用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位填表問題請教
go

統一派位填表問題請教

請問統一派位要填成30間,我女band1 c但深水埗校網穩齊band1-2噶學校都係得十幾間,剩餘都係新界區港島區同埋好多band3係咪都一樣要塞夠30間?可否只填十幾間?

一定要填寫三十間,如果唔填滿,電腦會隨便派一間冇人揀的學校俾你!因此,必須要填三十間你自己揀的學校。

SOSOliu 發表於 21-4-17 14:16
請問統一派位要填成30間,我女band1 c但深水埗校網穩齊band1-2噶學校都係得十幾間,剩餘都係新界區港島區同 ...

深水埗乙部可填埋其他區借位給深水埗的中學,可選B1 中學如下圖。

回覆樓主:

甲部可填18區任何一間中學。Full list 可見下面條link。

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/handbook_for_unrestricted_sch_choices.html

回覆 tpmon 的帖子

我知道甲部可以任填,但係問題出在乙部果三十間,我就算穩齊深水埗區,油尖旺區,九龍城區band1-2資校都係得十幾間啊,其餘全部都係band 3同埋距離好鬼遠噶

SOSOliu 發表於 21-4-17 15:30

我知道甲部可以任填,但係問題出在乙部果三十間,我就算穩齊深水埗區,油尖旺區,九龍 ...

深水埗有d B2中學,其他區借位給深水埗網也有B2中學。

你要看清楚小學派給你KL2本嘢。

如你因為交通遠,不願意選埋其他區借位給深水埗網的B2校,選擇就小了。

好呀,明白,唔該曬

SOSOliu 發表於 21-4-17 15:30

我知道甲部可以任填,但係問題出在乙部果三十間,我就算穩齊深水埗區,油尖旺區,九龍 ...

其實仲有"沙田區"嘅他區位可以選擇,加埋都應該有差不多廿間,你覺得沙田區遠嗎?

回覆 YmOra 的帖子

冇辦法都要填埋噶啦,緊係想就近翻學啦。

SOSOliu 發表於 21-4-17 14:16
請問統一派位要填成30間,我女band1 c但深水埗校網穩齊band1-2噶學校都係得十幾間,剩餘都係新界區港島區同 ...
如果確定小朋友係band1組別(唔好估錯banding) ,唔一定要填晒30間,老實講,填咗自己最心儀間band1之後就揀band2心水幾間填最前,之後就求其再填多10間就可以,我自己小朋友band1組別,大抽獎總共填咗10間。

SOSOliu 發表於 21-4-17 20:56

冇辦法都要填埋噶啦,緊係想就近翻學啦。

我咁諗,排到好後下嘅都係搏仲有"執雞位"可執,遠近未必係最重要,意思係,例如可以俾你執到"沙呂"嘅雞位,個人認為,可以手執沙呂學位想去別的中學"叩門",表面籌碼都算大,唔敢話必定可以叩入,但難免叩門中學對你另眼相看呢!總好過,你沒"盡填"B1中學而跌入B2中學,你認為手執B1中學比較大機會叩門成功多DD吖,還是手執B2中學大DD呢?!仲有呀!手執B1中學就一定知你必定屬B1組別學生,但因沒盡填B1中學而被派入B2中學嘅話,難免令叩門中學誤以為你係B2組別學生嘛!

回覆 黑咪喵 的帖子

甘請問一下你最後派左第幾志願?你band1填足幾多間先開始保險線?

請教一下乜到時真係派的唔好時要去叩門會睇翻你派噶咩學校噶咩

SOSOliu 發表於 21-4-18 10:04

請教一下乜到時真係派的唔好時要去叩門會睇翻你派噶咩學校噶咩 ...

不,主要睇你的"叩門試"表現,但,純粹個人睇法,由於叩門位只得8個左右,相信叩門試成績頭十個八個應該相差不遠,如果學校無法作進一步的"取捨"就有可能單獨約見希望了解孩子和家長多DD以作最終的決定,個人認為這機會實在難得,我亦估計中學會問為何放棄"沙呂"(延續上例之描述)選她,這時你就可以把握機會,當然要事前做足了解叩門中學的資料搜集,把握機會說出叩門中學適合孩子的原因係沙呂俾唔到孩子嘅,叩門中學知道你對學校十分了解,咁!對叩門期內難得的"面見"加添了一些意想不到的"加分",有可能幫助到孩子被取錄的呢!

SOSOliu 發表於 21-4-18 10:03
回覆 黑咪喵 的帖子

甘請問一下你最後派左第幾志願?你band1填足幾多間先開始保險線? ...
無論10年前或前幾年或上年都派第一志願,當然有個唔知自行定派位入啦!band1填到第四就band2,揀兩間band2a之後就亂填band1或跨區借位,因為band1組別學生絕對唔會派你揀嘅band2a之外學校,除非唔肯定小朋友band1。

講真我女叩門應該無望,表現肯定唔出色果個。不過都採取你意見,多謝曬

回覆 黑咪喵 的帖子

我宜家都係五六擺b2 a做保險線。深水埗校網可以選band1學校唔多,就算借埋位都少🥺

SOSOliu 發表於 21-4-18 14:03

講真我女叩門應該無望,表現肯定唔出色果個。不過都採取你意見,多謝曬 ...

預祝順利

SOSOliu 發表於 21-4-18 14:07
回覆 黑咪喵 的帖子

我宜家都係五六擺b2 a做保險線。深水埗校網可以選band1學校唔多,就算借埋位都少&#129 ...

你還要期望轉區派位冇跌 band  

黑咪喵 發表於 21-4-18 12:43
無論10年前或前幾年或上年都派第一志願,當然有個唔知自行定派位入啦!band1填到第四就band2,揀兩間band2a ...
填了兩間B2A之後再填B1校的意義何在?

PS:一知半解,誤導人?!