用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
樓主: janet.k
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?   [複製鏈接]

carmenlook 發表於 21-4-27 09:26
寶校嘅意思我覺得係入band1比率計,我見一般寶校入band1比例講緊得2X個%甚至更少,呢類型學校通常都係唔會公 ...

多謝你解釋得好清楚

ysnmama 發表於 21-4-27 10:10
唔好咁喇

大方/客氣之人,以文明待之.
閃縮/推卸之人,窮追猛打之.

醒目開學勳章

janet.k 發表於 21-4-27 01:46
多謝你提醒,其實我已一早知小朋友學校屬弱校,所以補習方面已同補習老師交代,補習並唔係為咗應付校內考 ...
金仔同劉永生都係唔錯嘅band 2校,但成績未到band 1,劉永生會比較催谷因為想上位。
好似有網友suggest,我覺得播道都適合,聽番嚟較有愛心,成績亦唔差,識人band 2叩門成功

ysnmama 發表於 21-4-27 09:54
弱校定寶校定二三線學校,其實點演繹個叫法都可以,重點都係分數無反映到學校真正水平,B1 率極低。
樓主, ...
其實之前一路睇某部份網友的分析,我應該已經知道問題所在,只係見到有網友說到重點先再回應該pose ,我並唔係介意自己小朋友學校係寶校,但某部份網友確實錯重點。我非常認同你講的人揀你,你揀人,所以我哋都會努力準備,嘗試過便無撼,另外你所提及的議價能力我理解你的意思,我哋會盡量努力希望有成績俾叩門學校見到

醒目開學勳章

carmenlook 發表於 21-4-26 21:56
普通啦!英文好,其他科一時時好飄忽
其實想知強小入讀強中之後會點,始終中學先開始要真正比拼。
觀察所得弱校上強中未必如呢度網友咁講被人撳住嚟砌,想take多啲真正sample嚟比較下

bobbob 發表於 21-4-27 10:16
金仔同劉永生都係唔錯嘅band 2校,但成績未到band 1,劉永生會比較催谷因為想上位。
好似有網友suggest,我 ...
明白,但聽聞呢兩間都係幾唔錯的中中,校規幾嚴,播道其實有留意過,但需要再深入啲了解

穩陣啲除咗B1,準備定兩間2a兩間2b叩門安全啲,去到扣門階段比自行更加困難,1b收緊1a,1c收1b,同band都未必扣到,我見叩門講緊百幾二百人可能得幾個位

carmenlook 發表於 21-4-27 10:25
穩陣啲除咗B1,準備定兩間2a兩間2b叩門安全啲,去到扣門階段比自行更加困難,1b收緊1a,1c收1b,同band都未必扣 ...
知道,我哋都諗緊策略同情況,多謝你

其實係唔係寶校都係家長自己話嘅,又冇乜標準。不過學術成績就一定未必出眾。
如果主科咁多科都好高分,而一直考班頭,但都只係band2,咁可能真係得級頭幾名先係band1。
如果樓主仔仔有補習,而內容係出面學校level, 照理級頭一定考到。
樓主可能要審視下仔仔係唔係好似補習老師所講係band1。
我阿仔學校,級10前都冇人補習。
如果揀英中係為左中文弱,樓主要諗下仔仔係咪英文水平好好?會唔會又係本身學校成績俾到你錯覺?
我覺得除咗英小或名校,其餘小學出啲英文都係偏淺。主要都係教grammar。理解同寫作方面唔太着重。
最怕樓主到時揀左間英中band1,先發覺唔啱阿仔,咪又要煩過?

maomaochoi 發表於 21-4-27 10:55
其實係唔係寶校都係家長自己話嘅,又冇乜標準。不過學術成績就一定未必出眾。
如果主科咁多科都好高分,而 ...
多謝你提醒,你哋的忠告我都收到,但又開始有網友出現誤導情況,所以我唔再回應啦

經過小一一役,加上咁多回覆,建議樓主審視一下係他人誤導,抑或自己誤解。

W221 發表於 21-4-27 14:59
經過小一一役,加上咁多回覆,建議樓主審視一下係他人誤導,抑或自己誤解。
忠言逆耳, 其實樓主只係想聽o岩聽的說話, 其他聽唔入耳既一概不回!!!!!由開post已經睇到, 佢只相信第一次說的Band One而唔相信第二次說的Band Two,
我局外人相信係老師第一次攪錯!!!!!

rsx 發表於 21-4-27 15:51
忠言逆耳, 其實樓主只係想聽o岩聽的說話, 其他聽唔入耳既一概不回!!!!!由開post已經睇到, 佢只相信第一次說 ...

我覺得樓主一開始係抒發唔開心既情緒,畢竟同佢對小朋友成績一向的預期(由呈一開始)有偏差,影響左部署。但係睇左好多家長既posts,我諗佢開始明白,有d野可能誤解左,有d野可能以前唔知,但我相信佢應該會manage 及改變自己既expectation,務實d為小朋友係統一派位揀學校,當然心情會有struggle,大家都係家長,某程度上有時會有盲點,但越聽得到,討論得多,應該會越清晰。

希望大家統一派位順利成功 !

rsx    發表於 21-4-27 17:42

medicine 發表於 21-4-27 04:29
"一級都係得三至五個入到band1中學"的小學都係叫"弱"校,確實唔係寳校?

既然在乎個叫法,滿足你咯.

其實我追咗呢個PO都一段時間,真係忍唔住想講聲,學校未必係寶校,大幾率係PO主主觀性太強,同學校溝通有誤差。

樓主行開小學校名,好多人可以幫你解開疑問!問題係你是否敢於面對真相!

醒目開學勳章

yuenkw 發表於 21-5-1 10:36
樓主行開小學校名,好多人可以幫你解開疑問!問題係你是否敢於面對真相!
...
開名有用?其實樓主心態已經轉變,搵緊合適學校做定2手準備,只不過網友們窮追食花生多

LeeCC    發表於 21-5-1 15:13

醒目開學勳章

bobbob 發表於 21-5-1 11:22
開名有用?其實樓主心態已經轉變,搵緊合適學校做定2手準備,只不過網友們窮追食花生多 ...

其實開唔開名,我覺得都係滿足各位好奇心。樓主都接受左現實啦。而且表都交埋,只等結果

LeeCC    發表於 21-5-1 15:13

哇…呢個post仲未沉?!講嚟樓主呢個post算係一個警示,當升小時唔小心或抽到唔理想學校,發覺無論成績或校風不對路,就可以升二三年級時努力考好成績以求轉校。當一間小學太容易拎滿分就要留意,當好多乜乜“磚家”苦口婆心講“求學不求分數,最重要開心愉快學習,還小朋友一個快樂童年”,呢個在香港嚟講似乎自欺欺人,“不求分數愉快學習”嘅結果就會在六年級升中出現,到時唔好問亦唔好鬧自己仔女:點解×××考得咁好成績升band1中學,點解你咁差?!愉快中學習,學習讀書苦中尋樂才是正道!祝福各位家長7月放榜日中“六合彩”!

medicine    發表於 21-5-1 14:32

求學不是求分數 ⋯⋯ 全港99.99%老師都係咁教學生
學習生涯中,苦中尋樂 ⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題