用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 自網課後.....
go

自網課後..... [複製鏈接]

請問大家的子女讀的中學, 自上年網課後, 仍能否保留過往的教學質素, 還是下降緊?
發現有學校的學生不交功課, 甚至在測考中作弊, 而老師不再追緊學生的進度, 教學放緩, 更懶理學生了。

你們子女的學校如何?
   0    0    0    0

rainbowcov 發表於 21-4-20 10:09
請問大家的子女讀的中學, 自上年網課後, 仍能否保留過往的教學質素, 還是下降緊?
發現有學校的學生不交功課 ...

有冇學生作弊,到目前為止收唔到風,但欠交功課啲老師會追得好緊,會扣平時分!

pooh仔 發表於 21-4-20 12:02
有冇學生作弊,到目前為止收唔到風,但欠交功課啲老師會追得好緊,會扣平時分!
...

我2個測考都回校。欠功課老師追得好緊,當然實體課好好多。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-4-20 12:09
我2個測考都回校。欠功課老師追得好緊,當然實體課好好多。

因我女學校測驗是隨各科教學進度而隨堂測,所以上學期是在家測驗,到考試可以放寬時就回校考,都只適用中五和中三,其他級別網考!
而家下學期就全校實體課(分上下晝),測驗都特別安排在這兩星期進行,每日一科只測咗副科先!

我女學校上年就試過網考, 為免有出貓情況, 一早講明唔計分. 今年就所有測考都回校考.  暫時覺得實體同網課差別不大.

rainbowcov 發表於 21-4-20 10:09
發現有學校的學生不交功課 ...

學校好緊張,阿女有堂唔舒服冇上online class,eclass第日已經出通知家長交家長信。

醒目開學勳章

學校仲係好好,係我女自己懶散,放慢腳步.... 希望明年可以多啲時間上實體課。
‹ 上一主題|下一主題