用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
樓主: janet.k
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?   [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 21-4-19 14:53
如果係女仔,7月可去叩油真,沙田兩呂小級十附近都未必符合全A門檻。
多謝你,我小朋友係男仔,沙田交通唔方便,叩門都會選擇揀返交通方便啲的,符合小朋友自身banding 的學校為先

cora0820 發表於 21-4-19 14:10
對學校好失望,問去年B1既百分比,話我知每年唔一樣。好明顯就系差,但又想扮達到教育局既30%。明明系B2, ...
學校都唔係為學生著想嘅,有時都唔知信唔信佢哋好

janet.k 發表於 21-4-19 14:53
其實我除咗一定唔會開校名外,我已經將我已知嘅講曬,係我無資料可以分享到,因為我自己都無,何來講小小呢 ...
將你的話改少少:

其實我(學校老師)除咗一定唔會講B1ABC外,我已經將我已知嘅講曬,係我無資料可以分享到,因為我自己都無,何來講小小呢?
到大抽獎,呈三后你小朋友係B2A,除此之外,都係同自行一樣,學校唔講得(教局有規定),明白嗎?
[/quote]

Cliokohonda 發表於 21-4-19 14:53
如果係女仔,7月可去叩油真,沙田兩呂小級十附近都未必符合全A門檻。
係講過往,第一都沒三個100一個9X.今年沒升中小朋友,唔使捻孖辮子.

janet.k 發表於 21-4-19 14:55
我諗法同你一樣,大抽獎只填返band two ,但甲一想博下band one ,知道機會微,但好想試下 ...

睇你夠唔夠膽博,乙一揀他區借位band1,博自己no靚和少人揀,希望可以入band1

medicine 發表於 21-4-19 15:03
將你的話改少少:
唔係好明,banding 係老師根據學校以往的紀錄去評估,如果你可以接受到老師只講大約banding 而自己去估估下嘅,你贏,但我身邊朋友親友的小朋友學校起碼至少會提供埋排名,但我哋都係無,就連自行要填報名表要求填排名,打返俾老師問,都叫我哋唔使填,咁都唔提供,成個呈分的安排真係好不善,一路都係靠自己去估,感覺上就算考齊4科滿分都係無用

LeeCC 發表於 21-4-19 15:08
睇你夠唔夠膽博,乙一揀他區借位band1,博自己no靚和少人揀,希望可以入band1
...
唔係b1生, 點博b1借位 !
不過我建議樓唔好太理想主義,
去選學校及地點, 你已經是弱勢, 籌碼唔多
乙一或二, 填b2供位, 填一間好, 唔好多填

LeeCC 發表於 21-4-19 15:08
...
見到他區大部份band1尾的中學得5個,都驚博唔到跌得仲金

subb 發表於 21-4-19 15:15
唔係b1生, 點博b1借位 !
不過我建議樓唔好太理想主義,
去選學校及地點, 你已經是弱勢, 籌碼唔多
依家乙部一定係填b2 ,諗緊甲一博唔博間band 1

janet.k 發表於 21-4-19 15:14
唔係好明,banding 係老師根據學校以往的紀錄去評估,如果你可以接受到老師只講大約banding 而自己去估估下 ...

乜你學校做到咁絕?
係咪學校派位往績奇差?有冇以往屆別的家長收風?

janet.k 發表於 21-4-19 15:18
依家乙部一定係填b2 ,諗緊甲一博唔博間band 1

或者甲部填返自行兩間,博下

食花生也久矣⋯⋯觀眾位高見,忽然發現一個傷心的事。你們真的認為小學考一百分很難嗎?若如此,倒讓我忐忑起來了⋯⋯虧我還為此自豪了些天。睇黎我地學校的卷肯定比出面的淺太多,水分太多了。

janet.k 發表於 21-4-19 09:19
小朋友呈一呈二banding one ,呈三4科主科都考好高分,但竟然跌咗去band 2,好唔開心,係咩原因呢? ...

我仔都一樣,
我發覺今次試卷淺左好多
好多人100分
我仔錯好多唔小心
所以分數無點變,
但係已經跌左落b2

Face3366 發表於 21-4-19 15:52
食花生也久矣⋯⋯觀眾位高見,忽然發現一個傷心的事。你們真的認為小學考一百分很難嗎?若如此,倒讓我忐忑 ...
出得深淺唔係重點,因為所有學生都一視同仁,重點係學校應該俾多啲支援家長,等家長有啲揸拿,根據小朋友返嚟透露,成班27個同學,好似得一個係band one,就係每次呈分都95以上我小朋友的嗰位假想敵,其他大部份都係band three

食花生也久矣⋯⋯觀眾位高見,忽然發現一個傷心的事。你們真的認為小學考一百分很難嗎?若如此,倒讓我忐忑 ...

小朋友自己攞嚟都叻嘅!都係一樣成就!中學就難啲架啦!我哋都奬左個game 比佢

老實講,數學同常識考到100分仲講得過去,中英兩科就真係有水份,因為作文執正來做係永遠無可能滿分,當然老師中意比滿分無得講。一間真正係教育局banding高嘅學校學生考嘅分數反而唔係好高,因為會根據卷嘅深淺而再調節學生分數,舉例比如學校A學生教育局分數調高10%,而學校B調低10%,咁兩者之前前後就相差20%,咁同樣分數90,調高嘅學生就有99分,調低嘅只係得81分,咁兩者就相差咗18分…呢個就係兩間學校之間嘅水平相差。

Face3366    發表於 21-4-19 16:26
joycechanwy    發表於 21-4-19 16:15

回覆 黑咪喵 的帖子

我都有同樣見解,數學真係可以攞 100 分,常識都有啲難度,因為六年級已經冇可能只答 A, B, C,應該已經有短答,短答攞滿分都有難度,中英文更難,一科作文都已經好個人化,仲要閱讀理解嗰張 paper,因為應該都係短答

黑咪喵 發表於 21-4-19 16:13
老實講,數學同常識考到100分仲講得過去,中英兩科就真係有水份,因為作文執正來做係永遠無可能滿分,當然 ...
佢哋學校應該係達到題目要求又唔離題,無錯標點、錯別字就俾滿分,根據我小朋友返嚟講,佢哋班band one 嗰個同學呈三各科分數都低我小朋友1~2分

mayyylai 發表於 21-4-19 16:20
回覆 黑咪喵 的帖子

我都有同樣見解,數學真係可以攞 100 分,常識都有啲難度,因為六年級已經冇可能只答  ...
佢哋常識無乜時事題,而我小朋友本身對常識的認知好熟,我喺屋企點問佢都答到,所以我對佢都有信心

mayyylai 發表於 21-4-19 16:20
回覆 黑咪喵 的帖子

我都有同樣見解,數學真係可以攞 100 分,常識都有啲難度,因為六年級已經冇可能只答  ...

小學點會唔知高分唔似樣,弱校連高分都唔砌高佢,張成績表搏可以靚啲去考中學嘛,搏有D中學唔識睇~~~
‹ 上一主題|下一主題