用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 S4 選修科。
go

S4 選修科。

小兒明年選科,請問如選phy, chem, bio, M2 是否大學揀科cover 最多,但會不會太吃力?

還是phy, chem, M2, econ 較好?

謝。

Ving 發表於 21-4-21 21:36
小兒明年選科,請問如選phy, chem, bio, M2 是否大學揀科cover 最多,但會不會太吃力?

還是phy, chem, M2 ...
Phy、Chem、Bio、M2,如果四科都考得好,基本上大學科科都得。至於會不會太吃力,那就因人而異。
Phy、Chem、M2、Econ對數學好既學生更有利。

王家爸爸 發表於 21-4-27 16:32
Phy、Chem、Bio、M2,如果四科都考得好,基本上大學科科都得。至於會不會太吃力,那就因人而異。
Phy、Chem ...

我仔來緊選科, 都係喺呢兩個Phy、Chem、Bio、M2 & Phy、Chem、Econ、M2 組合掙扎緊... 佢話讀BIO & ECON 都係讀到啲, 又冇對邊科特別有興趣, 只係BIO多嘢背, ECON明到CONCEPT 就OK, ....我可以點樣俾意見呢?   唔該哂!

twobirds 發表於 21-5-24 08:57
我仔來緊選科, 都係喺呢兩個Phy、Chem、Bio、M2 & Phy、Chem、Econ、M2 組合掙扎緊... 佢話讀BIO & ECON  ...

路過。

Econ→大學可以有商科金融之類選擇

Bio→大學可以有醫護科之類選擇

睇吓囝囝將來出路傾向邊方面興趣多啲?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-5-24 09:28
路過。

Econ→大學可以有商科金融之類選擇
謝謝你的回覆.亞仔對將來的出路似乎尚沒有明確的方向和選擇...
佢話擲骰子囉...ECON & BIO...

twobirds 發表於 21-5-24 10:00
謝謝你的回覆.亞仔對將來的出路似乎尚沒有明確的方向和選擇...
佢話擲骰子囉...ECON & BIO...

相信仔仔中三成绩一定不錯!

仔对工程興趣多些?个人覺得 phy chem econ, M2。

如果偏向醫護,phy chem bio, 有沒有需要到M2, 請其他JM指教!

mom06 發表於 21-5-24 10:21

仔对工程興趣多些?个人覺得 phy chem econ, M2
謝謝你的分享. 問題係, 我仔對將來所從事的行業未有方向...
也睇到其他家長分享, 在沒有明確興趣和志向的時候, 好似選phy chem bio, M2 比較適合啲.

如果讀醫護,  係咪一定要修BIO, 有冇JM仔女, 中學冇選修BIO又成功讀醫呢? 請賜教.

twobirds 發表於 21-5-24 10:50
謝謝你的分享. 問題係, 我仔對將來所從事的行業未有方向...
也睇到其他家長分享, 在沒有明確興趣和 ...

讀醫有Chem就ok, 反而有其他醫護類要有Bio。有齊Chem + Bio就cover曬所有醫護科。

我仔原本都堅定PHY CHEM BIO M2, 近日都改口風 BIO/ ECON 掙扎中, 重有時間諗清楚, 佢哋考完試至揀科

twobirds 發表於 21-5-24 08:57
我仔來緊選科, 都係喺呢兩個Phy、Chem、Bio、M2 & Phy、Chem、Econ、M2 組合掙扎緊... 佢話讀BIO & ECON  ...
如果純粹從實用既角度睇,Econ 會比 Bio 好。但係如果小朋友諗住讀醫療有關既科目,Bio 會係更好既選擇,所以其實需要睇小朋友既具體情況同興趣。

王家爸爸 發表於 21-5-24 12:21
如果純粹從實用既角度睇,Econ 會比 Bio 好。但係如果小朋友諗住讀醫療有關既科目,Bio 會係更好既選擇,所 ...

多謝各位的分享及建議,喺呢兩個組合,我決定俾佢興趣行先啦⋯⋯等佢自己諗清楚再做決定

twobirds 發表於 21-5-24 13:31
多謝各位的分享及建議,喺呢兩個組合,我決定俾佢興趣行先啦⋯⋯等佢自己諗清楚再做決定
...
我都傾向於贊成興趣行先

回覆樓主:

如圖

mom06 發表於 21-5-24 10:21

仔对工程興趣多些?个人覺得 phy chem econ, M2。

M2 2024年開始當一科計梗係讀埋佢啦

denise0618 發表於 21-5-24 16:16
如圖

見細字寫住新通識科不列入計算,咁是否只計3主科+選修科?
咁嚟緊升中四只選2x, 連主科共考5科,咁其中一科一失手咪凍過水

回覆樓主:

係㗎,所以今年升中四嘅穩陣要讀3X,數學好嘅讀埋 M2
新嘅公民與社會發展科釋放咗時數出嚟。

王家爸爸 發表於 21-5-24 15:58
我都傾向於贊成興趣行先

老老實實Bio同 Econ都讀得掂的話會睇埋 DSE個 cut off rate, 特別係Kong U 拎 5或5以上係加乘。

denise0618 發表於 21-5-24 16:47
老老實實Bio同 Econ都讀得掂的話會睇埋 DSE個 cut off rate, 特別係Kong U 拎 5以上係加乘。
...

睇埋個cut off rate, 老老實實係咪bio 抵諗過econ, 拎5以上比率高好多,如有錯,請指正,謝謝!

twobirds 發表於 21-5-24 17:35
睇埋個cut off rate, 老老實實係咪bio 抵諗過econ, 拎5以上比率高好多,如有錯,請指正,謝謝!
...

係。其他人唔知。
但以我囝嚟講,佢依家 bio同 econ都考得唔錯,不過佢記性好,我傾向佢讀 bio,容易拎高分。
事實係 phy chem bio加 M2 係黄金組合。

denise0618 發表於 21-5-24 17:48
係。其他人唔知。
但以我囝嚟講,佢依家 bio同 econ都考得唔錯,不過佢記性好,我傾向佢讀 bio,容易拎高 ...

咁係考試面前,又真係冇嘢重要過拎高分!雖然我都傾向phy chem bio加 M2,但如果亞仔最後決定讀econ, 我都尊重佢自己嘅選擇,希望佢自己嘅選擇可以令佢更努力!