用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 通常老師推算小朋友個banding個準確度有機高? ...
go

通常老師推算小朋友個banding個準確度有機高?  

阿囡呈一主嗰4科就1a3c呈二就1a1b2c都考得比較差,嗰陣老師就同佢講佢係b2c-b3a
到呈三就1a3b成績好咗都幾多下,但老師都係講佢係b2c-b3a
仲叫我第三開始填b3學校
真係唔知信唔信佢好
冇理由我女呈3成績好咗都唔係穩守b2

pinkcat922 發表於 21-4-27 00:58
阿囡呈一主嗰4科就1a3c呈二就1a1b2c都考得比較差,嗰陣老師就同佢講佢係b2c-b3a
到呈三就1a3b成績好咗都幾 ...

請問老師有無講呈分排名
如有 對比前兩年升中結果B1/2/3%

opclk99 發表於 21-4-27 06:36
在下阿女當年三次呈分所有科(99632)全A,操行A,
平均分近92,
呈分次次全級十五以前,

咁你間小學band1人数好少?普通小學前30%基本都可以係band1生

Poyau 發表於 21-4-27 02:03
請問老師有無講呈分排名
如有 對比前兩年升中結果B1/2/3%

級名係83/133

上年有132人就有37個係派咗b3學校
前年有79人就有23個派b3學校

平均分近92,
呈分次次全級十五以前,

你間係咪神校?
你女係我學校一定係b1

pinkcat922 發表於 21-4-27 07:45
你間係咪神校?
你女係我學校一定係b1
級十五係B2啊,咪即係全級最多14個B1,咁樣理解有冇錯?

平均分近92,
呈分次次全級十五以前,
當一間學校90分以上既比例過半,其實就係家長既惡夢,無辦法知道自己小朋友既實際能力。

opclk99    發表於 21-4-28 00:31

三多 發表於 21-4-27 07:38
咁你間小學band1人数好少?普通小學前30%基本都可以係band1生
沒講全級人數尼.如果全級30人,甘如果有14個B1(第15后B2)已經算好勁

王家爸爸 發表於 21-4-27 09:38
當一間學校90分以上既比例過半,其實就係家長既惡夢,無辦法知道自己小朋友既實際能力。

...
隔離個post,個位家長好享受啵,錯的只是學校而已.

王家爸爸    發表於 21-4-27 09:44

medicine 發表於 21-4-27 09:41
隔離個post,個位家長好享受啵,錯的只是學校而已.
糖衣毒藥,感覺良好。

一般情況下,學校估計嘅banding準確率大約90%以上,再參考往年師兄師姐派位情況就可以確定自己小朋友大約咩位置。

回覆 王家爸爸 的帖子

如有家長仲問緊自己小朋友考得好好架,科科有九十分以上,但点解吾係band1 ?真係得罪講句,呢個家長到呢一刻,仲未完全了解升中機制如何玩法!舉個例,你估下,一個香港大學學生話自己年年考第一,同一個牛津大學學生話自己年年考包尾,你估如果呢兩位學生考同一個試,會一定係香港大學生考得好D?升中排band, 係以全港pre-S1 作參考排的,你考得幾好冇用,如果你的學校學生在pre-S1考得差,隨時你的學校一個band1生都冇架!

pinkcat922 發表於 21-4-27 00:58
到呈三就1a3b成績好咗都幾 ...

如果用非常簡單嘅方法去估計,用grade去評估,三次呈分後仍然係1a1b2c嘅可能係係存在。咁,參考呈分2 1a1b2c,你囡可能仍係老師所評嘅b2c-b3a~~~

...

非常認同
阿仔學校呈三出得淺,阿仔科科好幾高分下。我仲諗阿仔有機考級一啦。點知好多人都90幾分,最終爆冷一個五、六年級都級五外嘅同學考到。
考得淺對做卷小心的同學有利。只要佢地做卷唔好失分就ok。但對大意的同學就慘...
所以我同阿仔成日都望份卷唔好出咁淺

...
雙數年會準D, 單數年會差D

王家爸爸    發表於 21-4-27 14:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pinkcat922 發表於 21-4-27 07:43
級名係83/133

上年有132人就有37個係派咗b3學校

如B2位有餘 B3生有機上移
例如沙田區覺光有B3生中
計%可考慮假設某些學校B2/3生各半

maomaochoi 發表於 21-4-27 11:33
非常認同
阿仔學校呈三出得淺,阿仔科科好幾高分下。我仲諗阿仔有機考級一啦。點知好多人都90幾分,最終爆 ...
係, 朋友囝囝學校拿90分以上不是很容(數學常識較易), 所以佢囝囝經常都有一, 二科B, 但佢識的朋友囝囝學校就很易拿很多A, 有時都會有D覺得囝囝成績表唔係好好睇..如果平均92分, 佢學校應肯定級十內, 肯定BAND 1, 佢學校有70-80人入BAND1 中學.
PS: 佢囝囝同佢講, 級二, 三果個同學都有一科中文88分(但好似數學, 常識全級第一), 都唔係全A, 我都唔係好差啫, 笑死.

Face3366 發表於 21-4-27 08:37
級十五係B2啊,咪即係全級最多14個B1,咁樣理解有冇錯?

照咁計零個Band1都有可能!

rsx 發表於 21-4-27 12:38
照咁計零個Band1都有可能!
現實中, 幾年前曾有兩間九龍區既小學, "零"人入讀B1中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。