用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 三大商科
go

三大商科

阿仔今年讀大學,報佐商科,依家三大都有conditional offer。科大商科嘅排名就高的,但港大中大好似就多元化的,我想問下有冇話邊間真係將來出路好的?定係都差唔多?

ky88 發表於 21-4-21 13:50
阿仔今年讀大學,報佐商科,依家三大都有conditional offer。科大商科嘅排名就高的,但港大中大好似就多元 …
可以參考吓以下討論帖

讀科大是否很辛苦,好 chur? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3850550&fromuid=1539350

小時了了 發表於 21-4-22 12:23
可以參考吓以下討論帖

讀科大是否很辛苦,好 chur? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthre ...

Thank you very much! 睇完,睇來都係HKU or CU,我仔學IB已經就來頂唔順,科大仲忙過IB

ky88 發表於 21-4-21 13:50
阿仔今年讀大學,報佐商科,依家三大都有conditional offer。科大商科嘅排名就高的,但港大中大好似就多元 ...

係我女科大 真係忙

下年到我個考,佢想讀商科,暫時見佢嘅水準有啲擔心入唔到八大。腦海想起恒生商學院,現時好似改咗叫恒大,想請教有冇家長小朋友讀緊呢?是否比八大容易入呢?可以分享下?(emoji)

ecma1 發表於 21-6-13 16:46
下年到我個考,佢想讀商科,暫時見佢嘅水準有啲擔心入唔到八大。腦海想起恒生商學院,現時好似改咗叫恒大, ...
我在商界工作, 有接觸恆大的老師, 每年都幫學生找internship。我接觸的老師和學生都十分好,實幹又乖。八大以外既好選擇。
~easybring~

easybring 發表於 21-6-18 15:53
我在商界工作, 有接觸恆大的老師, 每年都幫學生找internship。我接觸的老師和學生都十分好,實幹又乖。八大 ...

多謝回覆。言下之意糸恆大讀完出嚟嘅競爭力不會比八大弱?

ecma1 發表於 21-6-18 21:15
多謝回覆。言下之意糸恆大讀完出嚟嘅競爭力不會比八大弱?

視乎成績,學生性格。big4 請人會睇三大,之後城大、理大、浸大(沒有排名),恆大可能較少。如果8大不入,恆大也是好學校,中小型會計師樓會歡迎有心的畢業生。
~easybring~

easybring 發表於 21-6-22 02:09
視乎成績,學生性格。big4 請人會睇三大,之後城大、理大、浸大(沒有排名),恆大可能較少。如果8大不入 ...

Thanks for your kind advice

回覆樓主:

我覺得恆生商學院/恆大 學生都好 smart, 知識性各種都吾比三大低。銀行好喜歡恆商學生
妹妹豬 齊來做個好朋友)

入8大成績要平均地好。但恆大會收到一D 偏科但有才華的學生。
~easybring~

zitaeric 發表於 21-6-23 16:16
我覺得恆生商學院/恆大 學生都好 smart, 知識性各種都吾比三大低。銀行好喜歡恆商學生
...

我第一次聽,收生成績低,學生又好smart,又知識性各種都唔比三大低,即係重勁過其他五間大學,咁點解還要讀八大?八大的教授連恆大都不如?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-6-28 17:05
我第一次聽,收生成績低,學生又好smart,又知識性各種都唔比三大低,即係重勁過其他五間大學,咁點解還要 ...

只係我見入來我公司恆商學生真係好惦,性價比高,冇話其它大学吾好。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 21-6-28 17:23
只係我見入來我公司恆商學生真係好惦,性價比高,冇話其它大学吾好。

貴公司做什麼行業?他們做什麼工作?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

easybring 發表於 21-6-22 02:09
視乎成績,學生性格。big4 請人會睇三大,之後城大、理大、浸大(沒有排名),恆大可能較少。如果8大不入 ...
講得啱,成績同性格影響好大。三大同其他大學畢業,所行既路會好唔同。三大畢業,首選當然係大公司。城大、理大畢業,一般會受細公司歡迎。

恆大課程和老師都是著重日後工作的實用性。我請過恆大的學生(商科),DSE中文和通識成績不及上8大,英文數學OK,也認真工作,老師又努力推薦。當然學生入到8大就未必會入恆大,除非對某一科熱愛。我請人都重視性格和本身對行業的熱誠,本身工作性質簡單,不是學術研究。
~easybring~

王家爸爸 發表於 21-6-29 15:03
講得啱,成績同性格影響好大。三大同其他大學畢業,所行既路會好唔同。三大畢業,首選當然係大公司。城大、 ...
2X年前城大、理大(嶺南和浸大都有1—2個)都可以入big4,現在唔可以嗎?
~easybring~

easybring 發表於 21-6-29 15:33
2X年前城大、理大(嶺南和浸大都有1—2個)都可以入big4,現在唔可以嗎? ...
唔係唔可以既問題,係有得揀,老闆會點揀既問題。

easybring 發表於 21-6-29 15:29
恆大課程和老師都是著重日後工作的實用性。我請過恆大的學生(商科),DSE中文和通識成績不及上8大,英 ...
香港地,有邊間大學話自己既課程同老師唔著重學生日後工作的實用性?
正如你所講,學生入到8大就未必會入恆大,現實係學生入到8大就一定唔會揀恆大,情況就好似入到B1就一定唔會揀B2類似。對商科而言,3大、8大、其他,最主要既差異係英文同數學。

easybring 發表於 21-6-29 15:29
恆大課程和老師都是著重日後工作的實用性。我請過恆大的學生(商科),DSE中文和通識成績不及上8大,英 ...
另外,其實你係比較緊好學校最差嗰啲,同弱校最好嗰啲。首先細公司對三大(如果太細間,甚至八大)無太大吸引力,所以三大會去細公司見工既會係乜嘢人?一定唔係叻嗰批。
相反,連八大畢業都無既,如果有生活壓力,唔會太唔認真讀書,畢業之後有人請已經要高唱Hallelujah,點會唔認真做。