用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 陪小朋友開學,機票怎樣買?可分開買11歲小朋友嗎? ...
go

[英國] 陪小朋友開學,機票怎樣買?可分開買11歲小朋友嗎? [複製鏈接]

如題,謝謝
   3    0    0    0

回覆樓主:

如果坐CX就 打上Airline 直接訂購, 比家長和孩子去程和回程日期 , 而至於孩子英國回港那程,看看是否需要UM服務 ( 視乎同校有沒有高年級同學相同航班而又可幫你照顧孩子Check in and boarding ) , 如要UM 到時出發前2-3星期可以打上Airline 申請服務 ,另外收費 。

回覆 katrinafu 的帖子

多謝解答,請問你知唔知如果小朋友去讀書可否就咁買單程機票先?

wslam1 發表於 21-4-20 21:44
回覆 katrinafu 的帖子

多謝解答,請問你知唔知如果小朋友去讀書可否就咁買單程機票先? ...

可以的 !
入境英國時出示學校入學信件, 如果是要做學生簽證,那就是CAS 等信件和parent consent letter便可。

wslam1    發表於 21-4-21 00:20

wslam1 發表於 21-4-20 19:00
如題,謝謝

如果佢係買來回,而回程佢自己返又會用國泰UM服務,便要買成人票/學生票,學生票行李多啲限額又免費改日子,class code高啲。
如果你帶佢入英國而佢只買單程,咁就買小童票。
回港果程買的時候記得提旅行社/航空公司扣GB稅,十六歲以下免收,慳八百幾蚊架。

回覆 cfs 的帖子

嘩!多謝提醒!差咁多錢!

朋友孩子14歲,問過CX可以買單程去讀書。佢買咗8月尾單程去London, 約$3900,包45kgluggage,可以即時畫位,可改機票。我覚得抵反正孩子都不知短期可否安排回港, 又唔使等student visa 先出得既學生套票(約$11000來回)。優惠好似做到月底:打電話去hotline 問details

wslam1    發表於 21-4-21 12:56
‹ 上一主題|下一主題