用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區中學 選校
go

東區中學 選校 [複製鏈接]

6    0    0    0

kincarol 發表於 21-4-16 18:35
小兒今年小六,預備升中,屬於band 3學生,現打算選嶺南衡怡為首選,其餘位置還未決定到,有以下心水學校, ...

或許派位乙2 張振興  

kincarol 發表於 21-4-16 18:35
小兒今年小六,預備升中,屬於band 3學生,現打算選嶺南衡怡為首選,其餘位置還未決定到,有以下心水學校, ...

我會排小福、衡怡、嶺南、李潤田、張振興、文理

回覆樓主:

我會填
乙1:衡怡/福建 (搏B2仍有位)
乙2:嶺南/張振興/李潤田
乙3:筲東/文理

乙2乙3再按自己交通選擇方便上學。

kincarol 發表於 21-4-17 11:45
點解唔考慮筲東?呢間太差?

如果家長不搏B2,可以啊!
都有學校推薦這間給B3生。

kincarol 發表於 21-4-17 11:45
點解唔考慮筲東?呢間太差?

筲東有一班英文班,但近年成績跌左,校風ok的。但有得揀,其他揀先吧!

kincarol 發表於 21-4-17 12:40
啱啱同老師傾過,以受歡迎程度計,一般係擺筲東第二,杏花嶺南第三。我自己心目中原本打算擺杏花嶺南第二 ...

我住杏花,每朝見學生返學,望落學生都冇乜大問題,正正常常行返學校。兩間來揀,我會揀杏花嶺南。成績嶺南3A, 筲東3C。

kincarol 發表於 21-4-17 12:55
我都係想揀間學生乖d既。同埋諗住嶺南衡怡同杏花嶺南都係同一辦學團體,入唔到衡怡,就入杏花都ok。

雖然 ...

若小朋友成績是B3, 都唔好太催谷了,寧願搵間校風好的,穩陣地完成學業,睇下學習過程中,看有咩興趣可發揮出來。建議上午及中午時間,去睇下學生返學放學情況,參考下。

醒目開學勳章

bobo101^*^ 發表於 21-4-16 20:04
我會排小福、衡怡、嶺南、李潤田、張振興、文理
漢華慈幼?我覺得同小福差不多level

bobbob 發表於 21-4-17 14:07
漢華慈幼?我覺得同小福差不多level

我識人讀緊漢華及慈幼,分別讀緊英文班(1個高中,1個初中)。小福就唔識人讀。level一唔一樣我就唔知啦!

醒目開學勳章

bobo101^*^ 發表於 21-4-17 14:29
我識人讀緊漢華及慈幼,分別讀緊英文班(1個高中,1個初中)。小福就唔識人讀。level一唔一樣我就唔知啦! ...
呢2間都好似有1、2班英文班,小福識人b3派入,其實都唔錯

kincarol 發表於 21-4-17 12:44
小福應該唔博啦,因為打算擺衡怡第一。而家係諗緊第二,三,係諗緊杏花嶺南擺第二好唔好,但老師反而建議 ...

筲東2020年成績創歴屆新低
主科2+平均約48%
只有2%(2/97人)升讀學位課程

文憑試 2020年 | 2019年 | 2018年
中六 97人 | 104人 | 118人
中文2+ ~59% | ~68% | ~84%
英文2+ ~40% | ~45% | ~67%
數學2+ ~35% | ~47% | ~72%
-----------------------------------------------
CEM2+ ~45% | ~53% | ~74%
通識2+ ~57% | ~70% | ~81%
-----------------------------------------------
主科2+ ~48% | ~58% | ~76%

畢業生出路
學位(聯招) 2 (2.06%)
學位(非聯招) - (-%)
副學位 16 (16.5%)
高級文憑 5 (5.15%)
文憑 51 (52.6%)
內地升學 4 (4.1%)
海外升學 5 (5.15%)
重讀 2 (2.06%)
工作及其他 12 (12.4%)
總數: 97人 (100%)

https://skwegss.schoolteam.hk/zh_tw/site/view?name=學校報告

醒目開學勳章

kincarol 發表於 21-4-17 15:05
仔仔英文唔好,漢華慈幼應該唔適合。
小福就唔係咁鍾意,同埋老師話仔仔程度都唔適合小福。
本身就好鍾意 ...

嗰2間中文班多過英文班,仲無乜人爭添。
如果唔鍾意就唔好揀小福啦,想要宗教就試下嶺南張振興,筲東官唔recommend

Poyau 發表於 21-4-17 15:10
筲東2020年成績創歴屆新低
主科2+平均約48%
只有2%(2/97人)升讀學位課程

原來咁低...
但有老師推薦B3生此校,是否校風非常好
‹ 上一主題|下一主題