用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 係咪一定要搵升學顧問?
go

[其他] 係咪一定要搵升學顧問?

大女過兩年就升中,同老公討論緊想俾佢去外國升學,見到有好多間升學顧問,其實係咪一定要經升學顧問申請?佢哋其實會做啲乜?

如果你自己好清楚啲細節,你可以自己搞嘅,但似終好多顧問公司都同啲學校有聯絡,申請起上嚟都方便啲

ccl0808 發表於 21-4-19 11:31
大女過兩年就升中,同老公討論緊想俾佢去外國升學,見到有好多間升學顧問,其實係咪一定要經升學顧問申請? ...

如果有agent,考筆試或者online test會方便D,之後佢哋可以幫你網上申請簽證,但英國嗰D上載完資料後,小朋友都係要親身去一次簽證中心。如果你有自己心儀學校,其實可以叫agent可否代你問,不過由於傭金問題,要睇吓個agent肯唔肯做。
8-)

大女過兩年就升中,同老公討論緊想俾佢去外國升學,見到有好多間升學顧問,其實係咪一定要經升學顧問申請? ...
如果你自己已經知道自己想報邊間學校,可以上啲agent度攞多少少資料先,始終佢地會熟啲,之後你可以決定自己報定搵佢地報,如果嗰間agent有同間學校合作,攞offer嗰啲應該會快啲,如果你經agent之後去到有咩問題都叫有個人比你問,中學有時都多問題,唔似得大學始終大學個小朋友自己都處理到,有個人幫你睇緊吓都係好。同埋agent會幫你搞埋簽證就唔洗煩,睇你自己識唔識搞,如果唔識寧願比少少錢人地搞算。

如果你好熟當地嘅學校,亦都有心儀嘅學校,當然可以自己去申請。但如果你自己係無從入手,咁agent就會比到啲意見你,跟返你個女嘅成績,喜好,介紹適合你女嘅學校。
但當然你要小心,某啲agent 因為收commission 嘅關係,會推某幾間學校,所以你自己都要了解多啲

我一定揾,又唔收家長費用,点解唔揾!大學可以唔揾,我兩個仔中學過去都經Agent

回覆 Taimum 的帖子

其實經agent搵boarding school係幾方便,但注意選擇學校方面可能有限! 而且有些agent 冇做UK day school, 就算有要收費㗎,問過收費亦不平,並不包括學校申請費,考試費,香港租房考試費......! 我上左某校zoom opening, 問左校長經agent和自已申請,考入機會是一樣的!

如果自已報, 之後想搵AGENT搞學生簽証, 監護人等, 唔知可以嗎?

問吓先無妨,當蒐集下資料