用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區:民生VS 聖馬可
樓主: jelly-pudding
go

東區:民生VS 聖馬可 [複製鏈接]

yuenheimama 發表於 21-4-21 10:05
早幾年有同學乙一中婦唔入,入左乙二民生;前年有人乙二中婦入左;舊年有人乙四入聖馬可。所以年年唔同,靠 ...

上年有家長在這討論區說乙三入民生。

醒目開學勳章

回覆樓主:

自己自自己仔事,我唔會揀1A校張祝珊和中婦,所以目標鎖定聖馬可和民生這兩間。

jelly-pudding 發表於 21-4-21 10:45
自己自自己仔事,我唔會揀1A校張祝珊和中婦,所以目標鎖定聖馬可和民生這兩間。
...
目標正確! 這兩間都好, 聖馬可著重英語,若小朋友英文方面較好,我會博聖馬可乙一。

醒目開學勳章

yuenheimama 發表於 21-4-21 10:05
早幾年有同學乙一中婦唔入,入左乙二民生;前年有人乙二中婦入左;舊年有人乙四入聖馬可。所以年年唔同,靠 ...

是呀,年年家長取向唔一樣

回覆 jelly-pudding 的帖子

聖馬可學生比較自由發揮,學校自行都傾向選多興趣但時間管理好嘅同學。老師講放乙一二都有大機會入。

民生教學生嘅方向是很微細咁執,跟得比較貼。
老師有提乙三都有人入到。
學校很關顧學生嘅心理發展。

中婦英文好,都係管得貼。學生密密測驗做功課,應該無咩時間可以亂fing. 你阿仔英文好,其實應會適應得快。

我覺得中婦同民生都算是啱你仔仔。

醒目開學勳章

zanezane 發表於 21-4-21 14:34

聖馬可學生比較自由發揮,學校自行都傾向選多興趣但時間管理好嘅同學。老師講 ...

反而聖馬可太自由,怕我仔會hea 咗? 我要好好認真再諗諗。

Siushasha 發表於 21-4-21 09:56

民生每年兩測兩考,怎長都有quiz 同埋默書,功課不多(初中)。課外活動可自行 ...

係,我屋企嗰個今年中一,之前聽人講民生好谷,但讀落又唔覺,功課少過小學好多,好多時半小時內完成。同學仔大多純品,上課專心(zoom偷聽到)。我個中一生自願參加咗好幾樣課外活動,可惜因為疫情,好多都上唔到。我問過佢覺得小學定中學開心啲,佢好肯定咁話中學,佢好似完全無適應困難,不過呢啲好個人,純粹用家分享。

係呀,所以我覺得可以乙1中婦,乙2民生。
男仔遲熟,係會唔定性,但如果英文唔差,唔好浪費底子。上到英中,搵間英文好又跟貼嘅學校,應啱阿仔讀,至少開頭差唔多科科是英文較,阿仔洗花太多時間執英文,會有空間補返其他學術底。

醒目開學勳章

回覆樓主:

多謝大家意見,我會再同daddy 再研究一下

回覆 imlcc 的帖子

同感,也不覺得學校像坊間所說的祇有齋讀書,反而留意到他們上課時,是有互動交流,學習氣氛很不錯。也有適當及一定的課外活動,衹是疫情關係,未能如期進行。我個人感覺學校是很務實的。

醒目開學勳章

回覆樓主:

還有想請教一下,如果學生有點社交障礙,兩間學校哪一間對Sen 的支援比較多點和好啲呢?兒子學習能力應該可以但就缺乏社交技巧,不擅與人溝通,同學可能會覺得佢有點怪。

醒目開學勳章

jelly-pudding 發表於 21-4-24 14:30
還有想請教一下,如果學生有點社交障礙,兩間學校哪一間對Sen 的支援比較多點和好啲呢?兒子學習能力應該可 ...
除咗社交,仲有冇其他問題?如果無,咁就唔需要學校(學業上)支援,建議去一啲學校較嚴格無咁鬆散嘅學校,同學會守規矩啲,just my 2 cents

醒目開學勳章

bobbob 發表於 21-4-24 15:10
除咗社交,仲有冇其他問題?如果無,咁就唔需要學校(學業上)支援,建議去一啲學校較嚴格無咁鬆散嘅學校, ...

主要是社交問題,學習冇冇大問題。
佢真係算好聽老師說話的,老師話乜唔敢唔做。
謝謝你的意見

回覆樓主:

聖馬可初中要學樂器,是早幾年資訊,你要確認一下。

jelly-pudding 發表於 21-4-24 14:30
還有想請教一下,如果學生有點社交障礙,兩間學校哪一間對Sen 的支援比較多點和好啲呢?兒子學習能力應該可 ...

適合選港島民生。聽話、讀書、考試成績好是港島民生想要找的學生。你孩子幾合適。

活動型的中學,要多與同學交流,你孩子入了去讀反而不易適應。

請問民生係未男仔較多,中一時一班裏大約幾多男仔幾多女仔呢? 謝謝

醒目開學勳章

回覆樓主:

多謝大家意見

回覆 Cindyhyb 的帖子

不是啊,男女生的比例也很平均。
‹ 上一主題|下一主題