用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城升中排位?
go

九龍城升中排位? [複製鏈接]

今年九龍城區的小學老師,是否大部份都勸家長們要保守啲呢?但明明九龍城區B1位夠的;我識很多同區的家長們無論屬於B1組別,乙一進取啲啲,乙二開始已經B2?那麼未變成B2學生向後派囉?不明白今年大家的想法,係咪因為疫情的關係,擔心小朋友成績倒退,所以大家都變得保守呢?
   6    0    0    0

chanyuki 發表於 21-4-18 16:34
今年九龍城區的小學老師,是否大部份都勸家長們要保守啲呢?但明明九龍城區B1位夠的;我識很多同區的家長們 ...

學校有時都信唔過,為求門口大大隻字入頭三比率,家長要自己做功課。

KL3夠位,冇可能甘快投降,最後做成錯配,Band1生入Band2校,Band2生入band1學校。

今年九龍城區的小學老師,是否大部份都勸家長們要保守啲呢?但明明九龍城區B1位夠的;我識很多同區的家長們 ...

很多小學為了可以保持靚的首三志願%,會叫家長選校保守。

在九龍城區,可参考YmOra 的文章的建議。

老師提點九龍城B1生乙2選B2校?!

回覆 Poyau 的帖子

正是

chanyuki 發表於 21-4-18 16:58

正是

九龍城B1生可盡選本區/他區B1校
之後以陳瑞褀/培道/何官為保險線
莫非老師覺得以上三間無B2生中?

老師話何官、培道、九真係B1尾、只可三選一不可太進取!如自行揀過丘中、培道第b1學校而不獲錄取的;乙部不應再填頭排?
咩思維?

過去三年升中首志願之滿意度的數據顯示:

2020年:77%
2019年:74%
2018年:75%

上年度數字明顯多咗!某程度上代表著家長選校心態趨向"保守"。

參考資料:
https://www.info.gov.hk/gia/gene ... 0298.htm?fontSize=1
https://www.info.gov.hk/gia/gene ... 0330.htm?fontSize=1
https://www.info.gov.hk/gia/general/201807/09/P2018070900338.htm

chanyuki 發表於 21-4-18 17:21

老師話何官、培道、九真係B1尾、只可三選一不可太進取!如自行揀過丘中、培道第b1學校 ...

匪夷所思
大抽獎某校只要有B2生中 B1生穩入
同某校Banding/自行收唔收無關

老師話何官、培道、九真係B1尾、只可三選一不可太進取!如自行揀過丘中、培道第b1學校 ...

不合理,可緊持己見的,我下下擺c6上枱,我下下話係老公話要咁揀,老師即無符。

老師靠害,我一定堅持,九龍城B1都咁填,其他地區點算?

我校老師叫我哋盡填B1學校,仍然有大部份同學派頭3志願

呢區學校排法真係想死,一係 B1, 完全冇 B2a, 所以一唔小心就跌咗唔知去邊,老師都叫我唔好咁博

mayyylai 發表於 21-4-19 10:09
呢區學校排法真係想死,一係 B1, 完全冇 B2a, 所以一唔小心就跌咗唔知去邊,老師都叫我唔好咁博 ...

陳瑞褀/培道/何官以往有B2生中
九龍城B1生為何會跌咗唔知去邊?
B1生盡排B1校後有以上3間為保險

回覆樓主:

照理講九龍城區b1生好易排位(因為夠位),只要你唔要將大熱既學校連住排都唔會跌的太誇張,B2都係好多學校排,只不過係唔係心水,但既然已經去到大抽獎,就要有d取捨,唔可以太貪心咁去揀了

mayyylai 發表於 21-4-19 10:09
呢區學校排法真係想死,一係 B1, 完全冇 B2a, 所以一唔小心就跌咗唔知去邊,老師都叫我唔好咁博 ...

個人認為,"九龍城區"B1位足夠,只要"盡填"B1中學應該唔會入唔到B1中學的,至於要點樣排先後次序的"策略"則要花點點兒功夫了,至於有多少間B2a中學根本無需太過擔心,要擔心都係B2組別學生擔心多DD,你係B1組別學生已經幸福過別人好多了。

回覆 YmOra 的帖子

但阿女應該係「邊緣人」

mayyylai 發表於 21-4-19 14:45

但阿女應該係「邊緣人」

你指你囡囡係本區邊緣人嗎?

yes

mayyylai 發表於 21-4-19 14:54

yes

本區邊緣人,即甲部好大機會屬B1c學生,即屬B1組別學生,由於不知你心儀邊間中學,但,若以此類邊緣人來看响甲部可以有這策略選擇,供你參考下,你是否會搏一搏填選甲1九真;甲2培道;甲3何官,這策略的每個填選皆有多DD的被抽入的機會,但必需想清楚了解萬一入咗何官是否甘心,若OK,你會比B2組別學生快一步响甲部有機會地被抽入,其他B2組別學生則需要响乙部才有機會抽以上三所中學了。

按照 hkpapa852 的資料
https://www.edu-kingdom.com/foru ... amp;fromuid=1149040

九龍城區 BAND 1 學生進入九龍城 BAND 1 中學的比率是:
B1 男生派入B1中學的機會是 123.44%
B1 女生派入B1中學的機會是 143.16%

九龍城區 BAND 1 學生理應盡填所有心儀的 BAND 1 中學,而且可以填得非常進取。
‹ 上一主題|下一主題