用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城校網Band2男
go

九龍城校網Band2男 [複製鏈接]

一線小學本區 Band2男
乙1 何官(51),乙2填跨區B2a 中學(2),乙3 唔知排鄧鏡波學校(男 92)還是胡兆熾中學(76)?
乙4 聖三一堂中學,乙5 五旬節中學
乙1 - 5 該怎樣排好呢 ? 請幫忙比d意見。謝謝 !

3    0    0    0

回覆 深秋晴天 的帖子

乙二就借位?幾博架!乙一何官係b1c-b2生既大熱,位又吾多
都驚驚地

回覆 chanyuki 的帖子

咁如果乙一改陳瑞祺(喇沙)書院會唔會機率高少少,唔該🙏

深秋晴天 發表於 21-4-20 20:47
回覆 chanyuki 的帖子

咁如果乙一改陳瑞祺(喇沙)書院會唔會機率高少少,唔該🙏 ...

陳瑞祺熱度應較何官高

回覆 深秋晴天 的帖子

陳瑞琪係英中b1C, 令郎系b1定b2先?B2就唔洗唸啦

一線小學本區 Band2男
乙1 何官(51),乙2填跨區B2a 中學(2),乙3 唔知排鄧鏡波學校(男 92)還是胡兆熾中學(76)?
乙4 聖三一堂中學,乙5 五旬節中學
乙1 - 5 該怎樣排好呢 ? 請幫忙比d意見。謝謝 !

你心儀那一間跨區B2a 中學?(循道?)
乙二其實可以考慮填胡兆熾
乙三填跨區B2a 中學

我從聖三一校網看了多年該校公開試的資料,
所寫的都很含糊,表現很一般。

反觀基道、五旬節、九龍塘寫得較清楚,而且附有數字。
按公開試平均表現來看,基道 > 五旬節 > 九龍塘

建議將聖三一放在較後的位置

------------------------------
以下是不同中學 對 2020 公開試的描述

聖三一
1. 本校同學在公開考試成績優良,在香港中學文憑考試持續取得佳績。
2. 不少科目的及格或優良達標率高於全港平均,並持續進步中。
資料來源:學校周年報告 (PAGE 24)

五旬節
1. 四個核心科皆考獲二級或以上成績的同學佔71.6%,較全港日校較全港日校高出約2.2%。
2. 本校有十二科及格率分別高於全港2.3-16%,包括中國語文、英國語文、數學(必修部份)、數學延伸部份一(微積分與統計)、數學延伸部份二(代數與微積分)、中國歷史、歷史、化學、經濟、企會財(企業)、地理及視覺藝術。
3. 其中企會財(企業)、地理、化學、經濟科及格率超過90%,
4. 數學延伸部份一(微積分與統計)、數學延伸部份二(代數與微積分)、中國歷史、歷史及視覺藝術及格率達100% (共 4 科)
資料來源:學校周年報告 (PAGE 20)

基道
1. 歷年都有詳細列出所有科目的及格率
2. 平均獲得2級或以上成績的比率90.5%
3. 數學延伸部分(代數與微積分)、中國歷史、經濟、地理、歷史、生物、化學、資訊及通訊科技、會計與財務概論(商業管理) 、體育 2級或以上成績達100%,遠超全港水平 (共10科)。
資料來源:學校網址學校周年報告 (PAGE 22)

九龍塘
1. 有詳細列出所有科目的及格率
2. 數學延伸部份一(微積分與統計)、中國歷史、物理、企業、會計與財務概論(商業管理)、企業、會計與財務概論(會計)及視覺藝術及格率達100% (共 5 科)
資料來源:學校周年報告 (PAGE 18)

憫父 發表於 21-4-21 12:47
你心儀那一間跨區B2a 中學?
乙三填跨區B2a 中學
憫父真的解釋得好詳盡

深秋晴天 發表於 21-4-20 16:50
除非係官小學生,否則不建議揀何官做乙1
因可有更好既選擇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

opclk99 發表於 21-4-21 18:04
今年咁多人三四五選聖三一咁得意?
可能有個"聖"字, 感覺好D啩

話晒由細到大都聽人講返學要入"聖"喇拔

起碼中到個"聖"字

opclk99    發表於 21-4-21 23:06
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

opclk99 發表於 21-4-21 18:04
今年咁多人三四五選聖三一咁得意?

之前有用家講:放乙五後已經好難入

我呆咗好耐!

憫父 發表於 21-4-21 19:10
之前有用家講:放乙五後已經好難入

我呆咗好耐!
是指Band2生嗎?

tianxfhk 發表於 21-4-23 18:57
是指Band2生嗎?
是的

回覆 憫父 的帖子

多謝你咁詳盡分析,我會好好參考,thanks a lot🙏🙏🙏🙏

chanyuki 發表於 21-4-20 21:17
回覆 深秋晴天 的帖子

陳瑞琪係英中b1C, 令郎系b1定b2先?B2就唔洗唸啦
陳瑞祺band2A

回覆 憫父 的帖子

想請教乙二放胡中有冇機會呢?本來諗住乙一何官,乙二胡中,若號碼排得中至後,乙一衰咗,甚實乙二都冇機會了,我呢個諗法啱嗎?

憫父 發表於 21-4-21 12:47
你心儀那一間跨區B2a 中學?(循道?)
乙三填跨區B2a 中學
is 循道 B2a OR B1c? frankly i like 循道 much. thx.

Littlejon 發表於 21-4-27 09:19
is 循道 B2a OR B1c? frankly i like 循道 much. thx.

循道 B1C

daisycheung1222 發表於 21-4-27 09:12
回覆 憫父 的帖子

想請教乙二放胡中有冇機會呢?本來諗住乙一何官,乙二胡中,若號碼排得中至後,乙一衰咗 ...

假若隨機號碼中至後跟大圍排序
恐怕乙1不中 乙2渺茫
‹ 上一主題|下一主題