用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ///////
樓主: littlecat123
go

///////   [複製鏈接]

littlecat123 發表於 21-5-4 16:02
回覆 skytobb 的帖子

佢地大個d 想跟都無得跟

唔好開心得太早 呈分試肯定仲要跟呀,五年班咋

我一向唔太理佢地啲功課 呈分試我都真係要跟

BTW, 好少咁有心嘅分享,讚一個

Vana 發表於 22-4-1 17:51
唔好開心得太早  呈分試肯定仲要跟呀,五年班咋

我一向唔太理佢地啲功課 呈分試我都真係要跟

到時呈分試 再向前輩請教心得

回覆 littlecat123 的帖子

我记得我當年考小一時,有個po叫時光倒流,大家不防找下,我當年有得着。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2367555&extra=page%3D1

chitchitboy 發表於 22-4-1 19:26

我记得我當年考小一時,有個po叫時光倒流,大家不防找下,我當年有得着。 ...
真係好有得著唔知今年會唔會有人開返個”時光倒流” post

fairycatcher 發表於 22-3-22 20:04
恭喜晒你先, 囡囡真係好優秀!
我自己小朋友同你囡一樣今年都考完小學,但係仍然期待聽到你嘅分享,因為我 ...

恭喜你們入到心儀學校,沒有白癈媽媽心機。我仔都係今年考小一,好開心入到最心儀的直資男校。依家打算專心準備細女考小。諗住下年幫女女重讀K1,以大B身份考小。目標訂高啲,希望可以去到佐敦或者香港仔。之前無做太多女校的資料搜集,可否分享吓佐敦女校嘅考試模式同埋要點針對性準備?感謝

findingdory 發表於 22-4-2 22:45
恭喜你們入到心儀學校,沒有白癈媽媽心機。我仔都係今年考小一,好開心入到最心儀的直資男校。依家打算專 ...

其實就唔駛針對性咁預備,你個仔入到男神,你用同一方法train返你個女,要入女神應該唔難,男女神就難d,始終N無位太少

findingdory 發表於 22-4-2 22:45
恭喜你們入到心儀學校,沒有白癈媽媽心機。我仔都係今年考小一,好開心入到最心儀的直資男校。依家打算專 ...

恭喜哥哥考到心儀!妹妹做超大b 有差唔多三年時間凖備
除咗基本學術 同表達能力 (我另一個post 有講)
你可以explore 下 佢至少一項 體藝 專長
因為佐敦女校好注重all rounded education

如果能夠利用 呢三年 時間 係音樂 /體育 方面發展
應該有啲advantage , 至少之後入校隊 機會大啲
(呢樣未必係必需 先考得入, 只係錦上添花)

例如 orchestra 小提琴 需要達五級(如果無記錯) 先可以audition
P1已經可以 參加audition
(有聽講 有小朋友已係K3達此程度)
有啲冷門啲嘅樂器 亦需要達三級
游水/田徑 要達一定speed /distance 先入到校隊(唔一定要入校隊, 視乎個人選擇 同想要geh school life, 學校唔會迫 好自由的)
除左以上, 學校 仲有好多唔同ECA offer
每個ECA 要求唔同 你可以research 下

聽讀緊geh朋友講
學校好鼓勵學生 玩唔同讀書以外活動去enrich school life 同身心發展
如果唔target 入校隊 學校亦有offer 好多club develop 小朋友興趣
果d 應該唔需要audition 先玩得

另外 入得呢間geh 大多數讀得書時又玩得
所以 time managment skills同自律好重要
需要高度專注力集中力 先可以master multi-tasking

我諗學校1st round 做唔同tasks/games同listening tests某程度係test 緊個專注力
如果target 呢間可以 train 下佢呢樣野

希望幫到你

Jean1769 發表於 22-4-3 10:22
其實就唔駛針對性咁預備,你個仔入到男神,你用同一方法train返你個女,要入女神應該唔難,男女神就難d, ...

多謝你嘅意見

littlecat123 發表於 22-4-3 11:47
你可 ...

多謝你嘅意見,十分有用

感覺佐敦女校比其他神校更難考,好似考小時已經要十項全能

findingdory 發表於 22-4-3 12:03
多謝你嘅意見,十分有用

感覺佐敦女校比其他神校更難考,好似考小時已經要十項全能
唔需要十項全能先考到係時間許可 geh 話可以諗遠啲 到底想佢將來geh 校園生活係點
再係幼稚園時 趁有多啲課餘時間 安排下
我相信有好多無十全技能geh 都可以好享受school life

佐敦女校近兩年要拍片 佢拍片要求應該嚇退唔少之前想試的家長 我識唔少人都自動投降  變相肯用心拍嘅而入圍嘅家長機會大咗

f00130 發表於 22-4-3 12:42
佐敦女校近兩年要拍片 佢拍片要求應該嚇退唔少之前想試的家長 我識唔少人都自動投降  變相肯用心拍嘅而入圍 ...

如果一心以女神為目標的又點會因為拍片就放棄

因為咁而放棄的亦不會係女神target的家庭

我識的一個滿手offer包括兩神校的小朋友,N無,無上面試班、無上甚麼體育班。父母也不是甚麼有錢人只是普通中產。

其實想講的是,考小特別是神校,對自己學校的教育好有信心,佢哋唔需要大部分學生係一早就5級定拎過甚麼體育獎(當然會有極少數呢類奇人異士)

Jean1769 發表於 22-4-3 13:02

都係嘅不過其實係咪眾多有實力嘅都target女神 定還是志在參與
我覺得總有班係嫌麻煩唔拍片的
同埋睇返報名人數/交片人數 比起其他直私又係咪真係最難入呢

Jean1769 發表於 22-4-3 13:02

你又好似 講得岩不過上年拍片 多左外景 確實少左人考
可能無三千人 考

f00130 發表於 22-4-3 12:42
佐敦女校近兩年要拍片 佢拍片要求應該嚇退唔少之前想試的家長 我識唔少人都自動投降  變相肯用心拍嘅而入圍 ...
入圍第一輪 應該係機會大啲希望今年唔洗拍 回歸正常
拍片好花精力時間

回覆 Jean1769 的帖子

littlecat123 發表於 22-4-3 11:47
你可 ...

多謝你嘅分享呀!想請教下你平時會做啲乜嘢提升小朋友專注力呀?

何b媽媽 發表於 22-4-5 09:39
多謝你嘅分享呀!想請教下你平時會做啲乜嘢提升小朋友專注力呀?
佢好貪玩 所以我哋主要同佢玩唔同 遊戲 eg. cardgame/boardgame, 簡易版 sudoku , diy 手工, legos/puzzles, 迷宮game etc
可能 打機 都有啲幫助
‹ 上一主題|下一主題