用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sc (am), LH (pm)
go

sc (am), LH (pm) [複製鏈接]

原本有sc am 英粵 offer,後來LH 迎海 後補了pm 普英,家住馬鞍山,原本在讀Boxhill Pn am,家中廣東話英文為主,煩惱中如何選擇
   0    0    0    0

回覆樓主:

語境,老師愛心 邊間好啲,希望小朋友 返學開心

兩間應該都好差不多。邊間近邊間

回覆 mrlamken 的帖子

好叻呀

小朋友早年同樣offer, SC英粵但pm, LH英普pm, 家中廣東話英文, 最後揀咗LH。

pepperlunch 發表於 21-4-24 02:08
小朋友早年同樣offer, SC英粵但pm, LH英普pm, 家中廣東話英文, 最後揀咗LH。

本身怕下午班時間不好用
請問 最後 學習過程有無困難?功課壓力大不大?需不需要外補追進度? 感謝

有架,佢之前無接觸過普通話,所以一開始成日話對普通話無興趣。而K1學校已經要show and tell,試問一開始連普通話生字都未識,又點可以講到一個句字,仲要係一個2-3分鐘介紹。未復課前還好啲,只係拍片,咁唯有我一句,小朋友一句。而班裡有些小朋友(不是普通話為主既家庭)又的確可以講到啲句子,但應該都唔多。不過,早兩個月前我就開始找咗一個私人補習,一星期上門一小時,加上現在回校上課都有1.5個月,日日都可以接觸到普通話,相比之前的確進步了,有時佢自己自動講一兩句普通話句子,當然係之前學過既句子。

pepperlunch 發表於 21-4-24 09:45
有架,佢之前無接觸過普通話,所以一開始成日話對普通話無興趣。而K1學校已經要show and tell,試問一開始 ...

感謝回覆
我同意普通話係必須學,但全普通話教 一個廣東話家庭小朋友,我担心佢失去學習興趣

mrlamken 發表於 21-4-24 09:51
感謝回覆
我同意普通話係必須學,但全普通話教 一個廣東話家庭小朋友,我担心佢失去學習興趣
...
完全唔使擔心,小朋友學習能力好強,回校3個月已經完全聽得明同埋已經肯嘗試講,班裏面仲有個廣東話助教(其實係上午班廣東話班班主任)係度幫手

mrlamken 發表於 21-4-23 09:27
原本有sc am 英粵 offer,後來LH 迎海 後補了pm 普英,家住馬鞍山,原本在讀Boxhill Pn am,家中廣東話英文 ...

兩間學校幾時要交學費?

咁一定揀LH 咩都係假 最緊要搵間近屋企 之後要大量補習加興趣班 你會發覺時間唔夠用 去SC太遠 好嘥時間 俾小朋友瞓多d好過

叻人 發表於 21-4-24 11:11
兩間學校幾時要交學費?

記憶中7月頭 自動轉帳
但雜費 要5月交了

SC K2 係咪淨係得pm? 我唔係用家,但記得聽朋友講過..

回覆 farn0801 的帖子

係呀,SC K2只有pm,K3只有am

回覆樓主:

我女本身讀PN pm,都排唔倒am呀!我覺得唔公平! 供咗成年會都冇得轉am! 返而新生大把am....我想佢下午可以學多啲野!
其實小朋友返pm,沒有訓晏覺,七點幾已經訓咗,仲講咩親子時間!爸爸放工返黎都見佢訓咗喇!所以我咁想am!
雖然K2又pm, 不過大過咗,相對體力多啲!可以夜啲訓!K3又轉返am 提早適應返小一,我覺得學校是有心遍排的

我本身英粵 k2 排到英普
由本身唔識聽唔識講
4個月聽得明
5個月肯講一兩句
到8-9個月度已經stop 唔到佢

我好擔心佢跟唔到 但老師話真係唔使外補 唯有信佢
我女又真係做到
仲做到老師話佢可以講番多d英文⋯⋯

Btw, 有am 簡am , 時間真係好用好多!
‹ 上一主題|下一主題