用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀緊主流中一想跳船
go

[中學] 讀緊主流中一想跳船

阿女而家喺band one讀緊中一 ,但係中文&中史 的成績強差人意,主動學習的動機不大, 可能因為鍾意睇英文書嘅關係,凡係英文教的科目都唔係十分差,都合格,英文科成績最好 ,所以可預見嘅將來dsc成績應該都唔會好得去邊, 覺得lB較適合佢,但係我又冇意欲想佢去外國留學, 所以唔知點,只想及早跳船, 有諗過去國際學校再重讀中一,即係 grade seven ,等佢易D適應,所以想問下邊間國際學校會易啲接收呢D學生,本身住九龍區,希望可以搵返九龍or新界的,求求大家畀啲意見

你女的情況如果中文當係second language讀,或者揀外語做2nd langauge,係可以解決中文差,拖低總體成績的問題。不過中文始終係好重要,需要全面考慮。

其實IS都要讀中史,我女學校教完,佢有後續自己係網上睇大量youtube,春秋五霸戰國七雄好多瑣碎故事佢都琅琅上口。試吓幫佢搵個趣味,好過避開。

回覆 2849 的帖子

不用重讀中一,現在四月還可看是否有學校收生

回覆 2849 的帖子

轉IS不用REPEAT, 你都要預備有機會外國升大學.

國際學校申請時, 主要會考英數, 如果合乎學校要求, 都唔洗repeat.
英文好想考入國際學校都會機會大啲, 另外聽你講, 呀女中文比較弱, 在中文科失信心, 進國際學校係一個出路.  但個人覺得, 你真係諗清楚你同呀女是否真係鍾意國際學校既教學模式, 日後升學問題, 仲有經濟情況.  知道好多中學生都唔鍾意中文, 有朋友個仔Co-Ed 畢業, DSE考到科科有*/**, 但中文都係合格就算.  如果只為中文而轉, 未必係正面面對既方法.  不如同個女一齊傾傾, 睇吓有無方法, 或者睇吓佢自己意願.