用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求教灣仔大抽獎
樓主: 叮噹媽媽
go

求教灣仔大抽獎 [複製鏈接]

Sandy79 發表於 21-4-21 12:52
所以我唔知應該按Band 1邊緣人塡表 , 定係按Band 2塡表 , 頭痛 ﹗

灣仔區屬強區
本區B2生(非邊緣人)亦可能全港B1
之前有帖講坑真小全港/區內組別人數

樓主是華小?其實學校都講得幾明,ranking 及派位結果透明度都高。要問係咪一定派到邊間,冇人敢寫包單

雲牛 發表於 21-4-21 13:31
樓主是華小?其實學校都講得幾明,ranking 及派位結果透明度都高。要問係咪一定派到邊間,冇人敢寫包單 ...

樓主係擔心直升嘅可能,直中係會為自己已定嘅目標去做手腳,或者放棄唔做,即係你係最尾果位,直中都有辦法收你。至於直小,不可能對直中如何處理自己學生,係毫無認識吧,只係講或唔講~~~

mcl203 發表於 21-4-21 13:41
樓主係擔心直升嘅可能,直中係會為自己已定嘅目標去做手腳,或者放棄唔做,即係你係最尾果位,直中都有辦 ...
直小都已表示直中過往冇例收叩門生。至於有辦法收最尾果位,知都冇可能話你聽。

Poyau 發表於 21-4-21 13:27
灣仔區屬強區
本區B2生(非邊緣人)亦可能全港B1
之前有帖講坑真小全港/區內組別人數
呢個我都有睇過 , 但灣仔區的中學對Band 2的男仔來講真係無乜選擇我地現在住長沙灣, 之前聽人講深水埗區的中學校風無甘好 , 所以無轉到區我現在選灣仔區中學時要考慮埋返學路程的問題 ,   真係好頭痛 ,   我開始有少少後悔啦 , 或者轉咗區無甘煩 , 起碼係Band 1生多選擇D , 但又返唔到轉頭啦 , 只可以呻下

bopui0607 發表於 21-4-20 00:58
老師未必會答。佢可能話,佢唔知道幾多人自行入左,所以唔知幾多人在大抽獎爭個d直屬位。。。。。。
...

點會唔知?
個小朋友收到電話架嘛, 老師再問咪有數據囉

tszchungmama 發表於 21-4-21 14:54
點會唔知?

佢話除非家長自己講,唔係佢地唔會知喎!我覺得老師係掌握到幾多,但會話自己唔知。

bopui0607 發表於 21-4-21 14:59
佢話除非家長自己講,唔係佢地唔會知喎!我覺得老師係掌握到幾多,但會話自己唔知。
...

我仔學校係老師會問家長架

bopui0607 發表於 21-4-21 14:59
...
自行正取生的人數學校應該會知 , 因為自行收生的中學會電話通知正取生 , 亦會把正取生的名單交給該正取生的小學 , 不過自行成功邊間學校及自行備取生名單學校就唔會知 , 自行備取生之後變為正取生會影響大抽獎結果 , 所以學校才會甘講 , 不過以上只是個人見解 , 可能有誤

bopui0607 發表於 21-4-20 00:58
老師未必會答。佢可能話,佢唔知道幾多人自行入左,所以唔知幾多人在大抽獎爭個d直屬位。。。。。。
...

小學有由EDB提供嘅自行正取生名單

tszchungmama 發表於 21-4-21 14:54
點會唔知?

小學有官津自行正取名單但無中學名
老師要問個别學生那間自1/2正取
‹ 上一主題|下一主題