用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 間間都話收B1a, 唔通間間都B1a...
樓主: whitepurin
go

間間都話收B1a, 唔通間間都B1a...   [複製鏈接]

gracelam 發表於 21-4-21 21:46
一線小學呈一呈二加埋級10內,我先覺得係B1a生。

真還真,推還推,如果用真去計,有排拗~~~

hkpapa852 發表於 21-4-22 08:11
6年時間可以改變好多嘢,B1 input 都唔一定出到B1 output

至於如何為學校定banding,可以考慮好似小六學 ...
唔知九龍區邊啲B1中學係會將學生成績增值?我見有啲B1中學DSE成績都唔太突出

Poyau 發表於 21-4-21 16:17
如以整體/主科5+ 30% 4+ 70% 為條件
據2020年成績 有37間學校達B1A水平
37間考生總數大約佔全港日校1/9

葵青區的安柱和善德都唔算1A?反而荃灣可風系?

whitepurin 發表於 21-4-21 21:16
但其實真係1A/1B使鬼咁早揀,抽獎都入到啦,除非佢來自唔夠band 1位嘅區分
...

抽獎有不確定因素如隨機號碼,抽先抽後等,所以都想早D確實。我女兒同學B1B成績,填表乙1~3盡填B1A-B學校,結果派B3學校,奔波左幾日叩番入間B1C/2A中學,不幸中大幸。

LeeCC 發表於 21-4-22 11:13
葵青區的安柱和善德都唔算1A?反而荃灣可風系?

安柱,善德不嬲1B,同可風一樣,昨日先知可風呢2年進步咗
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-4-22 11:37

原來如此

有善德家長話俾我知善德系1A,佢揀善德因為善德多位過林護咋

LeeCC 發表於 21-4-22 12:14
原來如此

葵青區咁多年得一間1A,就係林護
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-4-22 11:37
其實可風成績除咗2019年差D之外, 一直無乜大變化, 只係一直大多數人都低估咗佢:
畢業年度3322率人均5+數/整體5+比例人均4+數/整體4+比例畢業生人數主科5+率平均主科4+率平均
2012 -  201384.6% (33222)4.08/64.5%19562.00%
2013 -  201489.6% (33222)17366.00%
2014 -  201582.1% (33222)16220.50%
2015 -  201687.9% (33222)?/31.3%?/66.8%15726.50%65.00%
2016 -  201794.53% (33222)?/32.3%?/71.5%12827.00%70.25%
2017 -  201890% (33222)?/66.67%13066.50%
2018 -  201983.74% (33222)?/63.8%12323.75%
2019 -  202092.6% (33222)?/32.1%?/72.5%12227.38%69.25%

當然, 係咪算B1A呢, 自己衡量

如果你問我, 我會話屯門區PLK孖寶, 董王娣和百周年, 比可風更加可以稱之為B1A

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

LeeCC 發表於 21-4-22 12:14
原來如此

你都識講, 佢係"善德家長", 點會唔賣花讚花香?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-22 12:37
你都識講, 佢係"善德家長", 點會唔賣花讚花香?

我聽到時都有D疑惑既,不過覺得可能學校進步左,我自己唔update啫,我亦無理由當住佢面話,我唔信!

衡量小朋友有冇幾會自行入到B1B中學, 大可以咁試:

男仔:
(1) 報SPC個Scholarship Admission, 如果有份, 咁考入B1B中學機會就高D

女仔:
(1) 報DGS, 但如果DGS連1st in也沒有, 自行B1B成功機會渺茫
(2) 報HYS, 如HYS入到第二round但無offer, 自行B1B都仲有少許機會成功; 如果有HYS offer, 相信自行B1B有8成以上機會成功

男女皆可:
(1) 報港同, 如果連 2nd in 都去唔到, 自行機會又係好低

當然, 以上只係過往幾年既觀察所得既"主觀"睇法

hkpapa852 發表於 21-4-22 12:53
衡量小朋友有冇幾會自行入到B1B中學, 大可以咁試:

男仔:

除非錢同交通係問題啫,有HYS offer即入啦,佢肯定係B1a呀,仲睇B1b自行咩

whitepurin 發表於 21-4-22 12:59
除非錢同交通係問題啫,有HYS offer即入啦,佢肯定係B1a呀,仲睇B1b自行咩
...

今年HYS變咗雞肋, 3月31日後大量vs post
証明學校成績既吸引力都不如唔駛俾學費

hkpapa852 發表於 21-4-22 13:01
...

我覺得有d人係曬囉,完全唔同級數都走去vs 不過可能打算放洋留學/移民,所以留番d錢都啱嘅

JojoDad 發表於 21-4-22 11:19
抽獎有不確定因素如隨機號碼,抽先抽後等,所以都想早D確實。我女兒同學B1B成績,填表乙1~3盡填B1A-B學校 ...

如果該區夠band 1位先可以盡填,唔係夠就要保守(另外亦有可能估錯band )

...

HY DSE 成績咁好,以為HY 可以跟隨DG穩坐4大女直第二位。點知今年變咗雞肋!

抽獎有不確定因素如隨機號碼,抽先抽後等,所以都想早D確實。我女兒同學B1B成績,填表乙1~3盡填B1A-B學校 ...

照計無理由咁差。乙4開始填band 2, 無理由一間都入唔到要去band 3.

...
緊係. 不過我又唔覺得HYS 高級過band 1 女校. eg. MCS, MSS, BPS, ... etc

咁乙4開始填咗咩先?
填到幾時停? 派到第幾志願

好多時有人"以為"個區夠B1位, 求其填幾間B1就收工以為點都會入到

但現實係, 一定要"填晒可選既B1"先唔會出事.

唔填晒所有"可選既B1", 同提早投降 (一早填B2) 一樣, 但後果可能會更慘 (因為佢地以為實夠位, 連補底個間都唔放落去)

cafeva 發表於 21-4-22 14:15
緊係. 不過我又唔覺得HYS 高級過band 1 女校. eg. MCS, MSS, BPS, ... etc

我唔多識睇DSE成績,但HYS近年越來越進步,已經係上咗一個level, 向DGS層次進發。反為MSS, BPS(特別MSS)先係有d似乎估高咗,其實MCS透明度不太高,我都唔係好明從邊點見到佢好神級,可能平衡埋唔使錢有咁成績已經好好啩。不過as said, 我真係唔明應該睇4+、5+定入u率,加上間間學校披露嘅嘢又不同甚至無寫,都唔知點比。
‹ 上一主題|下一主題