用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
樓主: janet.k
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-5-3 08:21
要考校內試同要呈分係兩回事。
好多學校都考電腦/普通話/宗教呢D科,但真正有要求列呢D科去呈分係極少。
...

我小朋友小學普通話和聖經都要呈分,身邊都有其他小朋友的學校聖經要呈分

但體育要呈分就第一次聽

LeeCC 發表於 21-5-3 09:07
我小朋友小學普通話和聖經都要呈分,身邊都有其他小朋友的學校聖經要呈分

但體育要呈分就第一次聽
小學既呈分計算方法一般係依照中英數常視音普(9996321)計算。個別學校呈埋電腦、宗教、體育都唔奇怪,不過呢啲科目既比重唔會多過1,所以影響有限。

medicine 發表於 21-5-2 22:05
如果名次已經固定的話(即全部科目以簡單加權計算的排名已經固定),最理想的呈分排名就係全部科目的分數都係 ...

真心唔明個遊戲最終想點?
即是做不到全能就最好做平均個位?
假設999632後同分,一位平均另一位被音樂va拖低ro, 平均個位可能因此入b1, 拖低個位可能入b2.
但到dse如兩人都不修音樂va, 被拖低個位可能更有機會擇星。
咁到底教育係將有需要更好培養的人去較好學校(平均能力入b1校)
定係糟蹋緊有能力的學生(被拖低入b2校)好多問號啊!

王家爸爸 發表於 21-5-3 09:24
小學既呈分計算方法一般係依照中英數常視音普(9996321)計算。個別學校呈埋電腦、宗教、體育都唔奇怪,不 ...
未聽過呈分試可以呈埋其他科。

ren 發表於 21-5-3 09:29
假設999632後同分,一位平均另一位被音樂va ...
確實如此.所以咪話個位設計者係天才咯.個人的升中,由他人決定.無關緊要的科目,一樣成爲左右大局的關鍵.到了DSE,正如你所講,又進行另一個游戲規則,選擅長的成爲了主旋律.

SuLuLu 發表於 21-5-3 09:34
學校同EDB申請就可以, 其它科目科比重最多只能x2
不少教會學校會將聖經科列作呈分科目之一

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

按計每科標準分 X 科比重
同每科直接分數 X 科比重
得出嚟既分係可以好唔同

所以千祈唔好似為 X 咗 999632 就會好準, 隨時係更誤導

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

首次需要知道影響個制度背後既邏輯。同中國大陸唔同,西方思維係喺小學階段訓練通才,擴闊小朋友既眼界,所以視藝同音樂呈分,其實係好合理。
第二,小朋友既眼界越闊,將來有成就既機會就越大。

SuLuLu 發表於 21-5-3 09:34
呈埋宗教,其實喺教會學校好普遍。不過比重低,影響唔大。

medicine 發表於 21-5-3 09:37
確實如此.所以咪話個位設計者係天才咯.個人的升中,由他人決定.無關緊要的科目,一樣成爲左右大局的關鍵.到了 ...
個人既升中由前人決定,呢點係最唔合邏輯既。佢哋假設YoY比較,學生差異唔大,但係真實情況未必係咁。

小學既呈分計算方法一般係依照中英數常視音普(9996321)計算。個別學校呈埋電腦、宗教、體育都唔奇怪,不 ...

普通話,聖經都係X1

hkpapa852 發表於 21-5-3 09:40
按計每科標準分 X 科比重
同每科直接分數 X 科比重
得出嚟既分係可以好唔同

我是去年的遊戲參加者,都少少明白標準分的衝擊力。
但一般的家長,就算學校公布埋999632的排名,如果唔知同學間的能力係平均定偏科,隨時b1a變b1b, 如果好似我孩子的小學,b1位普普通通3x%, 偏偏頭個堆學生總分咬得緊又平均,得自己偏科拉上,以為自己b1a其實b1c都幾慘。

王家爸爸 發表於 21-5-3 09:50
個人既升中由前人決定,呢點係最唔合邏輯既。佢哋假設YoY比較,學生差異唔大,但係真實情況未必係咁。 ...

我估佢地唔想增加班學生壓力,咁今年考pre-S1的成績,只會影響師弟師妹,係冇壓力下考出黎嘅成績,應該係學校最真實的水平

唔知咁樣好啲?定好似我地之前考學能測驗好啲?

王家爸爸 發表於 21-5-3 09:42
首次需要知道影響個制度背後既邏輯。同中國大陸唔同,西方思維係喺小學階段訓練通才,擴闊小朋友既眼界,所 ...
true, 我覺得如果有一個好的方法,體育堂都應該呈分。未必係睇邊個跑的快,跳的遠,畢竟每個人體質不同。而係對運動的態度,如何改善自己的體質,令到小朋友更加注重運動和健康。

maomaochoi 發表於 21-5-3 10:55
我估佢地唔想增加班學生壓力,咁今年考pre-S1的成績,只會影響師弟師妹,係冇壓力下考出黎嘅成績,應該係 ...
如果考學能測驗,有d似DSE提早考,可能幼稚園已經開始操學能測試題型
依家的呈分制度真係天才諗出來,可能目的都係希望你計唔清楚所謂排名,唯有努力做好自己,儘量全面平衡發展。

我哋宗教係2~~~

b3410 發表於 21-5-3 11:04
true, 我覺得如果有一個好的方法,體育堂都應該呈分。未必係睇邊個跑的快,跳的遠,畢竟每個人體質不同。而 ...

好抽象,學生對每一項嘅技能掌握能力並非一樣,差異太大,會做成更加唔公平,學生壓力仲大~~~

mcl203 發表於 21-5-3 11:22
好抽象,學生對每一項嘅技能掌握能力並非一樣,差異太大,會做成更加唔公平,學生壓力仲大~~~
...
國際學校就係咁,跑的最快,遊的最遠,體能最好的,唔等於體育課高分
態度決定一切。

maomaochoi 發表於 21-5-3 10:55
我估佢地唔想增加班學生壓力,咁今年考pre-S1的成績,只會影響師弟師妹,係冇壓力下考出黎嘅成績,應該係 ...
理論同現實既落差,嗰壓力從一次升中試(或者Pre-S1),增加到三次。無壓力之下,大部分男仔都會HEA考,所以跟本考唔到實力。

mcl203 發表於 21-5-3 11:19
我哋宗教係2~~~
我唔記得小朋友當年係1,定係2,不過我小朋友鍾意歐洲、中亞歷史,所以宗教唔難。
‹ 上一主題|下一主題