用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城B2男怎排?
go

九龍城B2男怎排? [複製鏈接]

一線小學本區 b2a 至 b2b。
乙1 陳喇(62位)/丘佐榮(78位)機會如何?他區b1c位少,乙1放他區b1c是否博唔過?
乙2 何官(51位),但很多人說何官不排乙1應該無機。
乙幾才排 b3 校呢 ?本區 b2 校好像不多,咁咪好快便要排 b3 校囉 ?School List 他區的 b2 校選擇也少。

乙1 - 5 該怎樣排好呢 ? 請幫忙比d意見。謝謝 !
   5    0    0    0

pcbs 發表於 21-4-17 21:51
乙1 陳喇(62位)/丘佐榮(78位)機會如何?他區b1c位少,乙1放他區b1c是否博唔過? ...

或許派位乙 1丘 2五 都不錯

elbar 發表於 21-4-17 22:04

咁乙3至5大概點排好呢?

pcbs 發表於 21-4-17 22:34
咁乙3至5大概點排好呢?

或許 乙3 波仔

pcbs 發表於 21-4-17 21:51
乙1 陳喇(62位)/丘佐榮(78位)機會如何?他區b1c位少,乙1放他區b1c是否博唔過?
乙2 何官(51位),但很多人說何官不排乙1應該無機。
乙幾才排 b3 校呢 ?本區 b2 校好像不多,咁咪好快便要排 b3 校囉 ?School List 他區的 b2 校選擇也少。

乙1 - 5 該怎樣排好呢 ? 請幫忙比d意見。謝謝 !...

乙二選何官是浪費乙二志願的。
因為何官是熱門選擇,估計派電腦派乙一志願時,隨機編號較大的學生已經無位,你若放何官在乙二,真的很浪費。

若你說的 BAND 3 中學,是那些所有 BAND 2 學生都獲派學位後仍然有大量學位的中學;不用這麼快便填這類中學。

你的小朋友既然肯定是 BAND 2,理應先盡填所有心儀的 BAND 2 中學後,才填心儀的 BAND 3 中學;因為即使派不到所有你心儀的 BAND 2 中學時,你一定可以被派到你首選的 BAND 3 中學。

九龍城區的 BAND 2 中學也不算少,先盡填所有你心儀的 BAND 2 中學,才填那些有位留給 BAND 3 學生抽的中學。

你可以考慮:
五旬節 / 基道 / 鄧鏡波  等中學

憫父 發表於 21-4-19 15:26
乙二選何官是浪費乙二志願的。
因為何官是熱門選擇,估計派電腦派乙一志願時,隨機編號較大的學生已經無位 ...

我同意前輩說 Band 2 仔 乙二放陳喇或何官是會浪費機會。
小朋友呈二失手,呈三上返去,班主任話佢 B2 頭,但班主任卻建議乙一陳喇,乙二何官,乙三胡兆熾,我唔想跟佢,但自己又怕排得唔好,碌左落去 Band 3。小朋友仍有鬥志,唔會 hea 考畢業試,佢話想去叩門。
請問 胡兆熾 / 五旬節 / 基道 / 鄧鏡波 / 文理 的先後次序怎排?
可否比些意見怎去運用他區 Band 2 位嗎?該在乙幾排他區好呢?

Thank you.

pcbs 發表於 21-4-19 23:11
請問 胡兆熾 / 五旬節 / 基道 / 鄧鏡波 / 文理 的先後次序怎排?
我未能在校網內找到文理的公開試表現,所以無法判斷這間學校的表現。

參考每間中學過去的公開的資料,成績表現按次序是
胡兆熾 > 基道 > 五旬節 > 鄧鏡波

其中,基道和五旬節表現相近。
鄧鏡波在 5 至 6 年前公開試表現是不錯的,但之後看到成績慢慢下跌,之後便不再公開數據了。

回覆樓主:

我仔前年已升中,係kln3,可以比少少意見
兩年前,同學仔肯定係band 2,乙一放胡都唔入,最後入乙二彭學高,kln3 胡,何官,csk 3間都係band 2男仔熱門,乙一只可選一,你班主任叫你咁排擺明唔識
另外我記得五旬節係有日文讀,dse有得考,聽講dse日文幾易攞5*,有興趣家長可以自己研究下
文理校舍新,以前黃大仙網屬2A-B學校
我自己會咁排,胡兆熾>鄧鏡波>文理>五旬節/基道

回覆 pcbs 的帖子

建議咁排,你参考下:乙一陳喇
乙二胡兆熾
乙三基道
乙四五旬節

我嗰個係女,舊年乙一培道,乙二至乙四都係咁排。我放棄了何官,因為知道乙二何官無可能入到。

艾艾 發表於 21-4-20 16:28
回覆 pcbs 的帖子

咁想問下最後派了哪間?

回覆 pcbs 的帖子

請問去年你怎排他區的 B2 校呢?單九龍城區要排30間唔放他區實唔夠數。

kelly_wong123 發表於 21-4-20 15:54
我仔前年已升中,係kln3,可以比少少意見
兩年前,同學仔肯定係band 2,乙一放胡都唔入,最後入乙二彭學高 ...
係呀,在 EK 爬文後,我不會跟班主任的意見了。但乙二排彭學高會否太保守呢?乙5後排他區 B2 校後再放彭學高行唔行得通呢?

憫父 發表於 21-4-20 14:50
我未能在校網內找到文理的公開試表現,所以無法判斷這間學校的表現。

參考每間中學過去的公開的資料,成績 ...
Thank you for your suggestion.希望乙三便可以收工。

pcbs 發表於 21-4-20 20:47
係呀,在 EK 爬文後,我不會跟班主任的意見了。但乙二排彭學高會否太保守呢?乙5後排他區 B2 校後再放彭學 ...

佢揀彭學高,因為貪佢要喺學校食飯,附近又寧靜,冇咁多引誘,加上協恩副校去左做校長,佢覺得學校應該有潛力,我自己覺得2A2B嘅學生唔需要放咁前,同意你講可以放他區band2先

丘佐榮是 B1C ,我們 Band 2 組别排乙1丘會否冇乜機會呢?我都想偷雞入到丘中。

pcbs 發表於 21-4-20 21:29
丘佐榮是 B1C ,我們 Band 2 組别排乙1丘會否冇乜機會呢?我都想偷雞入到丘中。

...

都有機會

如果乙1丘,乙2除五之外,可以放那一間呢?Thanks.

pcbs 發表於 21-4-20 22:28

或許 乙2 五/基

pcbs 發表於 21-4-20 22:28
你可以考慮基道

觀看過去三年的校網資料,基道的公開試表現整體來說較五旬節理想。
基道每年差不多所有科目的及格率都是 100%;
五旬節上次公開試11個科目的及格率高於全港平均。

鄧鏡波由 2018 年開始,已經沒有再公佈任何公開試表現相關的資料。
我在文理的校網內,未能找到任何與公開試表現相關的資料。

回覆 pcbs 的帖子

其實大家知唔知解乙2無乜可能入何官?
瞭解下佢本區有幾多間聯小就會明。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題