用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由開學至今 幾多同學因移民退學
go

由開學至今 幾多同學因移民退學

我小朋友同班同學 暫時一個
另外相熟小學已通知5月尾全家去英國

KATHY3706 發表於 21-4-19 14:10

有同學移民, 轉去國際學校/ DG/HY讀,   2021年超過8個

中五阿女嗰級一個移民
中一阿仔嗰級家長會聽老師話有幾位出國讀書或移民
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

唔知移民定點,全級少左9個。

catf2 發表於 21-4-20 17:04
移民, 轉去國際學校, DG, HY / 2021年超過8個

新聞有講女拔由上學期至三月底,共有29人退學。

jaycee_mami 發表於 21-4-21 08:05

唔奇,我公司同事個女間學校一級走2x人添。女拔29人個數係一級定幾級加埋?幾級就更平常。

Yanamami 發表於 21-4-21 11:43
唔奇,我公司同事個女間學校一級走2x人添。女拔29人個數係一級定1幾級加埋?幾級就更平常。 ...
朋友男直資一級走3X人.

jaycee_mami 發表於 21-4-21 08:05

今年就算比往時多DD有幾奇?可能係原本諗住暑假放洋果D,因疫情関係交多幾個月學費先走,睇定D先走。不嬲都有D學生,入大學讀幾個月,一二月先去放洋配合當地學年開始~~~

cafeva 發表於 21-4-21 15:18
朋友男直資一級走3X人.

是初中定高中 ?

可以去海外留學版睇一睇,其實有一批係香港讀緊書嘅學生原本應該去年9月過去加拿大讀中學,因疫情關係去年加拿大封關及停做 visa而滯留係香港而未退學。

另外,熱門留學國家紐西蘭及澳洲由去年至今封關

以上3個國家,其實由去年至今滞留好多未退學嘅香港學生係香港,如果唔係疫情,學生去海外留學而退學嘅香港中學走得仲多人。

唔好意思,扯開咗少少,主题講移民退學,唔係講留學退學

你哋估加拿大幾時開返關?https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3844520

紐西蘭升學?https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3753499

大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3816573

machuchu 發表於 21-4-22 14:39
是初中定高中 ?
初中

小時了了 發表於 21-4-22 22:24
可以去海外留學版睇一睇,其實有一批係香港讀緊書嘅學生原本應該去年9月過去加拿大讀中學,因疫情關係去年 ...

謝謝你
我都有朋友女兒因疫情 原本在加拿大讀緊大一
都無限期網課 直至另行通知

頂級學校一些人離開,引發音樂椅轉動

但是玩音樂椅,同移民係兩個概念。。

小時了了 發表於 21-4-22 22:24
可以去海外留學版睇一睇,其實有一批係香港讀緊書嘅學生原本應該去年9月過去加拿大讀中學,因疫情關係去年 ...
無錯, 身邊都有幾個咁嘅CASE, 係因為搞唔到student visa所以讀多一年, 如果唔係疫症, 走的仲多!

仔好幾個小學同學
中學讀左一陣就走左
我是護書簿