用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城b1c - b2a 好迷失
go

九龍城b1c - b2a 好迷失 [複製鏈接]

小女排級20頭,老師話係B1尾,但睇以前數據,自覺b2a.  現初步諗:
1. 銀禧
2. 九真
3. 培道
4. 丘佐榮/何官
5. 文理

跟住都唔知點填餘下25間。另外咁填法會唔會太進取?謝謝!

4    0    0    0

askhoho 發表於 21-4-18 15:29
小女排級20頭,老師話係B1尾,但睇以前數據,自覺b2a.  現初步諗:
1. 銀禧
2. 九真

如是B1生,這樣填冇問題; 但如是B2生,這樣填便好大問題。

askhoho 發表於 21-4-18 15:29
1. 銀禧
2. 九真

介意分享下,你心儀邊兩間,自行邊兩間嗎?

tpmon 發表於 21-4-18 15:32
如是B1生,這樣填冇問題; 但如是B2生,這樣填便好大問題。
請問賜教問題何在?或者分享吓你會點排?

YmOra 發表於 21-4-18 15:47
介意分享下,你心儀邊兩間,自行邊兩間嗎?

其實最心儀銀禧,九真/培道其一也可。自行迦密、銀禧。呈三失咗手10幾跌到20頭⋯⋯其實培道佢有聯繫,但最心儀銀禧同阿女對培中因某啲理由有點抗拒。

askhoho 發表於 21-4-18 16:25
請問賜教問題何在?或者分享吓你會點排?

如是B2 pool 大抽獎,銀禧恐怕冇位。B2生放乙二九真也未必得。

如是B1 pool 大抽獎,當然你的選擇冇問題,反而是保守了。

askhoho 發表於 21-4-18 16:29
其實最心儀銀禧,九真/培道其一也可。自行迦密、銀禧。呈三失咗手10幾跌到20頭⋯⋯其實培道佢有聯繫,但最 ...

原來有自行揀"銀禧",有進入第二輪嗎?

明白多了,即係話學校評你囡囡為B1c成績,而你覺得囡囡實力應該只有B2a成績,若然你觀察的無錯,那麼亦代表你唔想囡囡看高,而想囡囡讀得"合適"嘅為你們的重點嗎?若是,"培道"係最適合的,可惜你因私人問題決定唔揀,咁!其實係機難解決的問題,你應該知道,九龍城區B2組別最好嘅B2a中學就只有培道,你白白放棄"聯繫關係"入讀最好的B2a中學係有DD可惜,當然,除非你一心想"搏"入B1中學看高DD,但,你又似乎好似不太有信心囡囡可以勝任B1中學的學習。

YmOra 發表於 21-4-18 16:48
原來有自行揀"銀禧",有進入第二輪嗎?

明白多了,即係話學校評你囡囡為B1c成績,而你覺得囡囡實力應 ...
謝謝你咁詳細回覆。其實我覺得個女能力係可以B1的,但根據佢排名,我驚老師估錯,如果佢係B2又唔好彩number唔靚,咁就唔知派到去邊⋯⋯

askhoho 發表於 21-4-18 16:55
謝謝你咁詳細回覆。其實我覺得個女能力係可以B1的,但根據佢排名,我驚老師估錯,如果佢係B2又唔好彩number ...

所以,尤其你哩啲Banding評估位最為傷神,我的建議係,你一定要與老師作更更更深入的交談,要確定知清楚你囡囡甲部屬咩Banding,乙部屬咩Banding,有咗Banding定位,你才有更適合的排位"策略"嘛!努力加油呀!

YmOra 發表於 21-4-18 17:02
所以,尤其你哩啲Banding評估位最為傷神,我的建議係,你一定要與老師作更更更深入的交談,要確定 ...

我想問下,丘中係過往多唔多B2A既學生係大抽獎時抽入?
另外,陳喇同何官是否只能擇一,如乙一放陳乙二放何,乙二就浪費佐?謝謝

回覆樓主:

我個仔又係咁既情況,所以唔上唔落,唔知要進取或保守,特別我係跨區(之前係灣仔區),老師對呢區既學校不太熟悉,所以只能靠自己搵資料

askhoho 發表於 21-4-18 16:55
謝謝你咁詳細回覆。其實我覺得個女能力係可以B1的,但根據佢排名,我驚老師估錯,如果佢係B2又唔好彩number ...

考慮下會唔會開校名,可以估得準D~~~

aileen3388 發表於 21-4-18 17:52
我個仔又係咁既情況,所以唔上唔落,唔知要進取或保守,特別我係跨區(之前係灣仔區),老師對呢區既學校不 ...

灣仔邊類小學?大約排名?~~~

mcl203 發表於 21-4-18 18:08
考慮下會唔會開校名,可以估得準D~~~
其實同培中有聯繫嘅只有一間小學☺️

askhoho 發表於 21-4-18 19:03
其實同培中有聯繫嘅只有一間小學☺️

咁可能要唔好咁搏了~~~

askhoho 發表於 21-4-18 16:29
其實最心儀銀禧,九真/培道其一也可。自行迦密、銀禧。呈三失咗手10幾跌到20頭⋯⋯其實培道佢有聯繫,但最 ...
同亞女傾吓培中的私人原因有無機會解決到....

回覆樓主:

我個人意見,你甲部照搏,乙部要穩陣…
因為KL3嘅Band 1尾2頭=全港band 1(即甲部 band 1)…

其實我都好難理解點樣係邊緣人,band 1就band 1,band 2就band 2啦…點解有1尾2頭出現?因為學校都係估嘅,唔知實際係band 1定band 2?

回覆樓主:

穩陣嘅做法,樓主又有冇辦法說服阿女去番聯繫中學?

aileen3388 發表於 21-4-18 17:49

我想問下,丘中係過往多唔多B2A既學生係大抽獎時抽入?

唔好意思呀!我的睇法與大多數EK人看的不盡相同,故,個人認為,你只作參考好了,丘中和陳瑞祺雖然話有B2組別學生乙1抽入,但,我不會當作絕上頂的喜訊看待,我只會把這些只有少量甚至乎只有少少量嘅位當係"他區位"一樣處理,乙1是否搏丘中和陳瑞祺就如同他區B1或B2位一樣"隨個人心水"而決定搏定唔搏,但,如果單單以"命中率"而言,好容易就知道搏"何官"機會會大DD,個人認為,(B1c-B2a)英中與B2a中中的英文班差不多,何官嘅"英文班"可視為B1c或(B1c-B2a)英中同級數學習,所以,若然不太執著英中又唔想去搏,乙1何官未嘗不可,是的,乙1只可以二選一,乙2何官應該無位剩餘,因為,何官始終都係區內B2組別最受歡迎中學之一,尤其是B2組別男孩子的首選嘛!

mandyhuen 發表於 21-4-19 02:26
我個人意見,你甲部照搏,乙部要穩陣…
因為KL3嘅Band 1尾2頭=全港band 1(即甲部 band 1)…

謝謝你的意見。因為老師話應該仲係b 1,但我睇上年派位,太約20幾%入咗band 1,而根據個女級名次,佢係大約差2-3%貼住係條b1線內。所以我如果保守估計覺得佢可能有機會趺落b2。
‹ 上一主題|下一主題