用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 試著從寒门小学的角度分享升中經歷。
樓主: lyfox
go

試著從寒门小学的角度分享升中經歷。   [複製鏈接]

醒目開學勳章

lyfox 發表於 21-10-7 17:33
借旧贴分享一下小女在St Mary 中一以来的一些点滴和感想,纯粹是个人感想,难免主观片面,欢迎大家指正。
...
傳統名校係咁,乜都expect識晒,我哋明知讀唔嚟,報都無報呢類學校,S1讀得仲輕鬆過以前間超hea小學

bobbob 發表於 21-10-8 13:17
傳統名校係咁,乜都expect識晒,我哋明知讀唔嚟,報都無報呢類學校,S1讀得仲輕鬆過以前間超hea小學 ...
都要睇邊類傳統不過大部分都係咁,所以報得就預咗

喇叭茶 發表於 21-10-8 11:45
真係好認同。考呈分試已經夠晒辛苦,之後暑假,唔想落後的話,又要預備追趕中一。跟住又話初中好重要,成 ...
進取d態度: 好似打遊戲機,一關又一關,打怪獸咁先夠刺激。呢個遊戲既然已經開始,不如enjoy

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 21-10-8 13:18
大致上啦,總之諗清楚讀得掂先好報

bobbob 發表於 21-10-8 13:27
大致上啦,總之諗清楚讀得掂先好報
我反而又唔會咁氹阿大,明知要打怪獸,心態上一定要裝備好,佢學校已經唔係push既學校,我仲咁氹佢,佢真係以為隻怪獸係流野咪仲大穫。

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 21-10-8 13:30
我反而又唔會咁氹阿大,明知要打怪獸,心態上一定要裝備好,佢學校已經唔係push既學校,我仲咁氹佢,佢真係 ...
預備心理無問題,問題係學校咩都超前幾多幾多,裝幾多都唔夠反而影響自信

PTL_L 發表於 21-10-8 13:18

不少人嘅理解係傳統就係傳統,傳統中/小學係指開校年資,唔係教學模式。不少非傳統中/小學教學模式係傳統方法~~~

b3410 發表於 21-10-8 13:25
進取d態度: 好似打遊戲機,一關又一關,打怪獸咁先夠刺激。呢個遊戲既然已經開始,不如enjoy ...

咪係,可以係打咗先算,打唔掂都係果陣先算,一路打一路四圍望。不過,自己評估性格/潛力,無謂勉強~~~

Raccch 發表於 21-10-8 11:50
回覆 lyfox 的帖子

感覺自己由細到大都係俾阿爸咁tum大細個就話考完試就可以玩,考完大考就話讀大 ...

上一代仲可以呃呃氹氹就變咗乖乖子/女,依家要投其所好、因勢利導,俾D誘因佢哋,好過碎碎念

bobbob 發表於 21-10-8 13:37
預備心理無問題,問題係學校咩都超前幾多幾多,裝幾多都唔夠反而影響自信 ...
其實中學有超前幾多呢?應該都唔會有,唔同小學課程啦,反而心理質素好緊要。

PTL_L 發表於 21-10-8 15:06
其實中學有超前幾多呢?應該都唔會有,唔同小學課程啦,反而心理質素好緊要。 ...

中學係會有超前,亦可以係幾多。只係,去到尾果年,你仲教緊書,人哋中五尾段已經近尾聲,開始半操卷~~~

mcl203 發表於 21-10-8 15:26
中學係會有超前,亦可以係幾多。只係,去到尾果年,你仲教緊書,人哋中五尾段已經近尾聲,開始半操卷~~ ...
但課程內容是一樣?只不過是操卷定教緊書?

PTL_L 發表於 21-10-8 15:40
但課程內容是一樣?只不過是操卷定教緊書?

已經差唔多教晒~~~

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 21-10-8 15:06
其實中學有超前幾多呢?應該都唔會有,唔同小學課程啦,反而心理質素好緊要。 ...
樓主都有話S1一開學就expect識晒啲無教過嘅嘢啦,唔超前學習又點識呢?

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-8 15:26
中學係會有超前,亦可以係幾多。只係,去到尾果年,你仲教緊書,人哋中五尾段已經近尾聲,開始半操卷~~ ...
識人間學校S4開始操卷。。。

bobbob 發表於 21-10-8 16:07
識人間學校S4開始操卷。。。

S1用緊部份DSE題目啦~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-8 16:11
S1用緊部份DSE題目啦~~~
你最熟啦~~

就我這幾個禮拜粗淺的見識,可以舉幾個例子:
第一教學速度快,老師覺得簡單的內容會跳過去不教。但不教不代表不會考。所以學生要自己複習預習。也可能不是老师想跳,不过当老师问:Girls,你们都懂了吗?的时候,总有天才儿童跳出来说,早都懂了。然后就跳跳跳。。。
第二就是考試內容比較深,比如有些題設計超過了書上的難度。另外不同的班對完成速度要求也不同。例如數學測驗有一題考2020循環2020次,然後除9,問餘數是多少?雖然不算是奧數題但感覺也比較難。
第三就是評分嚴,以前小學感覺老師是特別想給分,特別是中文只要寫到就會給分。但中學老師要求答案精確。女兒習慣把答案寫長一點,結果老師給了評價擴散太遠 反而扣了分。 被我嘲笑好久。女儿中文作文算是強項,菁英盃也拿過幾個特等和一等獎。結果第一篇作文就拿了50分,滿分100,說全班最高51。
不過總的來說,我們也覺得這樣都算好事,教的難一點也是一種鍛鍊。只是需要些時間和辛苦去追。有個目標去追總好過沒有。

hkpapa852 發表於 21-4-23 08:48
好多家長其實仲係以"外貌協會"指標去選校, 尤其係小學

名氣唔夠, 開班少, 位置唔方便, 校舍殘舊, 就會變咗 ...

Deleted.

lyfox 發表於 21-10-8 17:01
就我這幾個禮拜粗淺的見識,可以舉幾個例子:
第一教學速度快,老師覺得簡單的內容會跳過去不教。但不教不 ...

講到評分嚴,記起自己中學好好笑,數學成日考難題,有時搞到要將成績開平方再乘十,先可以有少部分人可以合格,其他繼續唔合格。。或者老師覺得咁樣會令人有鬥心?我就覺得好無聊。。
‹ 上一主題|下一主題