用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 依家教育政策不停咁改,官校會唔會成試點? ...
go

依家教育政策不停咁改,官校會唔會成試點?

其實今時今日香港既情況揀官校有無危機?

官校少,做試點無意思。一推就全港推。

總之,呢幾屆小六生擺明係“白老鼠”啦。無論官校津校直資都好無得走雞,課程一樣已改革緊。

fokfoklife 發表於 21-4-25 11:49

不用理會官校或津校這因素,應以中學本身好與否作選校決定。

直資自由度較大,可以不用跟足教育局所有改革。

fokfoklife 發表於 21-4-25 11:49

一向積極支持政府既辦學團體,佢地旗下學校做試點既機會只會比官校高。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

現在還夠膽說自由不跟足的學校真的很勇冇
話知你乜脂物脂幾多脂
肥膏多更會宰快D
你看馬上暈就知,無論韮皇定韮菜,一樣會被割
我是護書簿

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

講件事實
我妹兩個仔讀官校(不過係小學),大仔揀咗普教中班(佢自己揀因覺得學好普通話好重要)
入得普教中班,即同精英班絕緣,所以好多人唔鐘意

幾年後到細仔,都一心一意揀普教中,點知原來而家已唔開普教中班(因唔受歡迎)

傳說中嘅官校要做白老鼠云云,聽吓咪算囉

Charlotte_mom 發表於 21-4-25 14:23
講件事實
我妹兩個仔讀官校(不過係小學),大仔揀咗普教中班(佢自己揀因覺得學好普通話好重要)
入得普教 ...
覺得遲早會統一普教中,今個學期中一已經開始大張旗鼓通識科度教“國安”,教局已出關於中英數課程改革,中文著重孔子岳飛…英數精簡…俾我感覺上慢慢同內地課程融合緊;幾年後香港幾間大學內地開分校,兩地課程一樣,你話會唔會保留到現時嘅嘢呢?所以,無論官津,直資一樣會跟住改革呢條路走…