用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求意見:崇真 VS沙田樂基
go

求意見:崇真 VS沙田樂基 [複製鏈接]

本身已經疊埋心水俾囡囡入崇真ACK,點知收到樂基英普班AM offer,家住馬鞍山,兩間學校都要搭校巴,升小target私小多啲。

我鍾意崇真有小學back up,但係樂基喺沙田區好出名,我都心儀咗佢好耐,所以真係好難揀,請問大家可唔可以俾啲意見,感謝!
   0    0    0    0

回覆 Cynthialaw 的帖子

一定係樂基首我仔現讀緊K1, 英文語境一流!!
老師非常有愛心,升小成績好, 仲要係AM位
你選擇樂基一定唔會後悔!

好多謝你意見,唔該想問多少少樂基而家喺疫情既安排做得好唔好?同埋課程係咪真係好深?因為我女女無讀pn 班,我擔心佢會唔會跟唔上(emoji)

我女女喺屋企係講英文,但係普通話就唔識,所以如果揀樂基,我諗緊呢幾個月係咪要同佢講埋普通話

頭幾個月老師會俾小朋友慢慢習慣先唔洗特別外補, 疫情期間在家學習安排好好
學校有好多SUPPORT俾家長同小朋友!
希望幫到你
有需要可PM我

想問媽媽,,你係咪啱啱收到樂基offer call定係之前已經收到offer??

Cynthialaw 發表於 21-4-21 18:17
本身已經疊埋心水俾囡囡入崇真ACK,點知收到樂基英普班AM offer,家住馬鞍山,兩間學校都要搭校巴,升小tar ...
如你本身好心儀崇小同埋有打算將來搬屋咁就揀祟幼. 如果唔搬屋同預計會喺沙田升學就樂基. 雖然兩間都要搭校車但去火炭始終近過去祟幼. 另外樂基畢業生家長雖然唔少揀入沙田區一線津小, 但剛剛過去依年都有學生升讀培僑/ WKF/ SFA/ CKY/ GT/ APS/ GH/ ICQM/ IS等直私. 我諗以佢train up出黎ge學術程度要考到崇小或其他私小做backup都唔太難.

單純以上兩家比較, 會推薦HKPS, 不過無論在哪家落腳也好, 全家都要為目標而努力的.

kingking824 發表於 21-4-22 14:52

想問媽媽,,你係咪啱啱收到樂基offer call定係之前已經收到offer?? ...

唔係丫,呢個星期call waiting ar,可能因為5月初要交雜費所以有人放位掛

kisani 發表於 21-4-22 14:53
如你本身好心儀崇小同埋有打算將來搬屋咁就揀祟幼. 如果唔搬屋同預計會喺沙田升學就樂基. 雖然兩間都要搭校 ...

其實我一直心儀樂基多啲架,始終學術好,升小進可攻退可守,不過崇幼有小學back up所以好吸引咋,一諗到升小又要周圍撲學校就煩,但你講得啱,我對崇幼最大concern 就係佢遠,因為我無諗住搬,要小朋友搭咁耐車好攰架嘛

juncheng 發表於 21-4-22 13:58
頭幾個月老師會俾小朋友慢慢習慣先唔洗特別外補, 疫情期間在家學習安排好好
學校有好多SUPPORT俾家長同小朋 ...

好多謝你回覆,知多啲個心都定啲

hfnyd 發表於 21-4-22 16:19
單純以上兩家比較, 會推薦HKPS, 不過無論在哪家落腳也好, 全家都要為目標而努力的. ...

多謝你意見,栽培一個小朋友真係唔易,成日擔心做錯決定害左佢,我諗要到上中學先可以放鬆少少

唔洗客氣,希望小朋友讀得開心小一方面我覺得HKPS畢業生可以考到更佳小學
我大仔樂基K3 下年升讀SFA
返學近D, 多D時間休息仲好
第二時小朋友小一先考慮遠D學校

我反而最後都係揀咗崇真冇留喺樂基讀

alicechy 發表於 21-5-11 21:23

我反而最後都係揀咗崇真冇留喺樂基讀

請問覺得這決定好嗎?個人心儀崇真有宗教背景但見好多家長持相反意見所以問問
‹ 上一主題|下一主題