用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
樓主: janet.k
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?   [複製鏈接]

kudon 發表於 21-4-27 00:56
樓主,

你可以試下幫囝囝叩播道,佢哋中一二個課程較其他 band1中學淺,同埋多功課多quiz, 老師係會成日 ...
播道好似較重中文,我小朋友其實對中文/寫字無乜興趣,好頭痛

janet.k 發表於 21-4-27 01:48
播道好似較重中文,我小朋友其實對中文/寫字無乜興趣,好頭痛

......

kudon 發表於 21-4-26 23:23
有d學校真係不是寶校,只是近幾年被外間誇大而受歡迎咗,我見大抽獎有d家長已經擺乙二三做保險線,未受歡迎 ...
"一級都係得三至五個入到band1中學"的小學都係叫"弱"校,確實唔係寳校?

既然在乎個叫法,滿足你咯.

從整個post的回復,有判斷力的都明白在講咩:比如,補習唔係補本校功課而係要同出面的小學來競爭,又錯配老師引致呈1中文科XX等等,總之,一定有原因.

PS:估計約10%B1的小學,叫弱校,請問,寳校有幾多%的B1尼?

bopui0607 發表於 21-4-26 17:05
從來冇expect 高小主科有90幾接近100分,介意講講你小朋友讀邊間小學及中學嗎 ?
...

2個女一線津小,平均分從來86-89,2個都係P6考一先掂90頭(全小學僅僅一次仲要岩時候),2個成績表中文科仲會有細C個D朋友,但一樣升到band1頭學校。中學真係知道小學分數是咩一會事。所以滿分近滿分/低過90都唔代咩,卷深卷淺每間學校唔一樣,最後都係要睇小學過往升中能力作準。

EK/FB成日咩冇4A有C就唔洗考乜乜,邊有甘誇張。

opclk99 發表於 21-4-27 06:04
唔係抽你水,
在下家有三件中學生,
大女正是傳統英中畢業,
多謝提醒,中文一向有練習,我明白無論任何學校都會將各科的比重平均,但我小朋友真係好唔鍾意寫中文字,我都好頭痛,long Q的題目會用short Q答,為咗就係唔想寫字,希望入到英中的原因係佢對住英文科較多的科目可能會較有興趣學習而已,並唔係想完全避過中文

medicine 發表於 21-4-27 04:29
"一級都係得三至五個入到band1中學"的小學都係叫"弱"校,確實唔係寳校?

既然在乎個叫法,滿足你咯.
可能小朋友學校準備變成寶校,但現階段暫未聽到係屬寶校。我認為,判斷力呢樣嘢係主觀的,我亦認為,你呢一次的判斷力錯咗,多謝你的留言

金文泰係中中啊

janet.k 發表於 21-4-27 01:46
多謝你提醒,其實我已一早知小朋友學校屬弱校,所以補習方面已同補習老師交代,補習並唔係為咗應付校內考 ...

以貴子弟小學係弱校,叩b1b~c多數係陪跑,不如鎖定幾幾間b1c~b2a直資英中,上面有提過播道都不錯,TKO離家也不太遠。

另外中文科弱除非高中/大學往外國讀書,否則要早早面對及補救,到高中先如夢初醒又係已經太遲了。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

opclk99 發表於 21-4-27 06:04
唔係抽你水,
在下家有三件中學生,
大女正是傳統英中畢業,

提醒大家唔好以為讀IB 可以避開中文,IB 要考兩科語文,同埋對語文應用的要求很高,如果要避中文,IAL 較適合。

寶校嘅意思我覺得係入band1比率計,我見一般寶校入band1比例講緊得2X個%甚至更少,呢類型學校通常都係唔會公佈詳細人數入咗啲咩學校的,淨係公佈頭三志願命中率,最多係公佈入咗咩中學但唔會有人數,同埋對於升中資訊各樣透明度唔高,其實見到呢D情況都心裏有數,成績好睇就早啲轉校,呢幾年因為出生人數高,寶校可能都收夠學生,但開足5班夠人頭都依然係寶校

janet.k 發表於 21-4-27 08:26
可能小朋友學校準備變成寶校,但現階段暫未聽到係屬寶校。我認為,判斷力呢樣嘢係主觀的,我亦認為,你呢一 ...
總之係人地錯.自己永遠是對的.
你開心就好,正如過去六年裏,開心享受每次派成績表.到頭來咪自己承受返個果咯.就讀的小學係咪寳校,只係以是否聽過來判斷咩?

PS:寳校並不是以學術為主,而是關愛.

kudon 發表於 21-4-27 00:56
樓主,

你可以試下幫囝囝叩播道,佢哋中一二個課程較其他 band1中學淺,同埋多功課多quiz, 老師係會成日 ...
我有朋友仔仔情況一樣,程度普通小學(個人都覺得少少寶校,全級講緊三十幾人入band1),佢小學級2,入咗1a全級尾3,上到去英文跟唔切,一下子好多科都唔得,冧曬檔

Face3366 發表於 21-4-27 08:26
金文泰係中中啊

金仔係B1?

W221 發表於 21-4-27 09:33
金仔係B1?

劉/金2020年3322率46.4%/43.8%
少於一半考生屬全港日校頭42%
同B1C水平有一段距離 要繼續努力

gracelam 發表於 21-4-27 08:42
以貴子弟小學係弱校,叩b1b~c多數係陪跑,不如鎖定幾幾間b1c~b2a直資英中,上面有提過播道都不錯,TKO離家 ...
都係你夠曬客氣,依然貴貴貴.好似入左名店甘.

W221 發表於 21-4-27 09:33
金仔係B1?
唔係B1,不過係間好既B2。

樓主可否回覆東區有邊兩間B1 中中?

弱校定寶校定二三線學校,其實點演繹個叫法都可以,重點都係分數無反映到學校真正水平,B1 率極低。
樓主,其實對學校有要求,應該小學的階段時去實踐,到考中學的階段時去要求,變成手上要有更強的議價能力先可以。你選學校時,學校亦選你,而且主導權在學校手上。

medicine 發表於 21-4-27 09:44
都係你夠曬客氣,依然貴貴貴.好似入左名店甘.
唔好咁喇
‹ 上一主題|下一主題