用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
樓主: janet.k
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?   [複製鏈接]

donaldonald 發表於 21-6-11 22:42
唔好灰心,我女當年呈一都係,最恐怖係咁多年最差一次考試,明明上一次級10, 到呈一先跌倒級34,好記得知道 ...
未必係令千金跌, 多數係其他人發力, 唔可以呈分前考得好就大安旨意!!!!!!!

cherryJerry 發表於 21-6-12 23:00
唔知呀,唔知其他同學成績
成績表無, 老師應該會講名次或者大約幾多名
老師有冇講其他周邊資料? 例如幾多人唔合格, 最高幾多分等等?

傻蛋蛋 發表於 21-6-15 13:21
成績表無, 老師應該會講名次或者大約幾多名
老師有冇講其他周邊資料? 例如幾多人唔合格, 最高幾多分等等?

有人90幾分有人40幾分

janet.k 發表於 21-4-19 10:56
我小朋友嗰班得一個band three 嘅有offer ,其餘全軍覆沒,就連小朋友個假想敵每次考試都9x至100嘅都無offe ...

慘慘

樓主最後小朋友去左邊?

回覆 LeeCC 的帖子

有學校分精英班。系普通班第一都無用。。不過,好多老師都系古古惑惑

janet.k 發表於 21-4-19 18:48
第2點,有咁嘅可能,因為我小朋友副科得B
第3點,我明白個玩法第4點, 當初小學大抽獎唔識填,因為小朋友係 ...
邊有理由幼稚園成績好。小學唔收?

依個post好警世,我比好多人睇,點解要揀升中透明度高嘅學校.我唔介意間學校得一個人升英中,起碼都知自己定位.仲有喺程度淺學校攞好成績,六年後發現先補救就太遲太難啦!

totemss 發表於 21-9-16 12:55
依個post好警世,我比好多人睇,點解要揀升中透明度高嘅學校.我唔介意間學校得一個人升英中,起碼都知自己定位 ...
又好多唔公佈喎、有時無得揀或者唔想揀(就近),乜嘢校都好、自己勁先係勁!而且呢個case其實不難分析:9x、100分係打批發,衰咗副科(樓主自己講),無講年級次第(班三無實際意義、級3都唔係band1先至奇),老師講乜都信!

janet.k 發表於 21-4-19 10:31
所以我都好嬲,又無得向老師發脾氣,我小朋友都唔開心依家係band two A,大抽獎只能夠揀band two 學校,ban ...

其實你小朋友讀邊區 同邊間小學
JM 們先同你分析到點解跌band
我女表姐 當年都係好高分
但本身係弱區 弱小學
就算佢學內係top 3
最後都係派band 2校

呢個post好有警世作用,所以揀小學一定要揀有公佈詳細升中數據既學校,xx%英中,xx%頭三志願呢啲水份太高。
同學仔小一讀九龍塘基華,同學仔媽咪話有7x%升band1英中,我已經提佢英中=/=band1,佢好堅持話係,因為係高年班家長講嘅。
7x%band1好多直資私校都做唔到,何況係一間無直屬無聯繫既津小,希望5年後唔會見到佢開呢啲post,

藴藴 發表於 21-10-5 21:23
呢個post好有警世作用,所以揀小學一定要揀有公佈詳細升中數據既學校,xx%英中,xx%頭三志願呢啲水份太高。 ...

但又有幾多間是會俾詳細數據呢?如果有公布既直私,又係咪可以任揀呢?難道LS、SJPS、MCS、MPS、st Mary、sppcs  呢類學校有得揀而唔揀?通常肯公布一係為業績,直私多,一係無限自信,已上神枱之津校。個人認為,最緊要有自知之明,學前輩話齋「要知道自己市場定位」

2jkidsfather    發表於 21-10-11 15:38

呢個post好有警世作用,所以揀小學一定要揀有公佈詳細升中數據既學校,xx%英中,xx%頭三志願呢啲水份太高。 ...

70%肯定冇,50%穩入band1就聽過.

janet.k 發表於 21-4-19 11:31
每年淨係得十零個學校名,有時仲要計埋band two ,我真係懷疑係咪得10個係band one ...

想請問學校名中有誇區既band1學校嗎?

九龍塘基華大約40%B1, 津校喺高手林立既九龍城區來說, 成績已經好好了

hkpapa852 發表於 21-4-19 19:33
觀塘區大多數小學,尤其無公開升中派位資料既,相信普遍既B1率係低咗過20%

觀塘3大津小有5x% B1,油塘雙基 ...

想請教如一間2線有30%band1,咁band 2同3會點搵出係幾多%呢??

siufat520 發表於 21-10-11 16:24
想請教如一間2線有30%band1,咁band 2同3會點搵出係幾多%呢??
其實無得估.........
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siufat520 發表於 21-10-11 16:24
無得估,不過如果真係要估,而B1比率又接近三分之一,你可以大膽地假設係成績正態分佈。如果B1係30%,估計B3唔會同30%相差太遠。如果B1比率偏離三分之一太遠,你就假設佢係Chi-squared分佈,估計既精確度會低好多。

janet.k 發表於 21-4-19 09:19
小朋友呈一呈二banding one ,呈三4科主科都考好高分,但竟然跌咗去band 2,好唔開心,係咩原因呢? ...

請教怎樣知道小朋友屬band几?又怎知小朋友跌band?

我個女嗰補習老師話,有d學校呈分試卷勁淺,個個考90/100,無一個八字頭(emoji)但係我哋學校考90幾已經好勁(emoji),咁只係睇分數咩好唔公平(emoji)
‹ 上一主題|下一主題