用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區中學
樓主: kenixtam
go

東區中學 [複製鏈接]

Wistaria 發表於 21-4-22 11:46

如果乙1放了慈幼,我真是不建議十大放衛理/劉永生。(你意 ...
係呀,我依家排位係衛理放9,劉永生放左7,係咪危險呀?級排名係指仔仔全級排名?
前年慈中收24原校,上年收43原校生,而慈中每年開既班數都唔同,19年4班,20年5班,黎緊今年4班,而仔仔今年小六就有兩班,自行收一Wistaria 發表於 21-4-22 11:46 

如果乙1放了慈幼,我真是不建議十大放衛理/劉永生。(你意 ...
係呀,我依家排位係衛理放9,劉永生放左7,係咪危險呀?
級排名係指仔仔全級排名?
前年慈中收24原校,上年收43原校生,而慈中每年開既班數都唔同,19年4班,20年5班,黎緊今年4班,而仔仔今年小六就有兩班,每班當佢最多25人,自行收左12位原校,我地都係咁推論出黎希望大抽獎易入d。

kenixtam 發表於 21-4-22 11:56
係呀,我依家排位係衛理放9,劉永生放左7,係咪危險呀?級排名係指仔仔全級排名?
前年慈中收24原校, ...

我只知道過往爬文B2生,放衛,劉,金,顯在乙1,已經不夠入。 都有家長極其量放乙2搏下, 當還個心願,搏多次。

但放乙7,乙9,沒有危險,只是沒有作用,因為一定搏不到,叫做塞滿下張表。

其實囝囝B2應該都大機會入到原校
除非估錯band。

Wistaria 發表於 21-4-22 13:19
我只知道過往爬文B2生,放衛,劉,金,顯在乙1,已經不夠入。 都有家長極其量放乙2搏下, 當還個心願,搏 ...
我地就無諗住入到呢D band1了,慈中入到已經好好,多謝你意見,有好消息再話你地知。

kenixtam 發表於 21-4-22 11:41
我上網睇衛理劉永生都係BAND 1,仔仔應該入唔到,不過我都放左呢兩間入十大,而佢個人都係想入番慈中,有感 ...

你慈幼一定要擺乙一先至連到直屬學額㗎(有45個),如果你擺乙二或之後既位置就唔work㗎喇,要同所有人爭非保留學額(31個)。我覺得你乙二可以擺小福,想再穩陣啲就擺衡怡。

hfl2000 發表於 21-4-22 14:17
你慈幼一定要擺乙一先至連到直屬學額㗎(有45個),如果你擺乙二或之後既位置就唔work㗎喇,要同所有人爭 ...
放心,甲乙一我都擺慈中,乙二係杏花村嶺南,呢間有去過面試,不過自行個次唔收,衡怡都放好前,都係穩陣起見,只係唔明點解班主任會叫我放協同係第五,仲要話5—7放band 3最穩陣。

kenixtam 發表於 21-4-21 14:46
我朋友個仔早兩年都係band2成績入唔到慈中,叩完都係入唔到,佢大抽獎去左閔僑,個年收得24個原校咋, ...

你朋友個仔係慈小B2定係其他小學呀?已經係乙一揀咗慈幼?

kenixtam 發表於 21-4-22 14:21
放心,甲乙一我都擺慈中,乙二係杏花村嶺南,呢間有去過面試,不過自行個次唔收,衡怡都放好前,都係穩陣起 ...

杏嶺係B2c-B3a㗎喎⋯你自行面試都唔收?咁你真係要諗吓你仔仔啲成績係咪B2尾甚至B3喇⋯
(普遍意見係衡怡校風好過杏嶺)

hfl2000 發表於 21-4-22 14:28
你朋友個仔係慈小B2定係其他小學呀?已經係乙一揀咗慈幼?
佢都係慈小B2,佢個年甲乙一都填慈中,最後抽左去閩僑,另一個成績好D既都係入唔到慈中,去左杏嶺,佢地個年好慘,做左白老鼠

hfl2000 發表於 21-4-22 14:32
杏嶺係B2c-B3a㗎喎⋯你自行面試都唔收?咁你真係要諗吓你仔仔啲成績係咪B2尾甚至B3喇⋯
(普遍 ...
聽請杏嶺已升左級,面試個日真係好多人,而且仔仔面試表現應該唔得,同埋感覺杏花村無咁雜,有時見到佢地既中學生都乖,所以揀佢放前面囉。

hfl2000 發表於 21-4-22 14:32
(普遍 ...
杏花嶺南, 自行收生話要主科成績達B級......

回覆樓主:

我怕囝团自行後補入了嶺南,冇乙1直中。

kenixtam 發表於 21-4-22 14:41
佢都係慈小B2,佢個年甲乙一都填慈中,最後抽左去閩僑,另一個成績好D既都係入唔到慈中,去左杏嶺,佢地 ...

我覺得佢哋可能係B3。

bobo101^*^ 發表於 21-4-22 14:50
杏花嶺南, 自行收生話要主科成績達B級......
所以入唔到,佢英數B,見佢要求除左呢樣,其他校內外活動都可以嘛,所以咪試下見。

Wistaria 發表於 21-4-22 15:02
我覺得佢哋可能係B3。
肯定唔係呢,我問過佢地仔都係考80—90呢D級數,而且佢地阿媽做左幾年家教會,連副校既推薦信出埋都唔肯收,佢地個年中學個邊要升級,所以收好多出面B1—B2頭既學生,不過我係諗B1都唔會揀呢間啦。

kenixtam 發表於 21-4-22 11:41
我上網睇衛理劉永生都係BAND 1,仔仔應該入唔到,不過我都放左呢兩間入十大,而佢個人都係想入番慈中,有感 ...
劉永生唔係BAND 1, 只是BAND 2頭學校啊!

kenixtam 發表於 21-4-22 15:13
肯定唔係呢,我問過佢地仔都係考80—90呢D級數,而且佢地阿媽做左幾年家教會,連副校既推薦信出埋都唔 ...

你記得是那一年度升中派位嗎?
其實慈幼應該沒有特別被追捧,
聽你這麽説,有些疑惑。

B1當然會去其他。

kenixtam 發表於 21-4-22 11:56
前年慈中收24原校, ...

上兩年直屬位有餘 B2生乙1應該必收
今年直屬位減因應直小B1/2生人數?

慈幼 乙部 公海+直屬
2021年 31+45
2020年 27+70 vs 收直小43人
2019年 15+63 vs 收直小24人

Wistaria 發表於 21-4-22 15:28

你記得是那一年度升中派位嗎?
就係前年,收得24個原校生

Poyau 發表於 21-4-22 15:29
上兩年直屬位有餘 B2生乙1應該必收
今年直屬位減因應直小B1/2生人數?
今年收45直屬會唔會因為小六只有兩班?TOTAL大約50人都無~

kenixtam 發表於 21-4-22 15:41
今年收45直屬會唔會因為小六只有兩班?TOTAL大約50人都無~

今年小六大約50人都無
直屬位45個應足夠收直小B1/2生
‹ 上一主題|下一主題