用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問上年考小一講故事, 通常朗讀多定講故事形式多? ...
go

請問上年考小一講故事, 通常朗讀多定講故事形式多? [複製鏈接]

請問上年考小一講故事, 通常朗讀多定講故事形式多?
若果已經SUBMIT講故事/朗讀短片, 如有機會SECOND IN, 會唔會又要求帶書, 再考講故事呢? 謝!

其實多唔多學校要帶書讀呢? 因為我小朋友想讀兒童聖經故事(佢鍾意聽聖經故事)。 平時我無突登買小字D書比佢睇, 因為我囡鍾意聽比較長和有故事性的書。 如果到時又要帶書, 我怕老師問佢聖經書其他內容。 因為聖經故事書有好多字, 佢無可能識。 請問可否指教考核情況呢? 謝!
   7    0    0    0

我理解的 "講故事" 應該係唔係照字讀..

講故事,朗讀,跟學校提供文章朗誦,跟學校提供歌詞朗讀加唱歌都有,各式其式,勁多花款,時間長短不一,所以基本上每條片要重新拍過,好難翻用

俾圖畫,口語講

如樓上分享,咩形式都有,朗讀同講故事更加係大部分學校都必考嘅,無論自帶圖書分享,或看圖講故事,排卡講故事,結局創作,基本上zoom還是面見都好常考

其實小一以朗讀形式說故事書, 以書面語講, 但糸中間糸咪都可以有D字句SKIP咗唔讀, 但又完成到個故事就得呢? 因為有時限. 同埋佢睇唔到我本書既內容, 所以糸咪無問題?
如果實体INTERVIEW 考朗讀形式說故事書, 又可唔可以咁呢? 會唔會好怪? 謝

WINNIETHEMEOW 發表於 21-4-19 17:34
其實小一以朗讀形式說故事書, 以書面語講, 但糸中間糸咪都可以有D字句SKIP咗唔讀, 但又完成到個故事 ...

最緊要一分鐘內講到個有頭有尾的故事

WINNIETHEMEOW 發表於 21-4-19 17:34
其實小一以朗讀形式說故事書, 以書面語講, 但糸中間糸咪都可以有D字句SKIP咗唔讀, 但又完成到個故事 ...
第一,如果廣東話計,朗讀係書面語,講故事係口語。至於中間skip一句呢啲咁specific嘅問題實在應該無人答到你。不如倒轉諗,你想一想學校嘅考題係為咗睇到小朋友邊方面能力,咁你應該會明白應該點預備小朋友。考講故事,無非想睇小朋友語文及表達能力,並從小朋友舉手投足留意小朋友風格等。至於你第二個問題,只可以講,無論zoom定面見,好多機會學校會俾中英詞語或小篇章小朋友讀,小朋友要有一定中英閱讀能力,唔單止要識讀或講返平時自己睇開嘅書。

唔好意思, 我講得唔太好. 因為小朋友本書有30頁.(佢巳經記緊點講) 若以故事形式, 小朋友可以把故事縮短成1分鐘去講.  但問題就糸, 我將30頁書縮短用"朗讀形式"講, 即糸我要每頁在書中抽D句子朗讀, 並完成朗讀故事. 這會形成有些頁數没有講到, 但個故事可以完整到的.若以交片形式便没問題. 因為老師不知書本內容. 若實体INTERVIEW, 便會很怪. 我想知道其實我如果TRAIN 小朋友用這30頁的書. 佢識晒裡面點讀D字, 但我怕面見要佢朗讀1分鐘, 就會好ODD, 因為佢要跳黎讀才可以短時間讀晒.

所以你們是否以講故事形式裏A書本. 朗讀又講B書呢? Thanks.

其實實体INTERVIEW是否要求以1分鐘朗讀自己本書? 因為我上網見話隨機叫佢讀一頁。 如果糸咁, 訧唔會出理我跳黎朗讀既問題。

WINNIETHEMEOW 發表於 21-4-21 14:35
唔好意思, 我講得唔太好. 因為小朋友本書有30頁.(佢巳經記緊點講) 若以故事形式, 小朋友可以把故事縮短成1 ...

駛乜咁複雜。揀本少頁d精簡地用故事形式一分鐘講出黎咪得。無人叫你揀本30頁

好似樓上jm講,一係你直接搵本簡短嘅書,因為你問嘅問題其實真係無人可以答到你每一間學校每一個老師每一次面見係有咩要求,而你總唔能夠只專注訓練小朋友對應單一要求,咁如到時題目有變,小朋友就已唔識應對?
仲有點解講故事同朗讀要同一本書?你小朋友唔係只睇一本書,如平日都接觸唔同書,何必一面倒要stick to一本搞到自己咁複雜嘅書?

簡單d 講,例如三隻小豬故事,可以有幾十頁嘅文字版本,亦都有十頁八頁版本,你可以用5分鐘好details 咁講內容出嚟,但亦都可以用一分鐘就講個故事內容。其實唔使諗到咁複雜,亦都唔使迫個小朋友熟讀成本書所有字,拍片係睇個小朋友點present 出嚟。
‹ 上一主題|下一主題