用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 宿舍pack 嘢寄存服務介紹
go

[英國] 宿舍pack 嘢寄存服務介紹 [複製鏈接]

阿女在倫敦住大學宿舍,聖誕前回了港,之後一直沒有回英國.因學校會繼續online上課和考試,所以決定9月才回英國. 因離開英國時無想過會不回去,所以宿舍間房無執好亂。現想找人執嘢pack嘢,並寄存至9月,請問大家有冇提供這類服務的公司介紹?謝謝(emoji)
   20    0    0    0

你上School Trunk 望下:
  http://www.schooltrunk.org

我之前睇「小紅書」見到有這個服務,因為上年三、四月有很多內地學生急回家,房間的東西留在房間,有公司可以幫他們pack 東西然後寄存。

gdluck777 發表於 21-4-21 16:33
阿女在倫敦住大學宿舍,聖誕前回了港,之後一直沒有回英國.因學校會繼續online上課和考試,所以決定9月才回英 ...

我仔上年情況同你一樣,學校提供https://lovespace.co.uk ,有人安排執嘢&Pack 嘢並有寄存服務.

HaydenP 發表於 21-4-22 12:23
我仔上年情況同你一樣,學校提供https://lovespace.co.uk ,有人安排執嘢&Pack 嘢並有寄存服務.
...

你好,我個女情況都一樣,上年11月回了香港都是online,東西還在宿舍,今年九月才打算回英(second year), 七月宿舍就夠期,所以還煩緊怎樣找人packed and storage,見到有以上服務,我個女是住standard ensuite,不好意思,我想問問他們如何知道什麼要pack ,什麼東西是屬於宿舍不用pack,另外room key 怎樣寄給他們?謝謝

我孩子用呢間https://www.pinglocker.com/en

raytong 發表於 21-4-22 16:22
你好,我個女情況都一樣,上年11月回了香港都是online,東西還在宿舍,今年九月才打算回英(second year), ...

我仔email通知學校先,學校知道後再通知確定時間安排開房給他們收拾東西,room key 之後開學才交還。至於收拾東西方面,學校基本不外乎書枱、衣櫃、床、床褥、椅,如你有屬於大型私人物品可通知一同運輸搬走。

HaydenP 發表於 21-4-22 20:55

我仔email通知學校先,學校知道後再通知確定時間安排開房給 ...

明白,剛剛chat with lovespace.co,我說出我女的情況,他說他們pack 多數是啲大件東西,因我女住在宿舍都只是兩個月,物件都是衣服,鞋,luggage, 床用品和有小小雜物,而且storage place 有成3’x4’. 所以他說可能過剩;我用網上quote 過包兩個月storage 大約共3-4百pounds ,不好意思,其實我想問問是否差不多,另外,主力pack 衣服會唔會好怪?

raytong 發表於 21-4-22 21:47
明白,剛剛chat with lovespace.co,我說出我女的情況,他說他們pack 多數是啲大件東西,因我女住在宿舍都 ...

我上次都係主力pack衣服大約4個月左右,印象中大約一共收4千港幣左右包pack 、租倉,運輸,紙皮箱。因他們分開2-3幾次收費。

HaydenP 發表於 21-4-22 22:35
我上次都係主力pack衣服大約4個月左右,印象中大約一共收4千港幣左右包pack 、租倉,運輸,紙皮箱。因他們 ...

明白,唔該晒

多謝大家的資料(emoji)(emoji)(emoji)

剛找了兩間(包拾lovespace)報價,包執、存、送要6xx和9xx磅,真係好貴.Lovespace是平那間,但要求搬時要有人睇住.阿女都話好貴,拋棄所有東西再買過仲平好多,所以現在問學校有冇掉野服務. 請問英國有冇好似香港的家務助理,可以請佢一兩個鐘掉野?

gdluck777 發表於 21-4-25 14:55
剛找了兩間(包拾lovespace)報價,包執、存、送要6xx和9xx磅,真係好貴.Lovespace是平那間,但要求搬時要有人睇 ...

不好意思,想問問lovespace 報價是否直接打電話給他們報價,因我是在上網quote 但見跟住要填寫資料如地址和電話號碼待他們回電話confirm details,但我個女在香港,英國手機號碼都關了,所以想了解清楚,謝謝

raytong 發表於 21-5-3 13:43
不好意思,想問問lovespace 報價是否直接打電話給他們報價,因我是在上網quote 但見跟住要填寫資料如地址 ...

我是上網填它的表,電話亂冩同一號碼,在message那格裡話電話係不對,因為time zone 不同. 佢結果用email覆我。
我女學校後來都介紹了兩間搬運,我格過價,有閒叫Fantastic, 價錢和lovespace差不多,但不須人在場,如你做member,價錢比lovespace平,你可參考下.

gdluck777 發表於 21-5-6 18:47
我是上網填它的表,電話亂冩同一號碼,在message那格裡話電話係不對,因為time zone 不同. 佢結果用email覆 ...

謝謝

gdluck777 發表於 21-5-6 18:47
我是上網填它的表,電話亂冩同一號碼,在message那格裡話電話係不對,因為time zone 不同. 佢結果用email覆 ...

以下是另一間作大家參考:
我book咗另一間叫storageboys,直接用電郵跟sales報,不用有人在,但會找她同學早幾天幫忙把要pack東西集中放在房內,月中左右公司就去pack and collect。價錢都是暫定 (total : 300-400pounds),因depend how many boxes packed by them。
‹ 上一主題|下一主題