用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友嚟緊9月去英國讀書,有甚麽用品要幫佢準備? ...
go

[英國] 小朋友嚟緊9月去英國讀書,有甚麽用品要幫佢準備? [複製鏈接]

例如繡上名字的布lable?🙇‍♀️🙇‍♀️
   4    0    0    0

dns2020 發表於 21-4-19 01:11

好多好多嘢要準備喎!我無用label或繡名,比支防水marker就ok啦!我大仔7年在英國,現在睇番佢D衫,仲見到個名(emoji)(emoji)

小朋友讀year ? 男仔定女仔?

回覆樓主:

我仔仔都係9月開學,都想大知有咩要預備,感謝

dns2020 發表於 21-4-19 01:11

name label我第一年系用針縫上,另外校服因為起校服網買,佢地有縫name label service ,不過後來用貼上去既,比條Link 你參考下,其實淘寶都大把。

https://www.stikins.co.uk/

我係香港幫佢貼哂全名點知去到原來係要學生編號先可以,跟住要用視像教阿仔用針再縫過囉!不過其實學校有提供縫名服務阿仔覺得貴吾肯!

我哋嗰間學校每逢假期都要將房間內所有私人物品收拾拎去公用地方放好,最好帶一個紅白藍膠袋去方便收拾東西,我吾知係咪間間都係咁,我地冇帶攪到佢好混亂用張被亂咁包埋一齊就算!

kat828 發表於 21-4-22 11:18
我哋嗰間學校每逢假期都要將房間內所有私人物品收拾拎去公用地方放好,最好帶一個紅白藍膠袋去方便收拾東西 ...
嘩,咁咪好煩,我地學校唔駛郁架.要郁就煩喇,又電腦芒又電子琴仲有大結他,鞋都有6對只係冬天衫都幾十套...好難想像點搬

kat828 發表於 21-4-22 11:18
我哋嗰間學校每逢假期都要將房間內所有私人物品收拾拎去公用地方放好,最好帶一個紅白藍膠袋去方便收拾東西 ...

應該很多都12月, 3月 , 7月 Term end 就要執清間房 。

但我孩子學校就Half term 不用清房,Term end就必需清理。
我有預兩個大Size 紅白藍 比她放物品搬去學校儲物室。
‹ 上一主題|下一主題