
‹ 上一主題|下一主題