用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔直屬小學
go

灣仔直屬小學

學校話兒子band 2,冇再細分banding, 不知有幾準,但自覺係近頭個批。

(1)學校提供的banding 係NET banding or territory banding ?
(2)如提供的是NET banding,有可能因為個別學校作風而提供較保守的banding嗎?即假設我仔其實係band1尾,但學校話佢band 2, 因為會影響我點揀乙二及之後的選擇。
(2) 假設真係band2, 以下咁揀合理嗎?
乙一 直屬中學
乙二聖鄧
乙三鄧鏡波
乙四之後其他band 2
最後補二間band 3

謝謝意見。實在搞到頭昏腦脹!

bopui0607 發表於 21-4-19 09:16
學校話兒子band 2,冇再細分banding, 不知有幾準,但自覺係近頭個批。

(1)學校提供的banding 係NET bandin ...

山腰定山腳果間,山腳果間係用EDB方法去分Banding,即係人數除3~

全港定本區Banding,完全可以無視,基本上一定係本區,俾全港只係呃你,全港基本上用唔著~

mcl203 發表於 21-4-19 09:24
山腰定山腳果間,山腳果間係用EDB方法去分Banding,即係人數除3~

全港定本區Banding,完全可以無視,基 ...

咁你覺得我咁排ok嗎?可否給一些意見。謝謝你。

bopui0607 發表於 21-4-19 09:26
咁你覺得我咁排ok嗎?可否給一些意見。謝謝你。

頗正路。讀直屬嘅弱點係,升中綁手綁腳,選擇唔多,直中唔得已經蝕晒位,前列生除外。俾老師睇,等佢指示~~~

回覆樓主:

假設係B2生 乙2聖鄧好可能已經無位

Poyau 發表於 21-4-19 09:58

灣仔,我估,重點係信唔信乙3大機會。若乙3有機會,放多間乙2,已經無乜需要擔心了~~~

Poyau 發表於 21-4-19 09:58

呢個都係我擔心。但會唔會band 1學生乙一,二搏qc及更好學校,乙三或之後先考慮聖鄧。咁band2乙二會唔會都有d機會咁呢。

mcl203 發表於 21-4-19 10:01
灣仔,我估,重點係信唔信乙3大機會。若乙3有機會,放多間乙2,已經無乜需要擔心了~~~
...

都係。假設band2乙三鄧鏡波有機。咁諗唔知會唔會合理 ?

bopui0607 發表於 21-4-19 10:07
都係。假設band2乙三鄧鏡波有機。咁諗唔知會唔會合理 ?

我咪話咗 頗正路 囉~~~

mcl203 發表於 21-4-19 10:11
我咪話咗 頗正路 囉~~~

多謝你意見啊。唔知其他家長有咩睇法 ?

mcl203 發表於 21-4-19 09:24

全港定本區Banding,完全可以無視,基 ...

想問多少少有關人數除三,即如果學校有150小六,佢會講 1-50 band 1, 51-100 band 2, 101-150 band 3, 縱使學校知道其實band 1 比例係高過1/3 ? 謝謝。我真係好一舊雲。

bopui0607 發表於 21-4-19 12:03
想問多少少有關人數除三,即如果學校有150小六,佢會講 1-50 band 1, 51-100 band 2, 101-150 band 3, 縱 ...

EDB唔建議學校提供banding,可以講佢無責任提供banding~~~

mcl203 發表於 21-4-19 12:07
EDB唔建議學校提供banding,可以講佢無責任提供banding~~~

即係:

假設中學=小學=180人,中學有2/3來自小學部=120人,係1/3嘅原則下,60人係B2

一間英中要符合有85%全港頭40%學生,亦即係B2AA組別,若真係有33.3% B2生,係唔符合英中資格。雖然,灣仔B2AA應該係全港B1組別~~~