用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
樓主: janet.k
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?   [複製鏈接]

piyohk 發表於 21-5-2 12:05
求學不是求分數 ⋯⋯ 全港99.99%老師都係咁教學生
學習生涯中,苦中尋樂 ⋯⋯
...

求學不是求分數······只求排名

JojoDad    發表於 21-5-3 17:04

janet.k 發表於 21-4-27 08:19
多謝提醒,中文一向有練習,我明白無論任何學校都會將各科的比重平均,但我小朋友真係好唔鍾意寫中文字,我 ...

del

Cliokohonda 發表於 21-4-20 00:39
寶校好小開到五班,一级約130人,假設一成B1率,至小B1有13人。

樓主在其他回覆認為呈一加呈二可能有B1A( ...
我有親友讀六年級,普通地區小學,據説頭30名是全港band 1。呈三主科分數平均過90分,比呈一高但排名竟然跌了10名!這種學校體育也呈分,學校操作感覺不是普通人可以明白。

回覆 licpd 的帖子

Del

阿珠媽2號 發表於 21-5-2 14:36

其實這是非常正常的事,呈三一般都較淺,大家都很高分
好像說沒有較淺, 呈三成績都沒告訴家長就要填表交表!其實這種學校傢長小一千萬不要選 。而且跟樓主一樣,主科都有100分和90多的。

再説,如果一傢學校大傢都很高分我覺得千萬不要讀。這種學校平均水平可能很差考試不能出深題目,否則成績很難看,一出深些題目可能90%的人都不合格。

做大池小魚總好過做小池大魚,起碼見過風浪,知道天外有天,可以有定準備。

licpd 發表於 21-5-2 14:30
我有親友讀六年級,普通地區小學,據説頭30名是全港band 1。呈三主科分數平均過90分,比呈一高但排名竟然跌 ...

頭30全港B1,又係用呢啲說法~~~

我有親友讀六年級,普通地區小學,據説頭30名是全港band 1。呈三主科分數平均過90分,比呈一高但排名竟然跌 ...

體育點呈分?

piyohk 發表於 21-5-2 12:05
求學不是求分數 ⋯⋯ 全港99.99%老師都係咁教學生
學習生涯中,苦中尋樂 ⋯⋯
...

又唔覺咁多喎,至少我識既老師或者朋友子女的老師都係好著重分數!

反而我覺得講求學不是求分數嘅人比較虛偽,明知係口號都要講

rsx 發表於 21-5-2 16:25
又唔覺咁多喎,至少我識既老師或者朋友子女的老師都係好著重分數!

反而我覺得講求學不是求分數嘅人比較 ...

更虛偽都做得出手⋯⋯ 同啲小學雞講「求學不是求分數」,自己孩子就送入名校呢(e.g.熊貓牌)

其實「排名」都係建基於「分數」嘅,但1年多前提出3A1B成績時,老師話最多都係Band 2咋,咪又係冇人信。這裡有家長咪一樣蹋地話冇可能,巴拉巴拉⋯⋯

rsx 發表於 21-5-2 16:20
體育點呈分?
吾知,無問親友

醒目開學勳章

呈分唔係只計主科,也不要以為是只計算9996321的比例。因為最後呈上教育局後會計一次標準分,而每科的標準分可隨時拉低整體得分。即是,如果小朋友考視藝只有65分,低於全級平均分80分很遠,它會有一個負數分數去乘整體分數,而不是只計算那x3的比率。分分鈡可跌名次十名。

piglet0529 發表於 21-5-2 17:56
呈分唔係只計主科,也不要以為是只計算9996321的比例。因為最後呈上教育局後會計一次標準分,而每科的標準 ...
那比平均分多20分呢? 結果又如何?

我小朋友學校呈三相比呈一二深, 平均分比呈一二跌咗兩分幾, 名次反而仲高咗.

licpd 發表於 21-5-2 18:03
那比平均分多20分呢? 結果又如何?
如果名次已經固定的話(即全部科目以簡單加權計算的排名已經固定),最理想的呈分排名就係全部科目的分數都係同一個百分比的高出平均分.個別科目特別地高,意味著有其他科目會稍低

睇分數好易被欺騙,我嗰例子係呈一平均90,老師話勉強係1A,呈二3B1A, 都仲1B,因為跌嘅人好多,呈三變返全A,都係保持1B,即大多數人分數都升...所以都要知全排呈分排名先有用,太多掩眼法

hobby 發表於 21-5-3 07:33
睇分數好易被欺騙,我嗰例子係呈一平均90,老師話勉強係1A,呈二3B1A, 都仲1B,因為跌嘅人好多,呈三變返全A, ...
呈分只分band 1,2,3 .... 不會分1A or 1B。

要考校內試同要呈分係兩回事。
好多學校都考電腦/普通話/宗教呢D科,但真正有要求列呢D科去呈分係極少。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題