用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問英皇同港華如何比較?
樓主: hugomarco
go

請問英皇同港華如何比較?   [複製鏈接]

雲牛 發表於 21-4-27 13:43
今年仲可以揀灣仔定東區.
所以今年的形勢是: Band 1 及2 揀灣仔區, 咁應該係計落 灣仔 Band 1 及 Band 2  ...

直屬位應該計東區~~~

至於華小生揀灣仔,若乙1係港華,基本上冇影響。若乙部搏外闖,所謂東區邊緣1仔,隨時還原基本步,落返灣仔2仔。若果係2仔搏外闖,何不留係東區~~~

mcl203 發表於 21-4-27 13:52
直屬位應該計東區~~~

至於華小生揀灣仔,若乙1係港華,基本上冇影響。若乙部搏外闖,所謂東區邊緣1仔 ...

之前有講過,呢兩(或三)年屬位歸灣仔區,所以如有用不盡的學額,放回灣仔區抽。

雲牛 發表於 21-4-27 14:13
之前有講過,呢兩(或三)年屬位歸灣仔區,所以如有用不盡的學額,放回灣仔區抽。 ...

我指計屬位banding方法,並非指放出街位。當然我係估嘅,因為EDB統一都係人數計入東區,同RCPS和SJPS一樣計法~~~

mcl203 發表於 21-4-27 14:22

我指計屬位banding方法,並非指放出街位。當然我係估嘅,因 ...

港華/高主教/SJC 直屬位計灣仔區

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK2_2021.pdf

Poyau 發表於 21-4-27 15:11

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/s ...

咁,港華有機會有直屬位放出街了,~~~

回覆 mcl203 的帖子

聽說一般聯繫小學,如85%果種,聯小b1生放乙1,聯中一定收齊。B2生就要抽,多少聯小B2生抽入,就視乎B1生是否放聯中做乙1。兩個band total 85%。有錯請指正

Poyau 發表於 21-4-27 15:11

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/s ...
請教,見RC直屬位是74,但每年都收80-83人左右,可理解為即有用自行位收直小生嗎?

PTL_L 發表於 21-4-27 16:20
請教,見RC直屬位是74,但每年都收80-83人左右,可理解為即有用自行位收直小生嗎? ...

高主教
甲部2 + 灣仔公海3 + 留班8 = 13
數字上可能係自行和/或留班位

回覆樓主:

港華要叩門,容易嗎?

hugomarco 發表於 21-4-25 14:36
就係自一自二收他,但對自二念念不忘
家長你好, 你仔好叻   兩間都收了. 想問下自行有兩間可以去面試, 如收, 兩間結果都會在四月份經學校通知, 到時再由家長決定選那所學校或參加抽獎, 對嗎?

另想知選King 要考全級幾多名之內, 或是入到第一組別就有機會, 謝謝!

PAJMama 發表於 21-11-4 10:04
家長你好, 你仔好叻   兩間都收了. 想問下自行有兩間可以去面試, 如收, 兩間結果都會在四月份經學校 ...

自行放榜 2022年3月31日

PAJMama 發表於 21-11-4 10:04
家長你好, 你仔好叻   兩間都收了. 想問下自行有兩間可以去面試, 如收, 兩間結果都會在四月份經學校 ...

自行有學校收,係無「到時再由家長決定選那所學校或參加抽獎」呢個選項。
(1) 自一收+自二收--> 去自一;
(2) 自一收+自二唔收--> 去自一;
(3) 自一唔收+自二收--> 去自二;
(4) 自一唔收+自二唔收--> 去抽獎;
或者,
(5) 去直資--> 無得抽獎。

King自行收生睇教局成績次第,考全級第幾名都係次要。Band 1 成績就必須要有,Band 1尾成績都未必有機會。

5星猩 發表於 21-11-4 14:48
自行有學校收,係無「到時再由家長決定選那所學校或參加抽獎」呢個選項。
(1) 自一收+自二收--> 去自一;
...

情況 (3) 及 (4)
到放榜時 亦可能自一/自二備取入

Kings 盡吸 band 1 生 港華要收華小band 2 生 可能少量邊緣人 band 3 生 當然兩間官津各方面有差别 自1 英皇 自2 華仁 或 SJC 更好

好詳盡,謝謝大家!

如是b1組別, 但不是頭級,  當考到50名內是b1, 唔計女生, 甘只選男校, 有機會入到kings 嗎?

中西區小學?要自己計數

PAJMama 發表於 21-11-4 17:57
好詳盡,謝謝大家!

如是b1組別, 但不是頭級,  當考到50名內是b1, 唔計女生, 甘只選男校, 有機會入到kings  ...

大抽獎本區B1男生有機入英皇
是否成功視乎隨機編號先後

最好了解埋2間學校升中四選科情況

回覆 tkhhung 的帖子

你是指計算組別或是其他? 謝謝🙏🏻

回覆 bbc2018 的帖子

是指化學,物理,生物,呢啲熱門科目一班收幾多人?謝謝🙏🏻
‹ 上一主題|下一主題