用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩vs德望
樓主: Yo119yo119
go

協恩vs德望   [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 21-4-24 23:44
無。。。前人種來的果。
前人有影響咁學校太小氣了

cafeva 發表於 21-4-24 23:53
前人有影響咁學校太小氣了

仲好鍾意睇EK。

cafeva    發表於 21-4-24 23:56

Cliokohonda 發表於 21-4-24 23:55
仲好鍾意睇EK。
今日睇過下D學術野,GHS仲係好犀利

cafeva 發表於 21-4-24 23:57
今日睇過下D學術野,GHS仲係好犀利

Delia Wing 就快開幕,外協下年會開始炒熱GHS.

Cliokohonda 發表於 21-4-24 23:38
1AAA 加100個狀元都與我無關。
六年後可以1B,1C ,2A ..
學好十年,學壞一日。
瑪利非戰之罪,實乃巧婦難爲無米之炊.

medicine 發表於 21-4-25 01:17
瑪利非戰之罪,實乃巧婦難爲無米之炊.

下行學校實乃廢老難敵酒肉之歡。

medicine    發表於 21-4-25 01:54

Cliokohonda 發表於 21-4-24 12:55
不如問vote for HY班粉絲 HY 有乜缺點!

HY :部分校舍舊。以直資計,校園細、設施好像唔足夠/舊(睇EK post 話)。

GH:地點偏僻、冇地鐵直到。

2nd in: GH 感覺唔好,校方感覺係「高高在上」,冇足夠時間聽家長回答/提問。冇乜互動,好趕時間咁。

相反, HY 就感覺良好。校方有用心聽阿囡回答,再跟據阿囡講嘅嘢 、繼續再問,從而考阿囡應對。校方主動問家長有冇其他問題,我同太太各問一條,校方好有耐心去答,唔係hea 答。佢哋嘅回覆,睇得出佢哋好有經驗,亦會分享佢哋嘅經驗,即使當時未必收阿囡。(我哋唔係見校長。)最後(當時已經overrun),校方仲有解釋俾我哋知,協恩有啲學生會早啲有offer,有啲會遲啲。佢哋仲話如果其他學校有offer 而協恩未俾、而你又心儀協恩,可以打俾佢哋問下協恩會唔會俾offer,方便家長做決定。(我當時仲諗住多數waiting,點知1個月之後收到offer。)

我哋係俾阿囡揀讀邊間學校。阿囡有講:2nd in 嘅經歷係其中一個原因佢唔揀德望。我自己就經過2nd in 之後,對HY加分。

其實,受歡迎既學校就好似偶像咁,睇下當年四大天王(唔好意思,我係嗰個年代 )。有人會鍾意唱功好(DSE 成績),有人鍾意靚仔(校舍/校服), 有人鍾意跳舞或演戲勁(體藝)等等,各有所愛。傳媒(EK)/同Fans 們 (家長)會有自己偏好,大家又有激烈既討論。亦可能因為一個訪問或Fans 接觸(收生過程),好唔鍾意某個偶像。樂壇上又會有其他隱世偶像,會有突然冒起既或者急流勇退。鍾意A 既fans, 聽到其他偶像既fans 講A唔好可能會唔開心。
想講既係,無人完美,學校都係。無論係四大天王定其他歌手,只要係用心同努力既,就會有Fans。最重要係小朋友搵到適合自己,又讀得開心。始終每個小朋友只可以讀一間,唔可以盡得各校既優點。希望大家搵到自己個粒星

CAcoffee 發表於 21-4-25 06:48
其實,受歡迎既學校就好似偶像咁,睇下當年四大天王(唔好意思,我係嗰個年代 )。有人會鍾意唱功好 ...

你呢個比喻真係非常精警,喻解又好詳盡!好正啊!

我自己就鍾意協恩(多年情意結, second in老師又好好,阿女覺得深受鼓舞,直接影響佢後面其他學校嘅面試),冇報德望,最後入另一間。

CAcoffee 發表於 21-4-25 06:48
其實,受歡迎既學校就好似偶像咁,睇下當年四大天王(唔好意思,我係嗰個年代 )。有人會鍾意唱功好 ...

你呢比喻幾正(emoji)(emoji)

我覺得選校真係好個人,係有啲主觀。「鹹魚青菜,各有喜愛。」冇話絕對嘅「對與錯」,應該係「適合同唔適合」。最緊要啱大家,最重要係啱用家。

我朋友識得個家長,佢阿女係讀直資小學(但唔係3私1直)。佢阿女好叻,DGS、GH、MCS、YWGS全收。佢全家唔鍾意DGS(冇講原因),最後揀咗GHS.

我覺得「人揀我、我揀人」,咁樣公平啲。學校又點知邊個叻學生係心儀邊間中學呢?凡事總有例外。所以,(主觀)我自己就唔認同「篩頭批」。咁當然,「擠牙膏」,家長同學生要等,又可能係假希望,係痛苦嘅。不過,見工都係咁,唔係間間公司會主動通知冇offer,社會就是這樣的。

我分享我聽過嘅、經歷過嘅(小小經驗),係個人意見。咁大家睇吓,再自己分析。希望幫到大家。

Liv017 發表於 21-4-25 03:00
HY :部分校舍舊。以直資計,校園細、設施好像唔足夠/舊(睇EK post 話)。

GH果兩個老師係對你態度唔好,等唔等於全校都係咁?

xiazaimami 發表於 21-4-25 08:18
你呢個比喻真係非常精警,喻解又好詳盡!好正啊!

我自己就鍾意協恩(多年情意結, second in老師 ...

係呀,我本來已經心儀HY。2nd in 完,自己本身有得著,再加分。間中,我都有提阿囡,跟下個兩位老師嘅學習意見,繼續努力加強自己(emoji)(emoji)

Liv017 發表於 21-4-25 03:00

這是很好第二輪面試經驗!另我想起某直小的面試。

HY第一輪的趕(共說話兩分鐘)比GH第二輪的趕,仍無得比 個人感覺GH第二輪無疑也是很趕,但在時間和技術限制內,是有機會互動的。

感覺上,HY第一輪省去也不會有什麼不同;

要第二輪有這樣詳細的和目標家庭討論,是HY沒辦法不擠牙膏的原因之一。

Liv017 發表於 21-4-25 10:12

我覺得選校真係好個人,係有啲主觀。「鹹魚青菜,各有喜愛。」冇話絕對嘅「 ...

這應該是十分罕有的例子!

作為用家我會希望早些知道能否入心儀學校,感覺踏實些,可以享受剩下小學校園生活,也能早作升中準備。

沒疫情下GH原訂二月放榜

HY第一輪offer也是差不多,但真讀那批可能較後甚至七月才有。當然其他學校也有音樂椅情況,但HY這是設計內的。

Hkmama818 發表於 21-4-25 10:23
這是很好第二輪面試經驗!另我想起某直小的面試。

HY第一輪的趕(共說話兩分鐘)比GH第二輪的趕,仍無得 ...

講first in,我又分享下先。

我覺得HY first in 有佢嘅作用,中英各一條時事/日常生活題。幾分鐘準備、幾分鐘作答。咁學校會睇到、聽到學生嗰陣時嘅表現。

GH:
英文:讀一扁文章,阿囡讀得「甩咳」。跟住,我唔記得有冇問問題。(emoji)
中文(煲冬瓜):4 人group discussion.  阿囡講咗唔夠廿秒,俾人搶晒黎講。(咁呢個,我覺得係阿囡冇乜經驗,係佢自己同我哋準備唔夠,唔關安排事(emoji))
數學:網上做卷,英文數。第一次,技術問題,阿囡話多人出聲,場面混亂。咁學校都好,安排另一時間再做。由於阿囡係津校小學,英文數,佢話唔多識(emoji)(emoji)

由於疫情關係,協恩網上面試cut 咗考學術嗰part,咁時可能短咗。亦有家長話網上面試考寧願cut 學術......家家有求啦。

我覺得選校真係好個人,係有啲主觀。「鹹魚青菜,各有喜愛。」冇話絕對嘅「 ...

另外,「篩頭批」好似只係猜測,每間學校都有自己準測,級頭沒有入選唔一定表示學校把級頭的都全篩走。

Hkmama818 發表於 21-4-24 23:30
GHS係1B?
大分就1A, 細分就1A尾吧

你留意耐d就會發現, 呢度係死都要評GHS只係二線,幾乎要踢佢出四大女直。坦白講佢在四大女直中成績確係稍遜,但和各大女津或地區名校比(不是最top top top 嗰幾間林護鄧顯)又唔係咁差啫,甚至近幾年(不過2020差番)係幾好添。

Hkmama818 發表於 21-4-25 10:54
另外,「篩頭批」好似只係猜測,每間學校都有自己準測,級頭沒有入選唔一定表示學校把級頭的都全篩走。
...
其實我唔係好信!真係有人分享過?

Cliokohonda 發表於 21-4-25 10:17
GH果兩個老師係對你態度唔好,等唔等於全校都係咁?

我只係分享我面試時經歷。
1. 我冇話兩位老師對我哋態度唔好。
2. 我更加唔可以話全校係咁。

只係分享面試感受,係主觀、個人。大家自己分析,希望幫到大家咁啦。

若你係成手offer 嗰類,當然喜歡HY做法,因為小朋友的能力是受肯定的。
但我認為既然香港小六家庭壓力已唔細,學校也許也有社會責任儘量令大家好過些。
‹ 上一主題|下一主題