用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇小朋友打算今年9月會去溫哥華開學
go

[加拿大] 有冇小朋友打算今年9月會去溫哥華開學   [複製鏈接]

女兒準備今年9月去溫哥華讀grade 10. 會住homestay.  

現在加拿大規定所有入境者要在指定酒店隔離3天,取得COVID-19 陰性報告後再在家居隔離14天。  因為homestay有其他學生和家人,不方便作家居隔離,要自己另外搵地方/酒店14天。   我是希望可以陪女兒一起過去,一起隔離,但怕我以旅客身份入唔到境,如果女兒要自己一個過去,擔心佢一個唔知可唔可以處理到呢D隔離安排

有冇家長可以分享一下經驗,或者有冇溫書華隔離酒店推介?

有冇家長小朋友都會今年9月過去開學,大家一齊傾下會如何安排 (emoji)

5    0    0    0

回覆 LikLik 的帖子

hi你好呀,我仔仔9月都會去加拿大開學,不過佢去Edmonton我同你case差不多,仔仔都係住homestay,應該會讀grade 10 (要去到做assessment confirm)
如果小朋友18歲以下,父/母可以陪佢飛過去,要申請ETA
另外因為係minor child,如果佢自己飛過去(無大人陪同),係唔洗酒店隔離,可以直接去homestay 隔離14日,如比你預定入住homestay日期早,要計返day charge,再加CAD350隔離清潔費

回覆樓主:

Hi, 我仔仔今年9月都去多倫多讀大學,而家忙於幫佢攪學簽,由於佢只得16歲,需要Custodian Declaration, 啱啱先揾到當地朋友做custodian, 要趕及5月15日前online交表申請.....大家交流下吖

mytsoi 發表於 21-5-6 12:21
hi你好呀,我仔仔9月都會去加拿大開學,不過佢去Edmonton我同你case差不多,仔仔都係住homestay,應該會讀grade 10 (要去到做assessment confirm)
如果小朋友18歲以下,父/母可以陪佢飛過去,要申請ETA
另外因為係minor child,如果佢自己飛過去(無大人陪同),係唔洗酒店隔離,可以直接去homestay 隔離14日
,如比你預定入住homestay日期早,要計返day charge,再加CAD350隔離清潔費
仔仔是否第一年/第一次去Edmonton 讀書? 如是, 前輩分享學生要係第一個轉機機場領取 student visa, 仔仔一個人可以處理到嗎?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3753551&extra=page%3D1&page=9
第一年要在溫哥華辦理領取studen visa, 最好預鬆d時間轉機。如果用UM, 坐加航會更為方便,個人認為。

噢! 原來去加拿大留學第一年要係機場攞 student visa 咁複雜.  UM 應該唔會包乘客去排隊係機場攞 student visa!! 咁情況, 都好大機會C6 & 我要陪飛去開學, 因為阿女第一次坐飛機轉機又第一次要去機場排隊攞 student visa, 咁多第一次, 都擔心佢唔知識唔識自己處理?!

mytsoi 發表於 21-5-6 12:21

hi你好呀,我仔仔9月都會去加拿大開學,不過佢去Edmonton我同你case差不多,仔仔都係住ho ...

唔該晒.

我應該都會用eTA倍阿女過去開學,因為homestay唔方便做14天隔離,要另外找酒店或Airbnb 做隔離

唉,呢個疫情真係攪到好多人好亂同失預算。 希望大家都順順利利(emoji)(emoji)

小時了了 發表於 21-5-6 15:01
仔仔是否第一年/第一次去Edmonton 讀書? 如是, 前輩分享學生要係第一個轉機機場領取 student visa, 仔仔一 ...
係呀,仔仔15歲,第1年過去,亦係第1次去加拿大我個心都15/16陪唔陪佢過去好
佢自己過去就可以直接去homestay,唔洗去酒店
不過要佢自己轉機,重要攪埋visa,呢part好懷疑佢攪唔攪到
所以都9成我會同佢一齊飛過去
依家新requirement要響vancouver 出境隔離3日,所以拎visa就肯定唔洗趕
之後pass就可以轉機去Edmonton再隔離埋11日
預8月12號到,25號隔離完,開學前幾日可以同佢響果邊攪銀行a/c,電話卡,etc
預計9月4號走,返香港隔離21日

請假6個禮拜,有5個禮拜係隔離,得1個禮拜唔夠係自由活動

snowball 發表於 21-5-6 14:42
Hi, 我仔仔今年9月都去多倫多讀大學,而家忙於幫佢攪學簽,由於佢只得16歲,需要Custodian Declaration, 啱 ...

Hi 我同你一樣,都是攪緊學簽,也是啱啱先搵到custodian, 希望下星期可以收到簽好的custodian Declaration form.

我4月中已online交了Study Premit application, 上星期亦已經打了指絞

而家等緊指示交驗身報告同補返custodian form.   希望順利

回覆樓主:

驗身可預早約,而家booking已約到去7月頭,我已contact 左UMP預約6月中幫仔驗身

LikLik 發表於 21-5-6 15:27
Hi 我同你一樣,都是攪緊學簽,也是啱啱先搵到custodian, 希望下星期可以收到簽好的custodian Declaration ...

online study permit application 要upload signed custodian declaration, 所以我仲未submit application

LikLik 發表於 21-5-6 15:16
唔該晒.

我應該都會用eTA倍阿女過去開學,因為homestay唔方便做14天隔離,要另外找酒店或Airbnb 做隔離
係呀,真係頭都痛埋~但我諗緊住airbnb,加拿大又無香港咁方便可以叫food panda
咁可以點買足夠糧食住14日?
住酒店又真係好甘喎

LikLik 發表於 21-5-6 15:27
Hi 我同你一樣,都是攪緊學簽,也是啱啱先搵到custodian, 希望下星期可以收到簽好的custodian Declaration ...
你約咗驗身先啦,依家booking好爆就算GCkey未叫你驗,你做完都可以當additional document upload上去
以上係我同事親身試咗
pass 埋medical check

mytsoi 發表於 21-5-6 15:40
你約咗驗身先啦,依家booking好爆就算GCkey未叫你驗,你做完都可以當additional document upload上去
以上係 ...

medical report 不是ump 直接 sent 去領事館?

回覆樓主:

idk, 我callUMP, 佢話吾洗等領事館通知,叫我預早book,因bookings好爆

amazing9870 發表於 21-5-6 15:43
medical report 不是ump 直接 sent 去領事館?
係,不過你做完checkup,會有張receipt 有reference no.,你可以upload上去GCkey,咁佢哋就可以match返你record

snowball 發表於 21-5-6 15:33
驗身可預早約,而家booking已約到去7月頭,我已contact 左UMP預約6月中幫仔驗身
...

Thx! 我都啱啱打去book咗6月尾

snowball 發表於 21-5-6 15:35
online study permit application 要upload signed custodian declaration, 所以我仲未submit application ...
希望一切順利,趕到deadline

mytsoi 發表於 21-5-6 15:40
以上係 ...

啱啱頭先book咗,book到去6月未

mytsoi 發表於 21-5-6 15:59
係,不過你做完checkup,會有張receipt 有reference no.,你可以upload上去GCkey,咁佢哋就可以match返你record ...

唔該哂。booking好 full, 要6月尾才有位。

mytsoi 發表於 21-5-6 15:59
係,不過你做完checkup,會有張receipt 有reference no.,你可以upload上去GCkey,咁佢哋就可以match返你record ...

Thanks for your help

mytsoi 發表於 21-5-6 15:37
係呀,真係頭都痛埋~但我諗緊住airbnb,加拿大又無香港咁方便可以叫food panda
咁可以點買足夠糧食住14日?
住 ...

亞仔大學會提供14日隔離食宿,費用全免,我會陪佢去入學,學校可提供食宿俾我,但就要收錢
‹ 上一主題|下一主題